×

Regisztráció

Anime: Highlander: The Search for Vengeance

Highlander: The Search for Vengeance © Gregory Widen • IMAGI / Madhouse Studios

Highlander: The Search for Vengeance (movie, 2007)


Hossz: 85 perc
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, történelmi

Rendezte: Kawajiri Yoshiaki
Eredeti mű: Gregory Widen
Írta: David Abramowitz
Karakter dizájn: Abe Hisashi
Zene: Jussi Tegelman, Nathan Wang
Stúdió: IMAGI, Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (11 szavazat, átlag: 6.82) részletek

Highlander: The Search for Vengeance © Gregory Widen / IMAGI / Madhouse Studios
A nagybetűs HIGHLANDER cím után izgatottan kaptam fel a fejem az anime verzió hallatán, lévén a sorozat és a filmek is a szívemhez nőttek, és a maguk nemében igazi gyöngyszemnek számítottak/nak. A film után mégis ambivalens érzésekkel álltam fel a székből... de nézzük szépen sorjában.
Természetesen ennek a mozinak is a főszereplője egy Mcleod, egy Colin nevezetű, aki alapjáraton i.sz. 120 körül élt, amikor a kelták ádáz küzdelmet folytattak a terjeszkedő rómaiakkal. Colin népének lázadása természetesen halálra volt ítélve, a lemészároltak között volt azonban hősünk felesége is, Moya, akit a rómaiak kegyetlen vezére, Marcus Octavius keresztre feszíttet. Ez sarkallja hősünket véget nem érő bosszúhadjáratra. Ezek után egyetlen célja van: megölni Marcus Octaviust, mindenáron. Miután mindketten - Colin és Marcus is - halhatatlanok, harcuknak semmi sem szab határt, sem az idő, sem a halál. Így csatájuk végigvonul a történelmen, kontinenseken, hogy a végső leszámolásra az aktuális időben, egy apokaliptikus jövőben kerüljön sor.
Ha a történetvezetést nézzük, akkor nem túl eredeti, a tisztelt készítőknek nagyon nem kellett rajta törni a fejét - bár megjegyzendő, hogy valószínűleg nem is ez volt a cél - azonban a "csomagolásról" mindenképp csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A 2007-es évnek megfelelő animáció, előre megkoreografált harcjelenetek... egyszóval készültek rá. Yoshiaki Kawajiri (Ninja Scroll, Vampire Hunter D, stb.) most sem hazudtolta meg önmagát, habár a női főszereplők vonásait érte némi kritika, hogy lehettek volna sokkal finomabbak, lágyabbak, de szerintem pedig épp akkor lógtak volna ki a sorból. A pergős történevezetés mellett zenei téren sincs semmi gond, igazi hálivúdi filmzenéhez van szerencsénk kérem szépen, lebilincselő.
Na de, mennyire maradt hű az anime az eredeti művek feelingjéhez, történetéhez? Sajnálatos módon azt kell mondjam: semennyire. Egyetlen régi szereplő sem köszön vissza, Colin Mcleod-nak semmi köze a Mcleod-klánhoz, a megtisztelő "címet" a klán aktuális vezetőjétől kapta egy ominózus csata után, amikor is hősünk sajnálatos módon elhalálozik (megint). Filozófiai mondandóval sem nagyon találkozunk, esetleg Marcus részéről, illetve egy rég lerágott csonttal, a végzettel, továbbá a determináltsággal, hittel, bosszúval, és annak árnyoldalaival, de ezeket csak érintve, és nem kibontva.
Egy szó mint száz, ez a film nem újraértelmezi az eredetiket, vagy hozzárak azokhoz, hanem arról van szó, hogy a hegylakó-alapmotívumot kiemeli, és egy teljesen új, modern környezetbe helyezi át. Tehát aki csak egy jó akciómozit nézne este, az ki ne hagyja, de szigorúan csak 16 év felett.
Írta: Rurouni
Rurouni értékelése: 8 (nagyon jó)
2008.01.15.
34337 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Highlander: The Search for Vengeance © Gregory Widen • IMAGI / Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.