×

Regisztráció

Anime: Versailles no Bara

Versailles no Bara © Ikeda Riyoko • Tokyo Movie Shinsha

Versailles no Bara (TV, 1979)

ベルサイユのばら

Rose of Versailles


Hossz: 40 rész
Műfaj: romantikus, dráma, történelmi, shoujo

Rendezte: Nagahama Tadao, Dezaki Osamu
Eredeti mű: Ikeda Riyoko
Írta: Sugie Keiko, Yamada Masahiro, Shinozaki Yoshi
Karakter dizájn: Sugino Akio, Himeno Michi, Araki Shingo
Zene: Makaino Kouji
Stúdió: Tokyo Movie Shinsha

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (14 szavazat, átlag: 8.79) részletek

Versailles no Bara © Ikeda Riyoko / Tokyo Movie Shinsha
A Versailles no Bara Ikeda Riyoko híres történelmi-shoujo mangájának anime adaptációja. A történet olyan forradalmi újításokat vitt a shoujo műfajba, amivel mérföldkőnek tekinthető az anime történelmében. A manga számtalan feldolgozást megért, lett belőle opera, színdarab, TV film, melyek máig életben tartják a híres művet és felejthetetlen karaktereit.

Oscar François de Jarjayes 1755-ben a francia királyi testőrség parancsnokának ötödik lányaként látta meg a napvilágot. Jarjayes parancsnok számára az újabb lány születése hatalmas csalódottságot jelentett, hiszen így visszavonulása után nem lesz fiú utódja, aki átvehetné tisztségét. Így végső elkeseredésében elhatározta, hogy az újszülött lányt fiaként fogja felnevelni, és az Oscar nevet adta neki. Oscar gyerekkorát kiképzéssel tölti nevelőnője unokája, André Grandier mellett, akivel jó barátok lesznek. 14 évesen Oscar férfiakat megszégyenítő ügyességgel forgatja a kardot, lovagol, és bánik a fegyverekkel. És hamarosan megkapja első megbízatását a királyi udvarban. A Franciaországba érkező osztrák hercegnő, Marie Antoinette testőre lesz. Feladata megvédeni a trónörökös leendő feleségét, aki ezáltal biztosítja a két ország békéjét. Oscar hamar elnyeri a leendő királynő bizalmát, és ezáltal közvetlen betekintést nyer a királyi udvar látszólag csillogó, de a felszín alatt gyűlölettel és féltékenységgel teli életébe.

Bár a történet kitalált, történelmi hűséggel mutatja be az akkori Franciaország életét. A kor fontosabb eseményei mind megtalálhatóak a sorozatban, Ikeda Riyoko és az anime készítői érezhetően alapos kutatást végeztek a témában. Végigkísérhetjük Oscar életét és Franciaország történelmét egészen a tragikus végkifejletig, a francia forradalomig.
Ami igazán érdekessé és drámaivá teszi a sorozatot, az Oscar személye. Az eseményeket az ő szemszögéből kísérhetjük végig, általa ismerhetjük meg Marie Antoinette-t, XVI. Lajost, és a többi történelmi személyt olyan aprólékosan, hogy egészen árnyalt képet kapunk róluk, és Oscarral együtt a néző is ugyanúgy együtt tud érezni az uralkodásra képtelen királyi párral, mint ahogy az elszegényedett, nyomorgó francia néppel. Végigkövethetjük a királyi udvar drámai eseményeit, az intrikákat a kisebb összetűzésektől a hírhedt nyakék-ügyig, amelyek később a királyi pár bukásához és halálához vezettek.
A büszke és erős igazságérzettel rendelkező Oscar számára nagy belső konfliktust jelent, hogy egyszerre szeretne hű maradni feladatához és megvédeni a királynőt, de a néppel szemben elkövetett igazságtalanságok ellen is tenni szeretne. Emellett az idő múlásával szembesülnie kell saját ébredező női érzelmeivel, csillapíthatatlan vágyával egy más élet iránt, melyeket nem tud összeegyeztetni katonai kötelességeivel. Kapcsolata a királynővel, a fiatal Axel von Fersen gróffal, és gyerekkori barátjával és szolgálójával, André Grandier-rel erős drámai töltést adnak a történetnek. A királyi udvar egyre feszültebb légköre, és Oscar saját belső konfliktusai párhuzamosan, egymást erősítve fokozzák az érzelmeket, egészen az elkerülhetetlen drámai végkifejletig.

A sorozat animációja a 70-es évekre jellemző, de a karakterek csodaszépek, a hátterek aprólékosan kidolgozottak. A karakterdizájn a lehető legjobban hű maradt Ikeda Riyoko eredetijéhez. A nagyszerű rendezésnek köszönhetően a képek érzelmekkel teltek, a drámai szünetek, a shoujo mangákra jellemző szimbolikus hátterek hatásosan fokozzák a közvetített érzelmeket.

Komoly, érzelmekkel teli, sok helyen drámai történet, melyet minden shoujo rajongónak látnia kell.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2008.07.16.
34429 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Versailles no Bara © Ikeda Riyoko • Tokyo Movie Shinsha

Hozzászólások:
A klasszikus shoujo egyik legmesteribb alkotása. Általa az ember talán megérti, hogy a gyermekkorában megszokott (délutáni időtöltés kapcsán nézett bájos shoujo animék), hasonló, talán eleinte elavultnak tűnő animációs technikája mennyire képes volt mégis olyan szintű érzelemkifejezésre, ami a nézőt a történet teljes átélésére készteti, s lehetővé teszi a karakterekkel való teljes azonulást. Ezen túlmenően a Versailles no Bara egy valós történelmi eseménysorozathoz köthető, ami talán a legalkalmasabb arra, hogy eljuttassa ezeket a valós vagy kitalált karaktereket a "drámai végkifejlethez".
#1 | 2009.02.14. | írta: Ayanami
Hozzászólás írásához jelentkezz be.