×

Regisztráció

Anime: Kurenai no Buta

Kurenai no Buta © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Kurenai no Buta (movie, 1992)

紅の豚

Porco Rosso: The Crimson Pig

Porco Rosso - A mesterpilóta

Hossz: 94 perc
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, dráma, fantasy, kaland, történelmi

Rendezte: Miyazaki Hayao
Írta: Miyazaki Hayao
Zene: Hisaishi Joe
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (35 szavazat, átlag: 8.46) részletek

Kurenai no Buta © Miyazaki Hayao / Studio Ghibli
Az 1920-as évek végén, a két világháború közti fasizálódó Olaszországban járunk, amikor az Adriai tenger térségét légikalózok uralják, és a védtelen utasszállító hajókat fosztogatják.
A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, aki valaha ember volt: Marco Paggot, az olasz légierő kitűnő pilótája, aki az első világháborúban harcolt a német hadsereg ellen. A végzetes összecsapás egyedüli túlélőjeként végignézte társai tragikus halálát, majd egy titokzatos esemény következtében elvesztette emberi formáját, és helyette disznóvá változott. Azóta mindenki csak úgy ismeri, mint a Vörös Disznó, aki az emberektől és a törvénytől elvonultan él kis szigetén, és vörös repülőgépével alkalmi kalózvadászatokból él. Régi, emberi alakjára csak Gina, az Adriano hotel szép énekesnője emlékszik, aki Porcohoz hasonlóan szintén a háború következtében vesztette el mindazt, ami fontos volt számára.
Porco öntörvényű, nyugalmas életét egy fiatal, becsvágyó amerikai pilóta, Donald Curtis zavarja meg. Legnagyobb vágya, hogy híres legyen, és bár jó pilóta, meglehetősen gyerekes és nagyképű. Curtis egy elég egyenlőtlen küzdelemben lelövi Porco meghibásodott gépét. Porco megússza az esetet, de gépét el kell vinnie megszereltetni. Mivel közben az olasz rendőrség elől kell menekülnie, ez nem is olyan egyszerű feladat. Szerencséjére Fio, a műhelytulajdonos 17 éves lánya profi módon áttervezi és átépíti a gépét, mely jobb lesz mint új korában.
Így Porco és Curtis ismét megküzdhetnek egymással, a tét pedig nem csak Porco hírneve, hanem maga Fio is lesz.

A Porco Rosso kitűnően ötvözi a Miyazaki filmekből ismert humort, az elsőosztályú történetvezetést, a romantikus szálat, és a drámai hangulatot. Ellentétben a szokványos Miyazaki filmekkel, a történet erősen férfi karakter-vezérelt. Alapvetően egy önmagában és az emberekben hitét vesztett emberről szól, aki kiábrándultságában feladja emberi külsejét. A rossz pedig nem a légikalóz-banda, akik mogorva külsejük ellenére is úriemberként viselkednek hölgytársaságban, hanem a két világháború közti időszak baljós hangulata. Miyazaki olyan területeket érint ebben a filmben, amit addig és azóta soha nem tapasztalhattunk egy művében sem. Ezért érthetetlen, hogy a Porco Rosso viszonylag kevés figyelmet kap a többi Ghibli filmhez viszonyítva.

Az animáció nagyon szép, a repülős harcok kitűnően kidolgozottak. A karakterek jelleme és a történet is alaposan kidolgozott, a szereplők konfliktusai reálisak, a mese jellegű elemek ellenére is. A Porco Rosso Nem annyira családi film, érezhetően eltér Miyazaki egyéb munkáitól, saját bevallása szerint is inkább magának készítette a filmet, mint a közönségnek. Szeretete a repülőgépek iránt tisztán látszik benne.
Érdekes, szép film, a komolyabb történetek kedvelőinek.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2004.07.13.
31049 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kurenai no Buta © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.