×

Regisztráció

Anime: Macross Frontier

Macross Frontier © Kawamori Shoji • Satelight

Macross Frontier (TV, 2008)

マクロスF<フロンティア>

Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, dráma, kaland, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Kawamori Shoji, Kikuchi Yasuhito
Eredeti mű: Kawamori Shoji
Írta: Yoshino Hiroyuki
Karakter dizájn: Ebata Risa, Takahashi Yuuichi
Zene: Kanno Yoko
Stúdió: Satelight

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Chou Jikuu Yousai Macross (TV, 1982)
Macross Zero (OVA, 2002)

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 7.80) részletek

Macross Frontier © Kawamori Shoji / Satelight
2059-ben a Macross Frontiert útban a Galaxis középpontja felé - melyet igen sok ember lak a Zentradi szövetségesekkel együtt - , egy népszerű énekes látogatja meg, Sheryl Nome. A fiatal lány a Macross Galaxy szülötte, népszerűsége rendkívül magas. Alto Saotome főiskolai diák, aki kiváló pilóta is, és csapatával Sheryl koncertjén emelné a show hangulatát. Ranka Lee pedig Sheryl nagy rajongója, mellesleg titokban énekesi karrierre vágyik. A koncert közben azonban a Vajra nevű faj támad a kolóniára, és Sheryl, Alto és Ranka sorsszerű találkozásuk után hárman barátok lesznek. Sheryl meglátja Ranka tehetségét és felkarolja, Alto látva a pusztítást az önkéntesek csapatához csatlakozik, hogy harcoljon, Ranka bátyja meg egyáltalán nem akarja, hogy a lány pop énekes legyen. Közben mind a két lány érzelmeket táplál Alto iránt, és fokozva az érzelmeket, Ranka a Frontier egyik fegyvere lehet a Vajra ellen, hiszen a hangja valahogy hatással van az ellenségre.

Hát mit is mondjak. Iszonyúan le lettem nyűgözve az első részek után. Tettem mindezt az utolsó 4-5 epizódig, ami engem sajnos nem kötött le. De így is kivitelezésben, a rajzolásban, a légi harcok látványában, a zenében, a karakterekben mind-mind elsöprő munkát végeztek az alkotók. Hadd kezdjem az első szerintem kiemelkedő dologgal, és ez a zene. Yoko Kanno neve azt hiszem, nem ismeretlen az anime rajongóinak, a Varsói Filharmonikusok pedig hihetetlen előadásban adják elő a kottára írtakat. Kisebb rossz érzés fogott el, amikor a Függetlenség Napja és a Csillagkapu klasszikus zenéihez hasonló dallamok csendülnek fel itt-ott másodpercekre, de mindez nem nagyon tudja megzavarni a dolgokat. És bár én alapból nem szeretem a J-pop zenét, de itt valamiért mégsem volt zavaró számomra, és meglepően tetszett egy-két betétdal, amikből a sorozatban van bőven. Ez minimum egy jó pont. Vannak kellemesen vicces jelentek, ezek remekül oldják a feszültséget. A fanservice-re meg pontosan annyit adnak az alkotók, amennyi szükséges.

Ami nem igazán lett sikeres, az a főgonoszunk, akit nem lehet meggyőzni gonoszságáról, és a rezzenéstelen arccal, keménylegény tekintettel megrajzolt android sem a kiváló kategóriába esik. Egy-egy értelmetlen epizód itt is van, és szinte előre jósolható, ki fog meghalni és ki éli túl.
Engem még Ranka karaktere nem győzött meg, sokszor gyenge és tesz tönkre epizódokat, és az a tény, hogy az ő éneklése fogja megmenteni az emberiséget, valamint hogy egy konfliktusban az ellent az ő hangjával lehet pszichológiailag lekötni, az már vicces.
Sajnos ezek a hibák nagyon sok mindent tönkretesznek - igaz, ez ízlés dolga -, de szerintem még így is lesz annyira népszerű a sorozat, mint a Macross Plus anno, és lesz olyan legendája, mint az elődeinek. Erről jut eszembe, plusz pont jár mindenképpen a Macross Zero, a Macross Movie: Do You Remember Love? és a The Super Dimension Fortress Macross utalásokra, emlékeim szerint legalábbis ezek azok, amik feltűntek nekem.

Én mindenképpen ajánlom a sorozat megtekintését, hogy a hibák, amiket felsoroltam, kit mennyire zavarnak, inkább egyéni ízlés dolga. Ezektől eltekintve véleményem szerint a Macross Frontier az első epizódoktól kezdve alapműnek tekinthető, amit mindenképpen meg kell nézni, pont.
Írta: Ridley44Lev
Ridley44Lev értékelése: 9 (kitűnő)
2008.10.11.
28309 olvasás

Ismertető értékelése:
3.25 (megfelelő), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Macross Frontier © Kawamori Shoji • Satelight

Hozzászólások:
@Ranka: Egyiküket se választja, még nem döntötte el.
#5 | 2008.11.23. | írta: CruelAngel
Csak azt szeretném megkérdezni,hogy végül Alto kit választ a két lány közül mert valamikor olyan rész volt amibe meggyőződésem,hogy Sheryl-t szereti de van olyan rész amibe meg olyan mintha Rankát szeretné és csak sheryl-vel lenne.A végén meg olyan mintha mindkettőt választaná.Valaki elmondaná,hgy végül melyiket válassza?
#4 | 2008.11.23. | írta: Ranka
A referenciáknál emlékszem, azt írtam hogy ezek jutnak eszembe meg ezeket is láttam. Egyébként azért írtam, hogy lehetett jósolni, ki hall meg vagy kinem, mert mindig sikerült egy-két epizóddal előbb ezt megjósolnom.
SPOILER:
Luca és Mikhail között gondolkoztam már szinte az elejétől, hogy melyikük hall meg. Sheryl, hiába volt halálos beteg, őt nem lehetett megölni, sem Rankat. Nanase gondoltam, meg fog halni csak amikor láttam, hogy megsérült gondoltam mégse.
#3 | 2008.10.18. | írta: Ridley44Lev
A vajra szót kijavítottam.
#2 | 2008.10.17. | írta: Hikari
Három dolgot szeretnék hozzáfűzni.
Az első, hogy szerintem egyáltalán nem lehetett megjósolni előre, hogy kik maradnak életben. Különösen azután nem, hogy Shoji Kawamori megint trollkodott az ananászos sütivel.
A második a referenciákkal kapcsolatos: minden korábbi Macrossra volt utalás a sorozatban.
A harmadik pedig tisztán technikai jellegű megjegyzés: a vajra szóban előrébb van a ジ mint a ラ. Tehát helyesen vajra (バジュラ) nem pedig "varja".
#1 | 2008.10.17. | írta: paTKany
Hozzászólás írásához jelentkezz be.