×

Regisztráció

Anime: Shion no Ou

Shion no Ou © Katori Masaru / Ando Jiro • Studio DEEN

Shion no Ou (TV, 2007)

しおんの王

Shion no Ou - The Flowers of Hard Blood


Hossz: 22 rész
Műfaj: dráma, sport, krimi, pszichológiai

Rendezte: Kawase Toshifumi
Eredeti mű: Katori Masaru, Ando Jiro
Írta: Yamada Takashi
Karakter dizájn: Numata Seiya
Zene: Yamashita Kousuke
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 8.10) részletek

Shion no Ou © Katori Masaru / Ando Jiro / Studio DEEN
Yasuoka Shion 13 éves lány, aki igen tehetséges shogi játékos, de sötét múlttal rendelkezik. 5 éves korában valaki a szeme láttára gyilkolta meg szüleit a saját házukban. A nyomozás eredménytelen maradt, a gyilkos azóta is ismeretlen. Az egyetlen nyom, amit a tettes hátrahagyott, a félbehagyott játszma a shogi táblán, és a király az egyik áldozat homlokára helyezve. Shion nem emlékszik a részletekre, de az őt ért sokktól azóta nem tud beszélni, ezért gondolatait a mindig a keze ügyében levő füzetébe írja le. 8 évvel a tragédia után Shion szerető nevelőszüleivel él, és profi játékosként rendszeresen vesz részt shogi versenyeken. Felbukkanó emlékképek formájában a múlt máig kísérti őt. Élete legfontosabb eleme a shogi, amihez szorosan köti a játék iránti szeretete, és a tény, hogy ez az egyetlen, ami segíthet a gyilkos megtalálásában.

A Shion no Ou a Masaru Katori írói álnév alatt tevékenykedő Hayashiba Naoko írónő azonos című mangája alapján készült, aki maga is tehetséges profi shogi játékos volt.
Aki esetleg nem ismerné, a shogi a sakk japán megfelelője, egy ahhoz hasonlóan bonyolult stratégiai táblajáték. És a történeten valóban érződik, hogy az író alaposan ismerte a játékot, és az amögött meghúzódó érzelmi és szellemi csatákat, amiket a játékosok egymás és önmaguk ellen vívnak.
Ennek ellenére a játék szabályainak mélyebb ismerete egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy élvezni tudjuk a sorozatot, két okból sem. Egyrészt, mert a szabályok helyett a stratégia és a szellemi harc a felek között sokkal fontosabb szerepet kap, és ezt a sorozat nagyon jól át is adja a nézőnek. Másrészt pedig, mert ez egyáltalán nem szokványos sportanime, ahol a fő témát a sport és a mérkőzések adják, hanem a shogi mellett ugyanolyan fontos része a történetnek a Shion szülei meggyilkolása mögött húzódó rejtély, ami lassanként bontakozik ki a részek folyamán.
A sorozat írói nagyszerű munkát végeztek, a sport és a krimi jól megférnek egymás mellett a történetben, és minden egyes epizód hozzáad valamit a szereplők megismeréséhez vagy a rejtély megoldásához.
Shion karaktere nagyon szimpatikus, bár elsőre az animékben már sokszor látott gyámoltalan, gyenge és félénk szereplőnek tűnik, hamar kiderül, hogy valójában őszinte, erős és igen intelligens lány.
Minden szereplőnek megvan a saját játékstílusa, amit lassanként, személyiségükkel párhuzamosan ismerünk meg. Akárcsak az életben, a játszmák kimenetelébe mindig belejátszanak a szereplők érzelmei, pillanatnyi fizikai állapota is. Külön pluszt jelent, hogy a játszmák nem húzódnak el részeken keresztül, így nem szakítják meg a sorozat gördülékeny történetvezetését.
A történet krimi része lebilincselően izgalmas, és egyáltalán nem kiszámítható, a gyanú egyik szereplőről a másikra terelődik folyamatosan, néha már teljesen biztosak lehetnénk benne, hogy ki a tettes, aztán pár résszel később egész másra gyanakodunk ugyanolyan meggyőződéssel.
A sportanimékre jellemző üzenet itt is megjelenik, és másodlagos jelentéssel is gazdagodik: A legfontosabb mindig egyre erősebbnek lenni - a játékban és az életben egyaránt.

Az animáció és a rajzok részeken belül is változó minőségűek, jellegzetes karakterdizájnnal, ami nekem személy szerint tetszett, az életszerű mozdulatok és érdekes kameraszögek viszont mindenképpen dicséretet érdemelnek. Ezek sokszor fokozzák is az érzelmeket (egy esetben például Shion aláhulló könnyeit a shogitábla szemszögéből láthatjuk).

A Shion no Ou mindennel rendelkezik, amire egy jó drámához szükség van: jó történet, lebilincselő elbeszélésmód, erős szereplőgárda (beleértve a mellék- és a negatív szereplőket is), és megfelelő mértékű realizmus. Ajánlható mindenkinek, aki a komolyabb témájú sorozatokat kedveli.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2009.01.08.
28360 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shion no Ou © Katori Masaru / Ando Jiro • Studio DEEN

Hozzászólások:
Na igen, azt, hogy a minőség változó, azt aztán végletekbe menően kell érteni. Vannak részek, amik fantasztikusan gyönyörűek, máskor meg egyenesen katasztrófa. A harmadik (és legnagyobb) részben szerencsére egy erős közepes átlag azért jellemző az animációra. :) A jó történetért érdemes magunkat túltenni a rosszabbul sikerült részeken (pl. rögtön az első részen is ^^").
Külön tetszett, hogy nagyon jól visszaadja a sógi hangulatát. :)
#1 | 2009.01.08. | írta: A mordályos nyul
Hozzászólás írásához jelentkezz be.