×

Regisztráció

Anime: Makiba no Shoujo Katri

Makiba no Shoujo Katri © Auni Nuolivaara • Nippon Animation

Makiba no Shoujo Katri (TV, 1984)

牧場の少女カトリ

Katri, Girl of the Meadows


Hossz: 49 rész
Műfaj: hétköznapi, történelmi

Rendezte: Saitou Hiroshi
Eredeti mű: Auni Nuolivaara
Karakter dizájn: Takano Noboru
Zene: Fuyuki Tooru
Stúdió: Nippon Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Makiba no Shoujo Katri © Auni Nuolivaara / Nippon Animation
Finnországban járunk, 1912-ben. A hatéves kislány, Katri nagyszüleivel él egy kis farmon. Édesanyja pénzhiány miatt egy másik városban dolgozik, és Katri már alig várja a nagy napot, hogy végre újra találkozhasson vele. De sajnos a találkozás nagyon rövidre sikerül, Katri édesanyjának rögtön vissza kell indulnia, és ráadásul ettől kezdve Németországban fog dolgozni, így fogalma sincs, mikor láthatja újra a kislányát. Eljön a fájdalmas búcsú ideje, és az édesanya vigasztalásul egy kiskutyát ajándékoz Katrinak, aki Abelnek nevezi el az új barátját.

Három évvel később. Időközben kitört az első világháború, és Katri egy éve nem kapott levelet édesanyjától. Az orosz megszállás alatt álló Finnország és Németország között nem kézbesítik a leveleket. A nagyszülőknek egyre rosszabbul megy anyagilag, és az egyetlen eladásra szánt tehenüket is medve támadja meg. A még gyerek, de okos és kötelességtudó Katri segíteni szeretne nagyszüleinek, és elhatározza, hogy tehénpásztorként munkát vállal a szomszédos faluban, Raikköla gazda farmján. Ez pedig egy kilencéves kislány számára egyenlő egy új világ felfedezésével. Katrira a nehéz munka mellett új tapasztalatok, találkozások várnak.

A World Masterpiece Theater 1984-es sorozata Auni Nuolivaara finn írónő három regényét dolgozza fel. A sorozat első darabja, a "Paimen, piika ja emäntä" (Az örök asszony) Magyarországon is megjelent. A regényt két további folytatás kísérte "Isäntä ja emäntä" (A házigazda és a háziasszony) és "Päivä ja ehtoo" (Éjjel és nappal) címmel. A könyvek a felnőtt közönség számára íródtak, és Katri, a finn kislány életútját mutatják be, aki szegény tehénpásztorból végül egy gazda felesége, és boldog édesanya lesz. Mára a regények Finnországban is szinte ismeretlenek.
Az anime sorozat az eredetitől több helyen eltér, egyrészt az eredeti cselekmény valamivel korábban játszódik, és nem a világháború idejében. Másrészt Katri sorsa az animében eltérően alakul a regénybeli kislányétól. Katri kutyája, Abel is csak az anime sorozatban jelenik meg.

A sorozat aprólékosan mutatja be Katri életét, és az akkori Finnország mindennapjait. Természetességgel mutatja be az akkori finn politikai helyzetet, a függetlenség küszöbén álló, orosz megszállás alatt levő országot, de teszi ezt az akkori vidéki, egyszerű emberek szemén keresztül, akik hétköznapjait a munka, a zord természettel való együttélés teszi ki.
Részletesen bemutatja a finn gazdák hétköznapjait, életre keltve a tavaszi legelőt, a nyári aratást, egészen a rideg télig, amikor a hosszú, hideg estéken az emberek a házakba húzódva történetek mesélésével, a nők szövéssel múlatták az időt.

Katri az egyszerű, őszinte munkásosztály megtestesítője, helyzete jól szemlélteti az akkori munkások helyzetét, hogy akkoriban sok gyerek munkán nőtt fel, és az oktatás is csak a gazdagabbak kiváltsága volt.
De a sorozat nem dramatizálja túl a helyzetét, Katri munkája és helyzete nem konfliktusok forrása lesz, hanem új távlatoké. A gazda és a család, akinél dolgozik, igazán meg is szeretik a dolgos kislányt. Katri számomra az egyik legszerethetőbb WMT-főhős, eltúlzott jellemvonások és a túlzott tökéletesség nélkül, aki hihetően felelősségteljes, de gyerek egyszerre, aki saját erejéből kezd írni-olvasni tanulni, saját nyitottsága a világra, és véletlen találkozások alakítják életútját egy a változás küszöbén álló országban.

A sorozat másik nagy erőssége a természet bemutatásán túl a háttérzene, amihez a híres finn zeneszerző, Jean Sibelius műveit használták fel. A csodálatos természeti képekhez tökéletesen illenek a háttérben felcsendülő dallamok a Karélia és Lemminkäinen-szvitekből, de hallható még a Tavaszi dal, és a talán legjellegzetesebb Finnlandia is, ami a sorozat fő témájának is tekinthető.

A sorozat azoknak ajánlható, akik kedvelik a World Masterpiece Theater darabjait, illetve a nyugodt, a mindennapok részleteire fókuszáló történeteket, vagy akiket érdekel Finnország helyzete az akkori időkben. Véleményem szerint az egyik legjobban sikerült WMT-darab, ami teljesen átérezhetően mutatja be az akkori kort és szereplőit.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2010.06.01.
28537 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Makiba no Shoujo Katri © Auni Nuolivaara • Nippon Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.