×

Regisztráció

Anime: Jungle Taitei

Jungle Taitei © Tezuka Osamu • Mushi Productions

Jungle Taitei (TV, 1965)

ジャングル大帝

Kimba, the white lion

Kimba, a fehér oroszlán

Hossz: 52 rész
Műfaj: akció, kaland, gyerekeknek

Rendezte: Rintarou, Yamamoto Eiichi
Eredeti mű: Tezuka Osamu
Írta: Yukimuro Shunichi
Karakter dizájn: Matsumoto Tsuyoshi
Zene: Tomita Isao
Stúdió: Mushi Productions

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 7.67) részletek

Jungle Taitei © Tezuka Osamu / Mushi Productions
Afrikában vagyunk, a huszadik század elején, ahol a dzsungelben egy Panja nevű fehér oroszlán uralkodik. Ő fogja össze a dzsungel állatait. Ám az emberek ellopják az ételét, és elfogják a párját, majd egy vadász le is lövi őt. Párját pedig hajóra rakja, hogy Amerikába vigye. A hajón születik meg Panja fia, Leo, akinek anyja megtanítja apja eszméit. Egy nap vihar tör ki a tengeren, és anyja, hogy mentse fiát, a tengerbe dobja Leot, hogy ússzon vissza Afrikába, és legyen az állatok királya. Leo napokkal később ér partot, és hamar rájön, hogy bizony sok dolga lesz, mivel a dzsungelt egy másik oroszlán birtokolja. Leo pedig gyenge és gyáva ahhoz, hogy szembeszálljon vele. Azonban nem marad sokáig egyedül, apja egykori hűséges barátai felkarolják, és sikerül legyőznie a trónbitorlót is. Leo rájön, hogy a békét nem harccal, hanem kompromisszumokkal kell megvédeni. Amikor pedig megment egy embert, Jonathant, megtanulja az emberek beszédét is. Leo erős oroszlánná válik, aki megvédi barátait a többi ragadozótól, és az emberektől is.

Ezt az animét az idősebb anime-fanoknak már nem kell bemutatnom, hiszen annak idején előbb a már megszűnt TV4, majd a Duna TV is leadta. Sokak számára meghatározó gyerekkori élmény volt a Kimba, a fehér oroszlán. Érdekesség, hogy Kimba eredeti neve Leo, bár minden külföldi fordításban Kimba néven szerepel.
Az anime Osamu Tezuka három kötetes mangája alapján készül, és 1965-ben indult el hódító útjára. A háborúellenességet, és a kompromisszumra, békére való törekvést hirdeti, na és persze elsősorban gyerekeknek készült. Rengeteg oktató jellegű mondanivaló van benne, és mivel a főszereplői beszélő állatok, a gyerekek is könnyen megértik, azonosulnak a karakterekkel.
A grafika nem éppen mai, de szerintem nem mondható csúnyának, habár mai szemmel nézve nem mindenki mondaná szépnek. Nekem tetszik, nagyon illik a történethez, ahogy a zenék is. Összességében egy kedves, könnyen megkedvelhető, tanulságos anime, amelyet bátran tudok ajánlani minden korosztálynak. Aki még nem látta, nézze meg, érdemes. Aki pedig ódzkodik tőle a grafika miatt, annak is azt mondom, egy próbát mindenképpen megér.

Érdemes még megjegyezni, hogy a Kimba, a fehér oroszlán alapján készült a 1994-es Disney-féle Oroszlánkirály is.
Írta: Andro
Andro értékelése: 8 (nagyon jó)
2011.11.06.
30132 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Jungle Taitei © Tezuka Osamu • Mushi Productions

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.