×

Regisztráció

Anime: Nagagutsu wo Haita Neko

Nagagutsu wo Haita Neko © Charles Perrault • Toei Animation

Nagagutsu wo Haita Neko (movie, 1969)

長靴をはいた猫

Puss in Boots

Csizmás kandúr

Hossz: 80 perc
Műfaj: fantasy, kaland, természetfeletti, gyerekeknek

Rendezte: Yabuki Kimio
Eredeti mű: Charles Perrault
Írta: Inoue Hisashi, Yamamoto Morihisa
Karakter dizájn: Mori Yasuji
Zene: Uno Seichiro
Stúdió: Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Nagagutsu o Haita Neko 80 Nichikan Sekai Isshu (movie, 1976)

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Nagagutsu wo Haita Neko © Charles Perrault / Toei Animation
Csizmás Kandúrnak menekülnie kell a Macskakirályságból, mert nem hajlandó egeret enni. Emiatt a macskák vezére három bérgyilkost küld utána, akiknek feladata megölni az árulót. Kandúr hamarosan egy házban találja magát, ahol három testvér - Dagi, Nyaki és Gergely - él. Üldözői utolérik, és harc kerekedik, melynek során természetesen Kandúr kerül ki győztesen. Ám Dagi és Nyaki is felfigyelnek rá, és mivel apjuk akkor halt meg, és nem akarnak öccsüknek semmit sem adni - mellesleg szolgaként dolgoztatják a fiút -, Kandúr és Gergely rövid úton az utcán találja magát. Felkerekednek, és egy városba érnek, ahol megtudják, hogy király éppen feleséget keres lánya, Rózsa hercegnő számára. A kikötés, hogy a jelölt legyen gazdag, és bátor. Kandúr persze úgy véli, Gergely jó jelölt lenne, ám a fiú ellenkezik. Kandúr azonban nem hagyja magát, és belopózik a kastélyba.

Eközben a kastélyban egymást érik a jelöltek, mígnem megjelenik maga Lucifer, az ördögök királya, és feleségül kéri a hercegnőt. Miután megmutatja, milyen gazdag, a király úgy dönt, neki adja a lányát. Ám amikor Rózsa ellenkezik, Lucifer haragra gerjed, és kijelenti, ha három nap múlva nem adják neki a lányt, akkor elpusztítja a királyságot. Kandúr, aki kihallgatja az egészet, azonnal szól Gergelynek, akinek nem igazán fűlik a foga hozzá, hogy magával Luciferrel küzdjön meg. Ráadásul nem is lovag, nem is tud harcolni. Ám Kandúr olyan tervet eszel, amitől Gergely egyhamar lovagnak érzi magát. Még ha nem is akarja. Azonban természetesen az ádáz bérgyilkosok sem maradnak ki a mókából.

Gondolom, sokan ismeritek ezt a kedves kis animét. A történet nem újdonság, hiszen számtalan nyelven, számtalan módon elmesélték már. A japánok is, mégpedig először 1969-ben. Én még pici koromban láttam az animét, és azóta is az egyik nagy kedvencem. A grafika az akkori kornak megfelelő, ma már réginek, és sokak számára talán nem olyan szépnek tűnik, de szerintem nagyon aranyos. A történet pedig hol izgalmas, hol mókás, hol picit szomorú. A legtöbb humort persze a három bérgyilkos szolgáltatja, főleg a legkisebb, akit mindig otthagynak.
Sajnos japánul nem láttam, de a magyar szinkron valami zseniális, ahogy azt a régi animék esetében megszokhattuk. Kiválóan eltalált magyar hangok, zseniális fordítás.
A történet mind kicsiknek, mind nagyoknak való korhatárra való tekintet nélkül. Aki még nem látta, ne habozzon megnézni, mert tényleg egy olyan kis movie, ami érdemes rá, hogy a szívünkbe zárjuk.
Írta: Andro
Andro értékelése: 10 (mestermű)
2012.03.11.
36204 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Nagagutsu wo Haita Neko © Charles Perrault • Toei Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.