×

Regisztráció

Anime: Boogiepop wa Warawanai

Boogiepop wa Warawanai © Kadono Kouhei • Madhouse Studios / Triangle Staff

Boogiepop wa Warawanai (TV, 2000)

ブギーポップは笑わない

Boogiepop Phantom


Hossz: 12 rész
Műfaj: dráma, thriller, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Watanabe Takashi
Eredeti mű: Kadono Kouhei
Írta: Minakami Seishi, Nojiri Yasuyuki, Niga Rokuro, Murai Sadayuki
Karakter dizájn: Ogata Kouji, Suga Shigeyuki
Zene: MediaWorks
Stúdió: Madhouse Studios, Triangle Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (48 szavazat, átlag: 8.81, #99) részletek

Boogiepop wa Warawanai © Kadono Kouhei / Madhouse Studios / Triangle Staff
A Boogiepop témakör egy novellasorozatként látta meg először a napvilágot Kouhei Kadono tollából, Kouji Ogata illusztrációival. Miután pedig megnyerte a 4. Dengeki novellaversenyt elkészítettek belőle egy 12 részes tv-sorozatot(Boogiepop Phantom), és egy élőszereplős mozifilmet (Boogiepop wa Warawanai v. Boogiepop és a többiek). Később megjelent manga változatban is 2 sorozatban...

Egy japán városban járunk napjainkban. Egy éjszaka hosszú fénycsík jelenik meg az égből, mely egy pillanatig beteríti az egész várost, és aztán nyomtalanul eltűnik. A történtek után számos ember különleges képességekre tesz szert. Egy hónappal ezután kisérteties eltünéseket jelentenek a helyi középiskolából, és a város különböző pontjairól. Furcsa szóbeszéd kezd el terjedni miszerint az eltünésekért egy bizonyos Boogiepop felelős, akit az emberek csak Halálnak neveznek, bár senki sem tudja valójában ki, vagy mi az. Egy végzős lány (Nagi Kirima/Yuu Asakawa)azonban a végére akar járni a dolognak, így nyomozni kezd a városban. Kiderül, hogy van egy olyan szervezet a világon, amely azt tűzte ki működési céljául, hogy megállítsa az emberi faj fejlődését, elérve ezzel azt, hogy soha ne lépjen agyilag egy magasabb szintre, magyarul többé ne változzon a világon semmi. Ez a szervezet elrabolja a különleges psychikai adottságokkal rendelkező fiatalokat, akikből (agyilag) fejlettebb emberek lennének(ők, és az utódaik képeznék az emberiség újabb evolúciós lépcsőfokát). A szervezet létrehozott egy "Emberevő" fajt, mely tagjai teljesmértékben emberszerűek, így el tudnak vegyülni az emberi társadalomban észrevétlenül, hogy így szabályozzák azt. Ők a felelősek az eltünésekért/halálokért. Ők is "fejlettebb" egyedek(különleges képességekkel), és ők eszik meg a fiatalokat, miután kiszívták belőlük az életenergiát. Miután elfogyasztották az adott egyént, felveszik annak alakját, és így folytatják munkájukat tovább. A szervezet fejének, Manticore-nak a klónja ők, és a fészkük a város egyik elhagyott építkezésén van. A városban érdekesen alakul a mágneses tér, mely miatt a fémek jóval gyorsabban korrodálódnak, szokatlan természeti jelenségek képződnek, és abnormálisan nőnek a növények. A szervezet 5 évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét, és mindaddig follytatja is, míg Manticore (azaz a szervezet feje) él. Boogiepopról végülis kiderül, hogy ő harcol a szervezet tagjai (Emberevők)ellen.

Hát nagyjából ennyi a kerettörténet, persze ez csak a töredéke annak amiről ez a sorozat szól.
Valójában ez az anime a középiskola pár tagjának a néhol tragikus, kétségbeejtő , vagy éppen drámai történeteiről szól a megváltozott életkörülmények közepette. A sorozat majdenem mindegyik része egy-egy szereplő vagy csoport saját kis világáról szól, melyek (később látjuk) keresztezik egymást. Nagyon komoly, és fájdalmas dolgokkal találkozunk részről-részre a szereplők életével foglalkozva, ez a sorozatot rendkívül töménnyé, és nehezen feldolgozhatóvá teszi. Elég ha csak a kábítószerfüggővé váló pincérfiúra, vagy Hisashi-ra gondolunk, akinek csontrákja miatt le kellett mondania az álmairól, hogy atléta lehessen. Ehhez még hozzájön a koncepció Lain/SoulTaker szintű bonyolultsága.

A látványvilág sem mindennapi, az egész sorozat egyfajta szépiaszinnel lett átitatva, mely különös hangulattal ruházza fel ezt a cseppet sem mindennapi anime-t.
Negatívumnak tudhatnám be, hogy maga a képi megvalósítás (tehát a az animáció, és a grafika) sok helyen -főleg a sorozat vége felé- eléggé elnagyoltnak tűnik. A zenei megvalósítás nagyon jól alátámasztja azt amit a képek mutatnak, és hol elvadult jungle ütemeket, hol pedig teljesen atmoszférikus lebegést teremtenek. A sorozat hangajairól, hangeffektjeiről csak szuperlatívuszokban beszélhetek. Youta Tsuruoka (hangmérnök) hihetetlen munkáját dicsérik azok a a legtöbbször elborult effektezések, melyeket felvonultat, ezek rendkívüli részt vállalnak a hangulat megalapozása szempontjából. A seiyuu-k nagyon okosan lettek megválasztva (több kedvencet is választottam belőle:)), külön kiemelném Nagi Kirima/Yuu Asakawa, Misuzu Arito/Megumi Nasu, Toka Myashita/Kaori Shimizu, Shinpei Kuroda/Wasei Chikada nevét.

Személyes vélemény: A sorozat számomra bekerült a kedvenc 10 közzé, nemcsak azért mert rendkívül profin kivitelezett, hanem olyan részletek is vannak benne (képek, hangok, mondanivaló, morális és társadalmi kérdések) amelyekkel életemben először találkoztam anime-ban, és akármilyen médiumban. Rengeteg teljesen szokatlan képet tartalmaz, mely már-már pszichoanalitikai mélységben elemzi a karakterek jellemét, és lelkét.

A sorozat nagyon bonyolult, és tömény. Mint ahogyan azt az ilyen fajta anime-knél megszokhattuk, egy végignézés kevés a megértésre. Számos valóban félelmetes, és durva jelenettel találkozhatunk benne. Mindenki döntse el, hogy kell ez neki vagy nem. A vígjátékrajongók messzire kerüljék el, de akik az NGE-n, Lain-en, SoulTaker-en nevelkedtek, azoknak kötelező darab.
Írta: Yukimura
Yukimura értékelése: 10 (mestermű)
2003.07.23.
33046 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Boogiepop wa Warawanai © Kadono Kouhei • Madhouse Studios / Triangle Staff

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.