×

Regisztráció

Anime: Aku no Hana

Aku no Hana © Oshimi Shuuzou • Zexcs

Aku no Hana (TV, 2013)

惡の華

Flowers of Evil


Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, iskolai élet, thriller, pszichológiai

Rendezte: Nagahama Hiroshi
Eredeti mű: Oshimi Shuuzou
Írta: Itami Aki
Karakter dizájn: Shimamura Hidekazu
Zene: Fukasawa Hideyuki
Stúdió: Zexcs

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 5.67) részletek

Aku no Hana © Oshimi Shuuzou / Zexcs
Kasuga Takao csendes, átlagos középiskolás fiú. Talán kicsit komolyabb a társainál, szótlan és szeret olvasni. Kedvenc könyve Baudelaire-től "A romlás virágai" versgyűjtemény, és magában kicsit büszke is rá, hogy ilyen felnőttes, bonyolult könyveket olvas, amiket osztálytársai meg sem értenének.
Takao titokban szerelmes osztálytársába, Saeki Nanako-ba, de érzelmeit soha nem merné bevallani a lánynak, csak távolról csodálja őt. Egy nap a tanítás után Takao egyedül marad az osztályteremben, amikor észrevesz valamit a földön. Ami nem más, mint Nanako tornazsákja, benne a tornaruháival. Takao valami sötét, belső csábításnak engedelmeskedve ellopja a tornazsákot, majd hazaviszi és elrejti a szobájában. Tette miatt borzasztó bűntudat lesz úrrá rajta, a lopás pedig általános felháborodást kelt az osztályban, és mindenki az ismeretlen tettest keresi. És ekkor Takao megtudja, hogy tettének volt egy szemtanúja. Osztálytársa, a lázadó és antiszociális lány, Nakamura Sawa tudja a titkát, és alkut ajánl a fiúnak. Takaonak azt kell tennie, amit Nakamura mond, különben mindenki megtudja, ki lopta el Nanako ruháit. A zsarolás elkezdődik, és Nakamura sötét, deviáns személyisége hatására Takaot is egyre jobban hatalmába keríti a sötétség.

Az Aku no Hana egy pszichológiai dráma kiemelkedő pillanatokkal és nagyfokú realizmussal. Sok egyéb sorozathoz hasonlóan a felnőtté válás a központi témája, de ezúttal a tinédzserkor sötét oldalával a középpontban.

A merész vizuális kivitelezés miatt a sorozat legtöbbet vitatott pontja az ellentmondásos karakterdizájn, ami az eredeti mangáétól és az animékben általában megszokottól nagyban eltér. Az animációhoz ugyanis ún. rotoszkóp, vagyis utánrajzolásos technikát alkalmaztak, azaz a jeleneteket leforgatták valódi színészekkel, és a filmfelvételeket átrajzolva készült el az animáció. Ennek köszönhetően a szereplők testmozgása nagyon reális, de az arcok, ruhák meglehetősen elnagyoltak. A stúdió e kockázatos húzása a nézőktől kapott hideget-meleget egyaránt, nagy általánosságban elmondható, hogy a korábbi manga ismerői leszólják, akik pedig az anime által ismerték meg a történetet, általában pozitívan értékelik az egyedi látványvilágot.
Véleményem szerint a rotoszkóppal nincsen baj, így a szereplők mozgása igen realisztikus lett, ezáltal a metakommunikáció, a szereplők testtartásával közölt érzelmek is sokkal inkább érzékelhetőek, tovább árnyalják a szereplők viselkedését. Viszont a szereplőket talán kicsit esztétikusabbra, de legalább részletesebbre rajzolhatták volna.

De az Aku no Hana nem az a sorozat, ahol pusztán a külső lenne a lényeg. Hiszen a történet és a sötét, feszült légkör a sorozat igazi pozitívuma. Az alapvetően hétköznapi szereplők és helyzetek lassanként egyre sötétebb, betegesebb irányt vesznek. A sorozat nagyszerűen ábrázolja, ahogy Nakamura antiszociális viselkedése hatására Kasuga fokozatosan süllyed a romlás felé.
Az Aku no Hana nagyon reális képet fest a szereplőkről, Takao intelligens, de éretlen és gyenge személyisége éppúgy hihető, mint a naiv, átlagos Nanako, vagy a valóban antiszociális, lázadó, szándékosan provokatív Nakamura.
A sorozat nagyszerűen ábrázolja a sötétség csábítását, hogy ami tilos és rossz, az ennyi idősen milyen vonzó lehet. Benne van a nyughatatlanság, a bonyolult serdülőkor sok árnyalata, az útkeresés és eltévelyedés a modern, személytelen világban, az uniformizáló iskolarendszerben. Átérezhető benne az üresség és céltalanság, az értékvesztettség, ami talán Japánban még inkább jellemző a mai tizenévesekre.

Ezáltal egy érdekes, egyáltalán nem szokványos sorozat, inkább olyan, mint egy élőszereplős dráma. Az egész sorozathoz jól illik a furcsa hangzású opening és a disszonáns, szakadozott ending is. Összességében egy egyedi, sötét dráma, mely könnyedén magával ragadja a nézőt.
Negatívumként pusztán az ellentmondásos karakterdizájn említhető, illetve a lezáratlanság. a sorozat ugyanis sajnos teljesen félbehagyott, csak néhány zavaró képkocka jut a nézőnek az utolsó rész végén, mintegy epilógus. hogy ez szereplőink tényleges vagy elképzelt jövője, netán egy második szezon előjele, az nem derül ki egyértelműen.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2013.11.16.
26904 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Aku no Hana © Oshimi Shuuzou • Zexcs

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.