×

Regisztráció

Anime: Sakasama no Patema

Sakasama no Patema © Yoshiura Yasuhiro • Purple Cow

Sakasama no Patema (movie, 2013)

サカサマのパテマ

Patema Inverted


Hossz: 100 perc
Műfaj: dráma, fantasy, kaland, sci-fi

Rendezte: Yoshiura Yasuhiro
Eredeti mű: Yoshiura Yasuhiro
Írta: Yoshiura Yasuhiro
Karakter dizájn: Mataga Daisuke
Zene: Ooshima Michiru
Stúdió: Purple Cow

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Sakasama no Patema © Yoshiura Yasuhiro / Purple Cow
Patema egy földalatti civilizáció fiatal hercegnője. A népesség hatalmas üregekben, sötét alagutakban él a külvilágtól elzártan. Patema gyermeki kíváncsiságtól hajtva nap mint nap egyre távolabb merészkedik az alagutak között, a felnőttek intelmei ellenére felfedezőutakat tesz a veszélyzónaként megjelölt övezetbe. Egyik ilyen felfedezőútja alkalmával félelmetes sötét alak támad rá, aki a mennyezetről lóg fejjel lefelé. Patema elmenekül, de egy végeláthatatlanul mély aknába zuhan. És a másik oldalon "földet" érve egy olyan világba kerül, amiről addig fogalma sem volt. A földfelszínre érkezik, ahol létezik napfény, felhők és csillagok. Azonban ebben a világban Patema számára fordítva működik a gravitáció. A lány elborzadva veszi tudomásul, hogy elég egy óvatlan mozdulat, és megállíthatatlanul az égbe zuhan.
Szerencséjére egy fiú, Eiji rátalál, és megpróbál neki segíteni. Eiji számára épp Patema az, aki "fordítva" van, és mint kiderül, segítő szándéka mindkettőjüket komoly veszélybe sodorja. Eiji és Patema csak egymásra számíthatnak, miközben felfedezik egymás ellentétes világát, és a múltban rejlő sötét titkokat.

A Sakasama no Patema Yoshiura Yasuhiro fiatal rendező filmje, akit korábbi munkái miatt gyakran "a következő Shinkai Makoto"-ként is emlegetnek. És valóban, filmjeik jellegzetes látványvilága, fényeffektjei és légköre tényleg hasonló. Yoshiura eddig főleg rövidfilmeket készített, a Sakasama no Patema az első nagy filmje, mely talán itt-ott még mindig nem teljesen kiforrott, de már minden tekintetben komoly mű, mely a nagyok között is megállja a helyét.

Patema története érdekes és izgalmakkal teli kalandfilm, melynek fő mozgatórugója a fordított gravitáció és két társadalom ebből fakadó ellentéte. A film inkább fantasy, mint szigorúan tudományos alapon közelíti meg a fordított gravitáció kérdését, és romantikus-fantasy légkörbe burkolt tanulsággal szolgál két civilizáció ellentétéről. A mondanivaló talán klisés, de mégsem lehet eleget hangsúlyozni, hiszen még a mai világban is aktuális. A végén pedig a film még egy ötletes csavarral is megtoldja a történetet.
A film vizuálisan is nagyon kellemes, okosan megkomponált kamera-szögekkel, szép fényeffektekkel, részletes hátterekkel. Néhány látványos akciójelenetet is láthatunk a fordított gravitációt kihasználva.

Bár néhány részletében nem tökéletes, és itt-ott bele lehetne kötni a koncepcióba, de mégis egy szerethető, hangulatos film lett pozitív üzenettel és kedvelhető szereplőkkel.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2014.09.24.
25050 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sakasama no Patema © Yoshiura Yasuhiro • Purple Cow

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.