×

Regisztráció

Anime: Mawaru Penguindrum

Mawaru Penguindrum © Brain's Base

Mawaru Penguindrum (TV, 2011)

輪るピングドラム

Penguin Drum


Hossz: 24 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Ikuhara Kunihiko
Írta: Ikuhara Kunihiko, Ikami Takayo
Karakter dizájn: Nishii Terumi
Zene: Hashimoto Yukari
Stúdió: Brain's Base

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (4 szavazat, átlag: 7.75) részletek

Mawaru Penguindrum © Brain's Base
A történet főszereplői három testvér: Kanba, Shouma, és gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kishúguk, Himari. Egy a helyi akváriumban töltött vidám nap után fivérei keserűségére Himari összeesik és meghal. De nem sokkal ezután orvosi csodával határos módon a lány ismét feléled. Mint kiderül, Himari életét az akváriumban vásárolt pingvinsapka mentette meg. A furcsa sapka időnként átveszi Himari testén az irányítást, és megparancsolja a két fivérnek, hogy kishúguk életéért cserébe szerezzék meg a titokzatos pingvindobot. Ezzel együtt a három testvér segítségére érkezik három kis kék pingvin, akiket csak főhőseink látnak. Hogy mi a pingvindob, és hogyan kellene megszerezni? Ennek kiderítése során drámai események várják a testvéreket, miközben szabad akarat és sors, múlt és jelen, élet és halál kérdéseivel kell szembenézniük.

A Mawaru Penguindrum látszólag könnyed és szórakoztató felszíne alatt igen komoly és drámai történet rejtőzik, meglepő pszichológiai mélységekbe kalauzolva a nézőt.
A sorozat alapvető kérdése, hogy a sors előre elrendeltetett, vagy megvan az erő az emberekben, hogy maguk alakítsák a sorsukat? És ha igen, milyen eszközökkel?
E fő gondolat mentén egy igen intelligens történet bontakozik ki, mely több témát dolgoz fel párhuzamosan.
Egyfelől emberi dráma, mert minden szereplőnek megvan a maga traumája, a sorozat apránként alapos pszichológiai jellemrajzot készít róluk, bemutatja problémáikat, melyek egymásnak feszülő érdekeket szülnek.
Másfelől komoly filozófiai-szociológiai tartalmat hordoz, egyik fő témája az egyén és a társadalom konfliktusa. Visszatérő gondolat a modern társadalom lelkileg magára hagyott gyermekei, akikből értékvesztett, elveszett fiatalok és felnőttek lesznek, valamint a szürkeségből való kiemelkedés vágya hamis ideákba kapaszkodás, pusztítás révén. Ezzel szembe helyezi a tiszta szeretet eszményét, az emberi felemelkedést a pozitív értékek, az önfeláldozás, törődés és szeretet által.
A sorozat itt már elrugaszkodik a valóságtól, durván szimbolikus, sokszor megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan képekkel és eseményekkel operál, melyek jelentése azonban átvitt értelemben értelmezhető.
Továbbá a sorozat egy valós esemény előtt állít emléket / használ fel inspirációként, méghozzá az 1995-ben, a tokiói metróban történt terrorista gáztámadást, melyet az Aum Shinrikyo japán szekta tagjai követtek el 12 ember halálát okozva, maradandó sérülést okozva további százaknak.

A Mawaru Penguindrum hihetetlenül gazdag és erős képi szimbólumrendszerrel dolgozik, lenyűgöző képei, vibráló színhasználata emlékezetes. Egyetlen kép sem felesleges, minden apró részlet hordoz valami többletjelentést. És bár tele van szándékos túlzással, igazi művészi értéket képvisel.
Érdekes megoldás az egyes szimbólumok ismételt megjelenése, mint az (egyébként kulcsfontosságú) visszaemlékezési jelenetek, illetve a metrómegállók neveinek megjelenítése (utalva a 95-ös eseményekre).

De a sorozat nem csak tömény dráma, könnyítésként az aranyos pingvinek komikus elemként is szolgálnak, mindig csinálnak valami vicceset a háttérben, szorosan követve hőseink cselekedeteit. Emellett a történet több helyen humoros, önirónikus, vagy éppen más műveket figuráz ki, több utalás is található más irodalmi művekre, filmekre vagy animékre. Helyenként az anime magát sem veszi teljesen komolyan, ami nagyon jól áll neki a sok dráma közepette.

Mindent összevetve a Mawaru Penguindrum nem egy könnyed szórakozás, hanem egy igazi elgondolkodtató történet számtalan mélyre szántó gondolattal, sok drámával, szerteágazó szimbólumrendszerrel azoknak, akik valami elgondolkodtatót, érdekeset, tartalmasat keresnek. Mindenképpen réteg-anime, és biztos van, akinek megfekszi a gyomrát a képi világ és a nehezen kibogozható mondanivaló, de aki bírja a tömény, drámai, szimbolikával teli dolgokat, annak igazi gyöngyszem lehet a sorozat.

Ikuhara Kunihiko író-rendező másik híres, korábbi munkája a Revolutionary Girl Utena, mely szintén egyedi történetet és látványvilágot képvisel, és a két mű szépen párba állítható, akinek az egyik tetszett, valószínűleg a másik is fog.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2015.01.02.
27349 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mawaru Penguindrum © Brain's Base

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.