×

Regisztráció

Anime hírek

Reiva az új japán éra neve

2019.04.03. | írta: iskariotes | 483 olvasás | 0 hozzászólás
Mint az közismert Japánban hamarosan új császár lép a trónra és ezért új korszak megjelölő nevet kellett választani.
A japán kormány bejelentette hétfőn az új császár, a május elsején trónra lépő Naruhito (1960. február 23.) uralkodása korszakának nevét: a 248. korszak, szakértők és parlamenti vezetők véleményének meghallgatása után, a Reiva (令和 – reiwa) nevet kapta.

Az uralkodói éra neve - japánul gengo (元号- gengō) - mindig nagy közérdeklődésre tart számot az országban, mert az élet nagyon sok területén használják.

A gengo általában lefedi egy császár uralkodásának teljes idejét. Ezúttal, miután Akihito (1933. december 23. - )bejelentette, hogy április 30-án lemond, így a hatalomváltás nem lesz váratlan. A kormány az előzetes tájékoztatásával minimálisra akarta csökkenteni a naptárváltás okozta fennakadást.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a korszaknévről mindig a hivatalban lévő kormány dönt, és az általában két kínai karakterből - japánul kandzsi - áll.

A névnek pozitív, a japán nép ideáljaihoz közel álló jelentésűnek, ezenkívül könnyen írhatónak és olvashatónak, de a nyelvben nem gyakran használtnak kell lennie. Továbbá korábbi korszakneveket nem szabad használni.

A Reiva korszaknév nem kínai eredetű, mint a korábbiak, hanem japán klasszikus, és két tagjának jelentése: "jó", illetve "harmónia". Az április 30-án lezáruló korszak, a Heiszei (平成時代, Heiszei dzsidai) jelentése "békét teremtő".
(MTI)

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

AniMagazin 55. szám

Karantén ide vagy oda elkészült az új szám! ...

Új InuYasha széria

Sokak kedvenc sorozata visszatér. ...

Anime történelemi esemény

A legrégebben futó több mint 2.500 résszel rendelkező sorozat szünetel. ...

Mo Dao Zu Shi magyarul

A népszerű animét ihlető regény végre magyarul is megjelenik. ...

Japán online filmfesztivál

A jelen helyzetben sok minden megváltozott, így a filmfesztivál is a netre kerül. ...