×

Regisztráció

Anime hírek

Császári csere

2019.05.04. | írta: iskariotes | 150 olvasás | 0 hozzászólás
Május elsejével új császára van Japánnak, miután Akihito lemondott fia Naruhito javára.
2019. április 30-án lemondott Akihito császár és őt fia Naruhito követte a trónon. Érdemes végig venni, hogy Akihito milyen életutat járt be.

Akihito életútja
1933. december 23. Megszületik Akihito mint Hirohito császár első fiú gyereke.
1952. novembere Beiktatják mint hivatalos trónörökös.
1959. Feleségül veszi Micsiko Shodat szerelmét.
1960. Megszületik első gyerekük Naruhito.
1965. Akasino herceg is megszületik.
1969. Utolsó gyermekük Szajako hercegnő is megszületik.
Akihito és Micsiko hercegnő folyamatosan járták a világot és komoly mosoly diplomáciai feladatokat láttak el, így próbálták helyre állítani Japán tekintélyét az elvesztett II. Világ Háború után.
1989. január 07. Akihito néven elfoglalja a Krizantém trónt ezzel ő lett Japán 125. császára.
1992. A császári pár a történelemben első ízben Kínába látogattak el. Akihito eltérve a protokoll szövegtől megemlékezett Japánnak a II. Világ Háború során tanúsított viselkedéséről.
1995. A kóbei földrengés után a császári pár a helyszínre siettek és a túl élőknek és a mentésen dolgozóknak adtak erőt a folytatáshoz.
2001. Születésnapi interjújában elismerte, hogy ősei közt koreai felmenők is akadnak. Kijelentése hatalmas megdöbbenést keltett mind Japánban mind pedig Koreában.
2002. Akihito és Micsiko császári pár személyében első ízben látogatott hazánkba japán uralkodó.
2003. Prosztatarákkal műtötték.
2008. Gyomorvérzést diagnosztizáltak nála.
2011. Tóhokui földrengés és cunami után a császár meglátogatta a katasztrófa helyszínét és a túlélőkkel is személyesen találkozott. Valamint tévében is szólt népéhez.
2013. Bypass műtéten esett át.
2016. Nyarán fogalmazta meg, hogy egészsége nem teszi lehetővé, hogy úgy lássa el feladatait ahogyan azt az ország megkívánja tőle. Innentől fogva 3 év alatt teremtették meg a jogi feltételeit annak, hogy Kókaku császár 1817-es távozása után egy császár lemondhasson a trónjáról.

2019. április 30. Akihito császár lemond a trónról. A lemondási szertartás egy mind összesen 10 perces esemény volt. A Császári Palotába mindösszesen 300 fő közönség volt meghívva; köztük volt természetsen a jelnlegi miniszterelnök is Abe Sinzó is. Valamint a császári család több tagja is, így a Micsiko császárné valamint [url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Naruhito_jap%C3%A1n_cs%C3%A1sz%C3%A1r] Naruhito herceg és felesége Maszako hercegnő. Feltönő volt egyébként Hiszahito herceg hiánya, ami könnyen köze lehet a pár napja ellene elkövetett zaklatási esett miatt.
Akihoto utolsó mondatai cszsárként a következőek voltak:
„A császárnéval együtt őszintén kívánom, hogy a holnap kezdődő Reiva-korszak stabil és gyümölcsöző legyen, és teljes szívemből imádkozom azért, hogy a Japánban és a világon élő emberek békében és boldogságban éljenek."
május 1. Naruhito elfoglalja a Krizantém trónt. Ezzel ő lesz a 126. japán császár. Megkezdődik a Reiva (azaz kb. szerencsés/szépséges harmónia) korszak.

Heiszeszei (kb. a béke eljövetele) hagyatéka
Bár Akihito egy prosperáló gazdaságot vett át, sőt Japán leghosszabb gazdasági fellendülését élte éppen (58 hónapon át folyamatos volt a gazdasági növekedés). De a gazdaság hamar recesszióba fordult és az elmúlt évtizedekben nem talált vissza a helyes útra. A 2010-es évek elején az évtizedekig örzőtt a „Világ második legnagyobb gazdasága” címről is leváltotta Kína.
A kilencvenes évek elején még a japán elektrotechnikai cégek uralták a piacot (Hitachi, Sharp, Akai, JVC, Sony). Addig mára a koreai és kínai riválisaik megelőzték őket, egyedül a Sony volt képes megőrizni piaci szerepét, igaz leginkább a Play Station-nek köszönhetően.
Az autóipar az ami egyedül megtudta tartani a régi pozicóit. A Toyota folyamatosan versenyben van a „világ legnagyobb autógyártója” folyó versenyért a német Volkswagen csoporttal. A Nissan-Renault-Mitsubishi konszern pedig stabilan ott van a dobogón.
A legtöbben természetesen nem a nyers gazdasági számokra fognak emlékezni vele kapcsolatosan. Császárként ő hozta közelebb az uralkodóházat az emberekhez. Köznyelvet használt a régi delejes, barokkos körmondatok helyett. Mind a 47 prefektúrába ellátogatott, és felkereste a II. Világ Háború emblematikus helyeit. Erőt, hitet és reményt tudott adni mindenkinek a legnehezebb óráiban is. Amikor a lemondási szándékáról tájékoztatta a közvéleményt annak többsége úgy érezte, hogy a császárnak joga van ehhez és megszolgálta a boldog békés napokat.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Debreceni programok

Most hétvégén a civis városban több esemény is lesz ami Japánoz vagy az animéhez köthető. ...

Makoto koncert

A japán drum’n’bass színtér legismertebb alakja újra Budapesten! ...

Megjelent a Mondo augusztusi száma

A két havi magazin legfrissebb száma ezen a héten került ki az árusítóhelyekre. ...

33. Mesterségek Ünnepe

A program díszvendége Japán. ...

The Vibe: Summer End

Kpop party most szombaton. ...