×

Regisztráció

Anime hírek

Hagabis tájfun pusztítása

2019.10.15. | írta: iskariotes | 300 olvasás | 0 hozzászólás
Hatvan éve a legnagyobb tájfun pusztitott Japánban.
Tizenketten eltűntek, 19 meghaltak valamint 140-en megsérültek illetve hatmillió embernek kellett elhagynia lakhelyét, csak Kawasaki városából 910 ezer embert kellett evakuálni. Ez lett a számlája a Honshu középső részén tomboló Hagabis tájfun átvonulásának. Ami először a Tokiótól 1000 km-re található Ogaszavara- szigetekre csapott le.

A tájfun középpontja óránkénti 50 km-es sebességgel száguldott és 180 km/h -s széllökéseket generált.

Hakone városában több mint ezer milliméter, míg Izuban 700 milliméter csapadék esett összességében 7000 mm eső esett a hétvége során. A heves esőzések megtették a hatásukat. A patakok, folyok kiléptek medrükből és áradásaikkal mindent vittek ami az útjukba került, legyen szó autóról vagy komplett házakról. 21 gátat szakítottak át a tomboló folyamok. 15 prefektúrából összesen 56 földcsuszamlást jelentettek a helyi hatóságok. Háztartások százezrei maradtak áram nélkül.

A helyzetet tovább rontotta, hogy alig egy hónapja tombolt a térségben a Fakszáj tájfun ami 30 ezer házat rongált meg. Annak ellenére, hogy 1981-óta a japán házakat fölrengés valamint tájfun biztos és hónyomás ellenállóként kell megépíteni.

Tokió-Jokohama térségben leállt minden rangú kötőt pályás közlekedés, így a tokiói metró és a naganoi pályaudvaron elázott 10 db sinkanzen is. Valamint a repterek – köztük a Haneda nemzetközi repülőteret – is bezártak.

A japán kabinet az önvédelmi erők bevetéséről is döntött, így 27 ezer ember tudd bekapcsolódni a mentési munkálatokba. Szumma 110ezer rendőr, tűzoltó, a parti őrség és így hadsereg emberei dolgoznak a károk enyhítésében.

A tájfun miatt a most is zajló rögbi világbajnokság két összecsapását is törölték. Valamint a Formula 1-es japán futamának az időmérő futamát is más időpontban tartották meg.

A helyi hatóságok a mostani esetet az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlítják akkor 1200-an haltak meg a természeti csapás által. A sors kegyetlen játéka volt, hogy idehaza pont azokban a napokban mutatták be a Tájfun Nagaszaki felett című francia -japán filmet.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2019/2020 tél

A 2019/2020 téli szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek, OVA-k valamint ONA-k és speciálok. ...

További hírek

Nincs anime az Oscaron

Idén egyetlen egy anime sem került be a legjobb 5 film közé. ...

Ghibli-s hírek

Egy új film bejelentése és még pár apróság. ...

Japán 2020 ünnepnapok

Japán hivatalos ünnepnapok, fesztiválok kalendáriuma ...

SzolnoCon 2020

Újból lesz Szolnokon anime meet. ...