×

Regisztráció

Anime hírek

Olimpia elnapolva

2020.03.25. | írta: iskariotes | 932 olvasás | 0 hozzászólás
Az idei nyári Tokiói Olimpia a korona vírus miatt elmarad.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan bejelentette: Thomas Bach a NOB elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

A döntés immár másfél hónapja a levegőben volt.

Már február közepén lehetett olyan hangokat hallani, amelyek az Olimpia elmaradásától szóltak. De az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor még nem volt ok a tokiói nyári olimpia lemondására, törlésére.
Ezt követően egyre több helyről érkezett kritika arra nézve, hogy Tokió ne rendezze meg a XXXII. nyári olimpiát. Shaun Bailey London konzervatív polgármesterjelöltje már azt kezdte pedzegetni, hogy London - 2012 után - szívesen lenne ismét házigazda. A kanadai Dick Pound - aki az Olimpiai műsorszórási szolgálat elnöke - már nyíltan az olimpia törlése mellett tört pálcát.
A kedélyeket Bach elnök a következő szavakkal akarta megnyugtatni:
Remek egység és szolidaritás jellemzi az olimpiai mozgalmat a felkészülés és különösen a kvalifikáció tekintetében. Nagyon büszke vagyok erre, hiszen rengeteg nemzeti olimpiai bizottság, ország és szövetség dolgozik együtt azért, hogy kezelje a vírus által támasztott kihívást.
Majd március 04-én a továbbiakat mondta:
„A NOB végrehajtó bizottságának ülésén sem a törlés, sem az elhalasztás szó nem hangzott el.”

Pár napra rá Hasimoto Szeiko olimpiarendezésért felelős japán miniszter már arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy nem az eredeti időpontban fogják megtartani a Játékokat. Minderről akkor beszélt amikor bejelentette, hogy az utolsó állandó sportkomplexum is felépült az Olimpiára.

Március 11-én Takahasi Harujuki, a japán szervezőbizottság vezetőségének egyik tagja újból felhozta, hogy a Játékok csúszhatnak egy esetleg két évet. Mind ezt azután mondta, hogy előtte egy nappal a cselgáncs, kosárlabda valamint a súlyemelés és a lövészet selejtezőjét is törölték.

Egy nappal később már a görögországi olümpiára figyelt a világ, ahol a hagyományoknak megfelelően egy "papnő" - akit ezúttal Kszanti Georgiu színésznő alakított - korhű jelmezben. Héra istennő 2600 éves temploma előtt a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot, ehhez két másodpercre volt szüksége. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette:
„Az olimpia játékok mindig erős és masszív demonstrációja volt az emberiség globális egységének”
Kár, hogy ezt élőben senki nem hallotta, ugyanis a rendezvény zárt volt a korona vírus járvány miatt egy nézőt sem engedtek be a szervezők.

Ezek után az Olimpiák legsikeresebb nemzetének vezetője Donald Trump is megszólalt miszerint: „Talán egy évvel későbbre kellene halasztani a játékokat. Szomorú döntés lenne, de az üres stadionoknál jobb megoldás”
Erre Abe Sindzó így válaszolt:
„Meg fogjuk állítani a fertőzés terjedését, és probléma nélkül megtartjuk az olimpiát, ahogy terveztük.”

Március 16-án egy már burleszkbe hajló esemény sor következett be. A NOB bejelentette, hogy áttér a home office-ra és az Olimpiai Múzeum is határozatlan ideig zárva tart a korona vírus miatt. De megerősítették, hogy nem marad el az Olimpia, mert nincs miért.

Március 19-én egy kissé arrogáns kijelentést tett Bach:
„Meg kell találni a megfelelő megoldásokat, amelyek valószínűleg nem minden sportoló számára lesznek ideálisak, de a NOB elkötelezett amellett, hogy a versenyzőket a lehető legkevesebb negatív hatás érje” Valamint a szponzorokról sem feledkezett meg: „A világ fele nézi az olimpiát, ezért tartozunk nekik annyival, hogy nem vesszük napirendre az ötkarikás játékok törlésének a lehetőségét."

Miután Kanada és Ausztrália is bojkottra hívott fel valamint az Amerikai Atlétikai és Úszó Szövetség is az Olimpia elhalasztását javasolta. A NOB és a Japán szervezők a maximum az egy éves csúszás mellett döntöttek.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

A Yayoi kultúra

Folytatódik a Japán Alapítvány online előadás sorozata. ...

Cowboy Bebop live action hírek

A kultikus anime sorozat élőszereplős feldolgozása a célegyenesbe ért. ...

Japán est

A Hello Buda japán tematikájú estét rendez. ...

Heti mozi ajánló

Oscar-díjas film meg a többi. ...

Megjelent a Mondo augusztusi száma

Már az újságosnál van a legújabb szám! ...