×

Regisztráció

Anime hírek

Japán első hely a Bartók versenyen

2020.11.30. | írta: iskariotes | 882 olvasás | 0 hozzászólás
Japán és Dél-Koreai dobogósok a rangos komolyzenei versenyen.
Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

A gálaestet – melynek közvetítését 32 országból követték világszerte – a járványhelyzet miatt zárt ajtók mögött rendezték meg szombat este. A helyezést elnyert művek az Accord, a Korossy és a Kökény Kvartett tolmácsolásában hangzottak el.

A nemzetközi zsűri 59 ország 348 pályaművéből választotta ki a Kalligráfia Földre és Levegőre című szerzeményt, amivel Okamoto az 5000 eurós nyereménnyel járó első helyet, valamint az együttműködő partnerként jelenlévő UMP Editio Musica Budapest díját is hazavihette, illetve a Kalligráfia jövőre a verseny középdöntőjének egyik választható darabja lesz.

A 3000 eurós második helyezettnek járó kitüntetést a koreai Noh Szeung Dzsu (Noh Seung Ju) nyerte el Barlanglakó című művével, a 2000 eurós díjat pedig a szintén koreai Kim Dzsonghun (Kim Jonghoon) kapta a Papelért.

További elismerésben részsült Szüts Apor (Morsmordre – Toccata „quasi una Fantasia”), Jose Gonzalez Granero (2. vonósnégyes – „Bezártságban”), valamint Brandenburg Ádám (Distances). Bradenburg megkapta az Editio Musica Budapest másik különdíját is, így az ő szerzeménye is bekerül a jövő évi Bartók Világverseny repertoárjába.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszámú jelentkező bizonyítja: a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulója mára beérett."A fiatal komponisták számon tartják, készülnek rá, és erre büszkék lehetünk. Sok kiváló alkotás érkezett, tudott miből válogatni a rangos nemzetközi zsűri".

Eötvös Péter a zsűri elnöke beszédében kiemelte, hogy merész kezdeményezés volt vonósnégyest íratni a fiatal komponistákkal, mivel ez a legkényesebb feladat a zeneszerzők számára. Mint mondta:ebben a műfajban koncentrálódik a kamarazenélés tudománya.

A rangos zsűriben rajta kívül Unsuk Chin Németországban élő, dél-koreai komponista, Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem tanára, Johannes Meissl osztrák hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, valamint Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a Zeneszerzés Tanszék vezetője foglalt helyet.

A Bartók Világverseny jövő évi, vonósnégyes együttesek számára kiírt fordulójára december 15-től lehet jelentkezni a bartokworldcompetiton.hu portálon. A megmérettetés 2021. október 25. és 31. között fog zajlani a Zeneakadémián.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2021 tavaszi anime szezon

Visszatér a Sámán király és a Hetalia. Valamint kapott sorozatot a kabaddi is. ...

További hírek

Ismerjük meg a kotot!

A Japán Alapítvány következő programja a kotoról fog szólni. ...

AniMagazin 60. szám

Az online magazin újabb mérföldkőhöz érkezett: X. évfolyamába lépett! ...

Godzilla előadás

Mit is jelképez az óriás hüllő a japánoknak és a világnak? ...

Mangák és a franciák

A francia képregények és a japán mangák hogyan hatottak egymásra? ...