×

Regisztráció

Anime hírek

Godzilla előadás

2021.03.19. | írta: iskariotes | 318 olvasás | 0 hozzászólás
Mit is jelképez az óriás hüllő a japánoknak és a világnak?
A Japán Alapítvány írása:

"Rengeteg dolog van, ami eszünkbe juthat, ha a japán kultúrára gondolunk:, a karate, a sushi, az ikebana vagy a shinkansen vonatok. A populáris kultúra esetében pedig a mangák és animék mellett leginkább Godzilla az, amit Japánnal azonosítanak az emberek. Az első Godzilla filmet 1954-ben forgatták, és azóta a Toho stúdió már több, mint 30 folytatást készített, nem számolva a Hollywood-i produkciókat. Habár e filmek elsődleges célja a könnyed szórakoztatás, van köztük pár, amelyek komoly társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen többek között az első, 1954-es Godzilla, amely a nukleáris korszak veszélyeire hívta fel a figyelmet; az 1984/85-ös, amely a nagyhatalmak között kiéleződött viszonyról és a hidegháború kockázatairól szólt vagy a 2016-os Shin Godzilla, amely egyszerre reflektált a fukushimai tragédiára és az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetésre.


6. webináriumunkon dr. Kopper Ákos, az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója arról beszél nekünk, hogyan vált Godzilla japán kulturális ikonná, hogyan inspirálta Hollywood-ot, valamint hogyan reflektált Godzilla a nemzetközi politika kérdéseire: Japán helyére a világban és a világot fenyegető veszélyekre 1954-ben csakúgy, mint 1984-ben vagy 2016-ban. Az est moderátora és az előadó beszélgetőpartnere dr. Szalai András, az ELTE-TáTK Nemzetközi és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi adjunktusa..


Mi? Mit szimbolizál Godzilla? Mit mond Japán nemzetközi kapcsolatairól?

Mikor? 2021.03.22. 18:00

Hogyan? Az előadás online, Zoom webinar formában lesz megtekinthető, melyre regisztrálni az alábbi linken lehet. https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_jj2_H5HWTl2aaa9S0kQ0vA

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2021 tavaszi anime szezon

Visszatér a Sámán király és a Hetalia. Valamint kapott sorozatot a kabaddi is. ...

További hírek

Ismerjük meg a kotot!

A Japán Alapítvány következő programja a kotoról fog szólni. ...

AniMagazin 60. szám

Az online magazin újabb mérföldkőhöz érkezett: X. évfolyamába lépett! ...

Mangák és a franciák

A francia képregények és a japán mangák hogyan hatottak egymásra? ...

Japán filmfesztivál

Animékkel tér vissza a virtuális esemény. ...