×

Regisztráció

Anime hírek

Japán Filmhét 2021

2021.06.11. | írta: iskariotes | 2519 olvasás | 0 hozzászólás
Live action-nal tér vissza a fizikális térbe a fesztivál.
Szervezők ajánlása a filmekhez:

"Egy év kihagyás után ismét a Toldi moziba csábítanak a jobbnál jobb kortárs filmek, ugyanis újra itt a Japán Filmhét! Nézőink főként 2019-ben készült műveket láthatnak, melyek nem csupán a szigetország változatos tájait mutatják be Nagasakitól egészen Hokkaidóig, de közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé. Életünk számos területén érhetnek bennünket tragédiák – legyen az időskori betegség, szerelem, vagy egy számunkra fontos személy elvesztése –, főhőseink viszont ezek ellenére sem veszítik el a reményt, hogy sorsuk jobbra fordulhat. Az élet megy tovább, a kérdés csupán az, hogy mi ezt miképp fogadjuk el.

Június 15. (kedd), 18:30

Látogatóban Gyöngyhagyma úr édesanyjánál / ペコロスの母に会いに行く/ Pecoross' mother and her days (2013, 113 p)
Rendezte: AZUMA Morisaki

Yūichi elvált, ráadásul hagymára emlékeztető kopasz feje miatt ráragadt a „Gyöngyhagyma” gúnynév. Meglett férfiként is szeret erotikus történeteket rajzolni, gitárral az oldalán pajkos dalokat énekelni bárokban, s persze jókat inni. Ám a kissé szétszórt látszat ellenére van, amit nagyon komolyan vesz: családja ugyanis mindennél fontosabb számára.

Nyugdíjas édesanyja, Mitsue mindenkinek segíteni próbál, ezért gyakran keresik telefonon magukat unokának kiadó csalók, vagy épp közmunkásnak álcázott betörök. Ennél is aggasztóbb azonban erősödő demenciája, s amikor hirtelen elkóborol otthonról, Yūichi kénytelen munkáját hátrahagyva hazarohanni. Az orvosok tanácsára végül rászánja magát, hogy otthonba küldje Mitsuét. Ám az asszony nem tud a közösség részévé válni, mivel betegsége folyton a múltba húzza vissza.

Megható történet arról, hogy a felejtés néha nem feltétlenül szomorú dolog; miközben Nagasaki tengerillatú városa bontakozik ki előttünk a háború fanyar utóízével. A film alapjául szolgáló manga írója maga a főhős, Okano Yūichi; s a filmkockákon láthatjuk a képregény születésének pillanatait.

Június 16. (szerda), 18:30

Út az állomáshoz / 駅までの道をおしえて / Show Me the Way to the Station (2019, 126 p)
Rendezte: HASHIMOTO Naoki

Történetünk elején Sayaka egyedül látogat el az állomásra, ami szeretettet kutyája, Lou, kedvenc helye, s boldog közös pillanatok színhelye volt. Nehezen dolgozza fel hű társa eltűnését, és szülei kérlelése ellenére sem adja fel a reményt, hogy legjobb barátja egyszer még hazatér.

Az osztályából kirekesztett kislány egyből rokonléleknek véli a fehér shiba kutyust, amint meglátja őt a kisállatkereskedésben. Idős kora miatt senki sem akarja megvenni az ebet, ám Sayaka szülei egy fontos kitétellel belemennek az állattartásba; ha megérti, hogy egy kutya élete legfeljebb 10-15 évig tart. Mikor Lou eltűnik, a szülők biztosak benne, hogy végső nyughelyét keresve hagyta el otthonát, ám a kislány ezt nem tudja elfogadni. Keresőútjain ismerkedik meg a Ladybird kávéház tulajdonosával, Fuse úrral, aki szintén elveszített valami fontosat, de a remény még nem hunyt ki benne.

A film alapjául szolgáló díjnyertes regény szívmelengető módon mutatja be egy kislány és egy nagypapa barátságát, melyet átsző a közös veszteség súlya, és a tengerpartot átszelő vasutak metaforája.

Június 17. (csütörtök), 18:30

Égből pottyant étterem / そらのレストラン / Restaurant in the Sky (2019, 126 p)
Rendezte: FUKAGAWA Yoshihiro

Talán a boldogság nem más, mint finom ételeket enni, s azokat megosztani másokkal.

Észak-Japán lankás vidékén, Hokkaidó szigetén található egy gyönyörű farm, melyet Wataru igazgat feleségével és kislányukkal. Mellette rejtőzik egy kis sajtüzem, ahol a fiatal apuka szigorú mestere keze alatt tanulja a sajtkészítést. E vidám családot megannyi hasonló gondolkodású ember veszi körül, s mikor Tokióból egy ifjú pásztor érkezik körükbe, neki is megmutatják, mi rejlik a finom alapanyagok mögött.

Az öröm még nagyobb lesz, amikor a sziget egyik híres séfje látogatást tesz a farmon, s a segítségével egy napra éttermet nyitnak, hogy megosszák boldogságukat másokkal.

Június 18. (péntek), 18:30
Csak a macska tudja / 初恋~お父さん チビがいなくなりました/Only The Cat Knows (2019, 105 p)
Rendezte: KOBAYASHI Shotaro

Szerelem egy életen át… vagy mégsem?

Masaru és Yukiko 44 éve házasok; ez idő alatt három gyermeket neveltek fel Tokióban. Ám ahogy a fiatalok kirepülnek, s a pár kettesben marad, férje mintha egyre távolodna Yukikótól. Hiába gondoskodik a férfiról, főz és mos rá, semmi hálát nem kap viszonzásul. Ebből fakadó elfojtott érzései akkor törnek igazán a felszínre, mikor az asszony hőn szeretett macskája eltűnik otthonról, s Masaru egyáltalán nem érti meg felesége szomorúságát. „El akarok válni” – fogalmazódik meg a Yukikóban, aki aggályait legfiatalabb lányukkal, Naokóval osztja meg. Ő volt az, aki inkább a karriert választotta szerelem helyett, s azóta sem mosolygott rá a szerencse ezen a téren. Vajon Naoko döntött helyesen?

A közkedvelt manga nyomán készült megindító film elgondolkodtat, hogy néha társaságban magányosabbak lehetünk, mint egyedül.


A filmeket japánul, angol és magyar felirattal vetítjük.

Mi? Japán Filmhét 2021

Mikor? 2021.06.15. 18:30 - 2021.06.18. 18:30

Hol? Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38)

Mennyi? A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket a Toldi mozi jegypénztárában és online, a mozi honlapján árusítják.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Szeptember havi premierek

Hazai és japán premierek egybe gyűjtve. ...

The First Slam Dunk a mozikba

A legendás kosaras sorozat új filmje a hazai mozikban is látható lesz! ...

Kiki, a kis boszorkány könyvalakban

Mijazaki által rendezett film alapját adó regény magyarul is megjelenik. ...

Megjelent a Mondo augusztusi száma

Már az újságosnál van a legújabb szám! ...

Új kínai fantasy regény

Tajvani szerző misztikus regénye jelenik meg. ...