×

Regisztráció

Anime hírek

Lezárult az Olimpia

2021.08.09. | írta: iskariotes | 504 olvasás | 0 hozzászólás
Véget ért a XXXII. nyári olimpiai játékok Tokióban.
Ahogyan a nyitó úgy a záró ünnepséget is zárt ajtók mögött tartották meg. A ceremónia több mint két órás volt. Mind a 206 részt vevő ország zászlóját felvonultatták. A magyar zászlót az aranyérmes
kajakos, Kopasz Bálint vitte.

A július 23-án kezdődött játékokon - melynek mottója "United by emotions" (Érzelmek által egyesülve) volt - 206 nemzet több mint 11 ezer sportolója vett részt, Magyarország pedig hat arannyal, valamint hét-hét ezüsttel és bronzzal a 15. helyen végzett az éremtáblázaton. Az 1996-os atlantai olimpia óta a legjobb eredményünk. Az erőn felüli teljesítményt mutatja, hogy mindössze egy olyan nemzet akadt, amely úgy végzett előttünk a táblázaton, hogy lélekszáma kisebb a magyarnál. Új-Zéland 7-6-7-es mutatóval a 13. lett.
Egyesült Államok sportolói végeztek az éremtáblázat élén: 39 arany-, 41 ezüst- és 33 bronzérmük azt is jelenti, ők szerezték a legtöbb dobogós helyezést. A második helyen Kína (38-32-18), míg a harmadikra a házigazda japánok (27-14-17) végeztek. A britek lettek a negyedikek (22-21-22), míg az Orosz olimpiai csapat (20-28-23) néven saját zászlót és himnuszt mellőzni kénytelen Oroszország sportolói az ötödik helyre jöttek fel. Összesen egyébként 93 országnak sikerült legalább egy érmet szereznie Tokióban, közülük 63-nak jött össze legalább egy arany.

A több mint 2 órás műsor impozáns fényjátékkal és tűzijátékkal folytatódott aminek keretében az olimpiai ötkarikát jelenítették meg. Zenei alapot a Tokyo Ska Paradise Orchestra (akik pár éve itthon is felléptek) biztosította akikhez több más zenész is csatlakozott egy-egy szám erejéig. Az Orchestra kétszer is előadták az Örömóda ska-verzióját. De felléptek még táncosok, gördeszkások, BMX-esek, breaktáncosok (a 2024-es párizsi olimpián már versenyszám lesz a breaktánc) és freestyle focisták is.

Miközben felhúzták Görögország zászlaját felcsendült az ország himnusza így emlékezve arra, hogy az Olimpia ideája az ókori görög világik nyúlik vissza. A hagyományokat folytatva itt osztották ki a női és a férfi maraton érmeit is. Mind két számban kenyai győzelem született a nöknél Peres Jepchirchir míg a férfiaknál a címvédő Eliud Kipchoge nyert. Jepchirchir a szintén kenyai Brigid Kosgei és az amerikai Molly Seidel előtt győzedelmeskedett. A férfiaknál a holland Abdi Nageeye lett a második, a belga Bashir Abdit pedig a harmadik.

Az önkéntesek munkáját is nyilvánosan köszönték meg. A szervezőbizottság elnöke – az egykori gyorskorcsolyázó olimpikon – Hashimoto Seiko azt mondta, hogy az önkéntesek „mindenki arcára mosolyt tudtak csalni a legnehezebb helyzetekben is”.

Az „Emlékezés pillanatai” során mindenki megemlékezhetett azokra akik segítették őket, hogy eljuthassanak az Olimpiára.
Bemutatkoztak Japán különböző tradicionális táncai a különböző tájakról. Végül pedig a Tokyo Ondo hangzott el ami 1964-es Tokiói Olimpián is hallható Tokyo Gorin Ondo újra gondolása volt.

Koike Yuriko a világ legnépesebb városának azaz Tokiónak a kormányzónője át adta az olimpiai lobogót Anne Hidalgónak a 2024-es játékoknak otthont adó Párizs polgármesterének. A franciák egy űrhajóssal játszotatták el a Marseillaise-t, aki a Nemzetközi Űrállomáson tartozkodott.

Suga Yoshihide a japán kormányfő Nagaszakiban – ahol az atomtámadásra emlékeztek meg – elmondta „Hiszem, hogy sikerült a rendező országra háruló kötelességeket teljesítenünk” mindenkinek megköszönte, hogy megértő és együttműködő volt a szabályok betartásában, egyúttal kiemelte, hogy a játékok megrendezése bizonyította kitartásukat. A miniszterelnök a japán sportolók kiemelkedő, minden idők legsikeresebb ötkarikás szereplését (27 arany, 14 ezüst, 17 bronz) is méltatta, hangsúlyozva, hogy az ország teljes csapata nagyszerűen szerepelt. "Voltak, akik érmet nyertek, és olyanok is, akik nem, de mindannyiuk teljesítménye megindító volt" - mondta Szuga Josihide.

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke záró beszédében kijelentette „A pandémia kezdete óta rengeteg kihívással kellett szembe néznünk, de ezekben a nehéz helyzetekben ti, sportolók adjátok a reményt a világnak” - fogalmazott a NOB-elnök, aki szerint a tavalyról idénre halasztott esemény "a remény, a szolidaritás és a béke" olimpiája volt.

Érdekességek az olimpiáról
- 24-szer javították meg a világcsúcsot, úszásban és evezésben hat-hat, súlyemelésben négy, atlétikában és pályakerékpárban három-három alkalommal.
- A legtöbbször - négyszer - a kínaiak döntöttek világrekordot: a súlyemelő Si Cse-jung a férfiak 73 kilogrammos súlycsoportjában, a sportlövő Csang Csang-hung a férfi kisöbű szabadpuska összetettben, a kerékpáros Pao San-csü és Csung Tien-si a női csapatsprintben, a női váltójuk pedig a 4x200 méteres gyorsúszásban.
- A legtöbb érmet - hetet, ebből négy aranyat - az ausztrál úszó, Emma McKeon szerezte Tokióban. A legtöbb aranyérem - öt - az amerikai úszó, Caeleb Dressel nevéhez fűződik, aki 50 és 100 gyorson, 100 pillangón, valamint a 4x100-as gyors- és vegyesváltó tagjaként is győzött.
- A legfiatalabb bajnok 13 éves és 330 napos korában japán Nisija Momidzsi, a gördeszkázás női utcai versenyszámának aranyérmese volt, de az amerikai műugró, Marjorie Gestring rekordját nem tudta megdönteni, aki 1936-ban 13 évesen és 267 naposan nyert.
- A legifjabb tokiói érmes 12 éves és 343 napos korában a japán Hiraki Kokona volt, aki a gördeszkázás női park versenyszámában második lett.
- A legidősebb olimpiai bajnok a japán fővárosban az 52 éves Dorothee Schneider lett, aki a díjlovaglás csapatversenyében tagja volt az első helyezett német válogatottnak.
- A legidősebb érmes, a 62 éves ausztrál Andrew Hoy kétszer is dobogóra állhatott: lovastusában egyéniben a harmadik, csapatban a második helyet szerezte meg.
- A szervezők adatai szerint július 1-től vasárnapig összesen 613 500 koronavírustesztet végeztek el az olimpiához kapcsolódóan, és 436 pozitív esetre bukkantak.
- Eddig egy doppingesetre derült fény: a grúz súlylökő Benik Abramyan nem szerepelhetett a keddi selejtezőben, miután ideiglenesen felfüggesztették a versenyzési engedélyét, mert a múlt szombaton elvégzett, versenyen kívüli tesztje pozitív eredményt hozott.
- Először nyert Franciaország női csapatsportban aranyérmet: a történelmi siket a kézicsapatuknak jött össze, az oroszokat győzték le a döntőben. Érdekesség, hogy a férfiak között is a franciák lettek az olimpiai bajnokok.
- Magyar származású szövetségi kapitánnyal nyert olimpiai aranyérmet az Egyesült Államok női röplabda-válogatottja: Karch László 1956-ban disszidált az USA-ba, fia, Karch Károly már amerikai színekben lett játékosként háromszoros olimpia bajnok, most pedig edzőként is felért a csúcsra.
- Folytatódott egy hihetetlen sorozat: 55 meccs óta nem kapott ki olimpián, sorban hetedszer aranyérmes az amerikai női kosárcsapat. A döntőben a házigazda japánokat győzték le 90-75-re, utoljára 1992-ben, a barcelonai olimpia elődöntőjében kaptak ki az amerikaiak.

Tokyo Ska Paradise Orchestra magyar nyelvű interjú.
Záróünnepség képekben
Záróesemény videó
Záróesemény videó

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Képregény dokumentumfilm

Magyar film készült a kilencedik művészeti ágról. ...

Koreai filmhét

Immár XIV. alkalommal rendezik meg a Koreai filmfesztivált. ...

2021 őszi anime szezon

Star Wars és Szárnyas fejvadász anime egy szezonban. Valamint sok vámpír. ...

A Yayoi kultúra

Folytatódik a Japán Alapítvány online előadás sorozata. ...

Cowboy Bebop live action hírek

A kultikus anime sorozat élőszereplős feldolgozása a célegyenesbe ért. ...