×

Regisztráció

Anime hírek

Bosszúálló szellemek Japánban

2021.11.04. | írta: iskariotes | 489 olvasás | 0 hozzászólás
Webinárium az onryō-k világáról.
Szervezők írása:
Jamada Júdzsi, a Mie Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora korábban a nindzsák történelmi szerepéről tartott élő előadást a Japán Alapítvány szervezésében.

A nindzsakutatáshoz kapcsolódó publikációi mellett több munkája foglalkozik a japán vallással és a történeti kultúrával, így ezúttal nem a nindzsák lesznek középpontban, hanem a japán történelemre nagy hatást gyakorló szellemek, azon belül is az úgynevezett bosszúálló szellemek (onrjó) legendájába enged betekintést egy webinárium formájában. De vajon kik ezek a bosszúálló szellemek, kire jelenthettek veszélyt és milyen formában mutatkozhattak meg a történelem során?

A haragos, bosszúálló szellemek legendája már a 9. századtól kezdve különböző formákban megjelent és igencsak jelentős szerepet játszott a japán történelemben. Később, a Meiji restaurációt megelőző időkben is (pédául Szutoku császár halálának évfordulóján) különféle eseményeket tartottak annak érdekében, hogy lecsillapítsák az onrjókat. De vajon miért volt erre szükség, hogyan lett onrjó Szutoku császár a halálát követően a japánok szerint, és egyáltalán, hogyan született meg e szellemek létének a gondolata?

Előadásában Jamada professzor beszél a bosszúálló szellemek történelmi vonatkozásairól, illetve a velük kapcsolatos különféle nézőpontokról és hiedelmekről. A webinárium moderátora dr. Lázár Marianna, a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakának oktatója, az előadás pedig japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Mi? A bosszúálló szellemek legendája Szutoku császár történetének tükrében – webinárium

Mikor? 2021.11.17. 11:00

Regisztráció

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Japán és kínai dokumentumfilmek

A Budapest International Documentary Festival (BIDF) keretén belül láthatók az alkotások az szerte az országban. ...

Belle magyar premier

Premier dátum és új előzetes. ...

Scott Pilgrim anime jöhet

A 2000-es évek kultikus képregénye anime feldolgozást kaphat. ...

Mary és a varázsvirág - online vetítés

Japán Alapítvány Filmklubja online. ...

2022 téli anime szezon

Ha minden igaz akkor most már tényleg véget ér a Titánok Támadása. ...