×

Regisztráció

Anime hírek

Macumoto Leidzsi elment

2023.02.24. | írta: iskariotes | 1200 olvasás | 0 hozzászólás
Jamato, Galaxy 999 és Captain Herlock megalkotója 85 évesen hunyt el.
Macumoto Leidzsi 1938. január 25-én Kuruméban Fukoukaban prefektúrában született, ekkor még Macumoto Akira néven. Gyerekként élte át a háborút, amiben apja – Cujosi – pilótaként szolgált a Malajziában. A fiatalon átélt borzalmak egész életére kihatottak. Bár a háború gyakori témája volt műveinek, ő maga sosem hitt az erőszakban. Ahogyan később egy 2015-ös NHK-nak adott interjújában mondta: az embereknek törekedniük kell minden élőlény és a természet védelmére.

9 évesen találkozott Tezuka Oszamu mangájával a Kincses szigettel, ami akkora hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte ő is mangaka lesz. 15 évesen már be is mutatkozott a Micubacsi no bóken alkotásával a Manga Sonen antológiában.

Innen került át a sodzsó mangák világába és az itt szerzett tudásának köszönhette azt, hogy női karakterei egyediek voltak. Közben 1961-ben feleségül vette Maki Mijakot, aki később azzal szerzett magának nagy hírnevet, hogy megalkotta Licca-chant a japán Barbiet. 1968-ban kipróbálta magát a szeinen műfajban is a Sexaroid alkotásával.

Miután már minden idejét az alkotásra tudta szentelni olyan történeteket kezdett kidolgozni mint a Jamato űrhajó, a Ginga Tecudó 999, Captain Herlock vagy a Ucsú Kaizoku és a Sin Taketori Monogatari: Szennen Dzsoó.

1974-ben a Jamato kalandjai megjelentek a tévéképernyőkön is. Rendezője Nisizaki Josinobu volt, akivel Macumoto később jogi ügyekben keveredett a Jamato karakterei miatt.

1975-ben elnyerte a Nebula díjat melyet a kiemelkedő tudományos-fantasztikus alkotásáért kapott. Történetei legtöbbszőr futurisztikus környezetben játszódnak, ahol a technológia fenyegeti a világot. Univerzumai küszködő társadalmakkal van teli, amik lakói félelemmel néznek a jövőjük felé. A bolygók haldokolnak, radioaktív vagy egyéb katasztrófa miatt. Az emberek pedig az „örök élet elixírjét kutatják melyet a géptestben találják meg.”

Nagyon sokan csak a Duft Punkkal közösen létrehozott anime film miatt ismerik ami az Interstella5555 néven jelent meg, olyan klaszikusokkal mint a Better, Faster, Stronger vagy éppen a One more time.

A rendezővel Frei Tamás készített még interjút 2004-ben.

Leidzsi legidősebb lánya Moriko jelentette be apja halálát. A közönségnek szánt búcsúztató üzenetben megjegyezte, hogy Matsumoto 2023. február 13-án útnak indult a csillagok tengerébe. Valamint hisz atyja szavaiban mely szerint: „Azon a helyen találkozunk újra, ahol az időkerekei összekapcsolódnak.”

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Téli Fantasy Expo (frissítve)

Újra lesz téli Fantasy Expo! ...

Vándorló Palota a Bem moziban

A fiú és a szürke gém mellett egy másik Mijazaki film is műsorra kerül. ...

Tűzmadár – a virág emléke

Anime vetítés az Uránia moziban. ...

Téli MondoCon 2024

Ismét megrendezésre kerül a Con. ...

Szeptember havi premierek

Hazai és japán premierek egybe gyűjtve. ...