×

Regisztráció

Anime hírek

Hirosimai atomtámadás emléke

2018.08.07. | írta: iskariotes | 364 olvasás | 0 hozzászólás
Augusztus 6-án került sor a világ első nukleáris csapására ami Japán szenvedett el.
Japán idő szerint reggel 08:15 perckor a császárság egész területén megállt az élet és mindenki csendes főhajtással emlékezett meg a világtörténelem első nukleáris támadására ami 1945. augusztus 6-án következett be.
A Hirosima városára az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó dobta le a gyilkos szerkezetet. A Little Boy (Kisfiú) nevű bomba azonnal több tízezer ember életét oltotta ki. A sérülések és a radioaktív sugárzás következtében az év végéig közel 140.000 ember halt meg.

Hirosimában, a Béke Emlékparkban Matszui Kadzumi, a város polgármestere azt mondta, hogy olyan világot kell teremteni, amelyben nincsenek atomfegyverek. Kifejtette, a világban több mint 14 ezer atomrobbanófej van, amelyek miatt megismétlődhet Hirosima tragikus története. Hangoztatta, egyes országok ünnepélyesen hivatkoznak nemzeti érzületükre, miközben nukleáris fegyvereik modernizációjával foglalkoznak ahelyett, hogy a nukleáris leszerelés útjára lépnének. Az egocentrikus nacionalizmus jelenlegi előretörésével és az atomfegyverek modernizálódásával visszatér az a feszültség az országok közé, amit a hidegháború óta nem láthattunk - mondta Hirosima polgármestere, Macui Kazumi.

Abe Sinzo kormányfő beszédében kevésbé éles hangnemet ütött meg, és ez tükrözi, hogy mennyire megosztott a japán társadalom a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. Japán nem írta alá tavaly azt az ENSZ-egyezményt, amely betiltja az atomfegyverek gyártását, tárolását és bevetését, hasonlóan több más országhoz, amely arra hivatkozik, hogy Észak-Korea nukleáris fenyegetést jelent.

"Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy nagy különbség van az egyes országok között a az atomfegyverek számának csökkentéséhez való hozzáállásukban" - mondta Abe, anélkül, hogy utalt volna az ENSZ-egyezményre. "Hazánk türelmesen azon van, hogy híd legyen a két országcsoport között, és élére álljon a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek" - tette hozzá a kormányfő.
A kormányfő ezt hagyományosan minden évben elmondja, de most más színezetet ad ezeknek a szavaknak, hogy az Egyesült Államok Donald Trump vezetésével jelentős szimbolikus lépéseket tesz a Koreai-félsziget atommentesítéséért, és a folyamatot Japán is támogatja. Más kérdés, hogy a jelek szerint Észak-Korea nem tartja a szavát, és folytatja atomprogramja fejlesztését.

A városba összesen 85 országból érkeztek a megemlékezésre. Jelen volt Európai Unióból érkezett vendégekkel, de olyan nukleáris hatalmak is képviseltették magukat mint Franciaország, az Egyesült Királyság valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Orosz Föderáció. A Kínai Népi Köztársaság nem fejezte ki együttérzését. Ugyan akkor Törökország és Mianmar első alkalommal vett részt ilyen eseményen.

Videók:
Hír TV beszámolója
M1 összeállítása

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Japán Társalgási Klub

Pécsen indult el japán nyelvi klub. ...

Japán Teaszertartás

Klasszikus teaszertartás lesz Kecskeméten. ...

Korra legendája képregény megjelenés

Az utobbi évek legnépszereűbb animációs sorozatának képregény folytatása végre hazánkba is megérkezett. ...

Téli MondoCon

A hazai animés legnagyobb nyári eseménye ismét megredezésre kerül. ...

Eastern dedikálás

A népszerű mangás beütésű magyar képregény dedikálására vasárnapra kerül sor. ...