×

Regisztráció

Bittorrent segítség

Bittorrent alapok

A Bittorrent egy P2P (Peer-to-Peer) fájlcserélő rendszer. Elve, hogy a távoli számítógépek között egy protokoll segítségével közvetlen kapcsolat jön létre, így a távoli gépek fájlokat tudnak egymással cserélni. A cserét és a kapcsolatot pedig szerverek biztosítják a gépek között. A fájlok kis darabokra vannak vágva, így a userek nem egyszerre az egész fájlt töltik le, hanem kis darabokat. A meglévő darabokat aztán egymással is tudják cserélni, így egymást segítik a letöltésben a userek. Végül, ha az öszes darab megvan egy usernél, összeáll egésszé.

Alapfogalmak:

Torrent: A bittorrent rendszer fájljainak formátuma
Peer (ügyfél): Távoli számítógép, aki épp résztvesz az adott fájl megosztásában.
Seed (készforrás): Távoli számítógép, aki résztvesz a fájl megosztásában, és megtalálható nála a fájl összes szelete.
Piece (szelet): Kis darabok, amikre a fájl fel van darabolva. A userek ezeket a kis darabokat töltik egymásról.
Tracker: Speciális kiszolgáló, ami lehetővé teszi a fájlcserét. Ha nem működik a tracker, nem lehet letölteni.

Azuerus

Ahhoz, hogy használni tudd a bittorrent hálózatot, szükséged van egy programra, amivel be tudsz szállni a fájlmegosztásba. A Bittorrenthez létezik többféle kliensprogram, az egyik legnépszerűbb az Azureus nevű program. Ennek a használatát fogom bemutatni nagy vonalakban.

A program Java futtatókörnyezeten fut, ezért telepítened kell a azt gépedre. Ha még nincs telepítve, itt töltheted le: http://java.sun.com/j2se/1.5.0/download.jsp. Innen a JRE megnevezésű filet töltsük le és telepítsük a gépre.

Ezek után töltsük le az Azureus programot. A legújabb verziót itt töltheted le: http://azureus.sourceforge.net/.
A letöltött állományt telepítsük a gépre. Első indításnál egy varázslóval be kell állítanunk a sávszélességünket, és a használandó portot, amit hagyhatunk a felajánlott értéken. Majd meg kell adnunk, hogy mi legyen a letöltések alapértelmezett mappája.

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hogy a program magyar nyelvű fordítást is tartalmaz, melyet PuppZ készített el hozzá, hogy érthetőbb legyen a kezelőfelület. Köszönjük szépen!

Az Azureus beállítása

Az eszközök/beállítások opciónál tudjuk a legapróbb részletekig személyre szabni a programot. Kezdőknek ez kissé nehézkes lehet, ők hagyhatják az alap beállításokat a legtöbb helyen. Ami talán fontos, és érdemes beállítani, az az "Átvitel" panelen az opciók, melyek megszabják, egyszerre hány fájlt tölthetünk le, és milyen sebességgel töltsünk le, illetve fel. A maximális feltöltést célszerű 20-30 százalékkal az elméleti maximum feltöltési sávszélességünk alá állítani, így marad sebesség ahhoz, hogy letöltés közben internetezzünk, stb. Torrentenkénti max. csatlakozásnak általában elég 100, összes kapcsolatnak pedig 1000, de veheted mindegyiket 0-ra is, ez végtelent jelent.
A várósor panelen még beállíthatjuk, hogy egyidejűleg mennyi fájlt engedjen letölteni a program. Ha bírjuk sávszélességgel, ezeket is állíthatjuk magasabb értékre. A használt portot is a beállításoknál lehet megváltoztatni, ha valami miatt szükséges.

Letöltés

Hogy működik a letöltés? A bittorrent hálózaton nem lehet keresni, tehát a torrent fájlokat máshonnan kell beszereznünk, leginkább internetes oldalakról. Sok torrent-kereső oldal működik a neten, néhányat itt is megemlítünk a későbiekben.
Ha sikerült beszereznünk a megfelelő torrent fájlt, akkor nyissuk meg azt az Azureus programban (Fájl/megnyitás/torrent fájl). A Torrentjeim ablakban megjelenik a hozzáadott fájlunk, és ha szerencsénk van, rövidesen megindul a letöltés. A torrentek ablakban láthatjuk a le- és feltöltés sebességét adott fájlnál, a méretét, stb. Ezeken kívül a következő érdekesebb dolgokat is láthatjuk:

Kis fejecskék: A fájl előtt látható kis fej a torrent állapotát figyeli. Ha zöld, akkor minden jól megy. Ha sárga, akkor éppen csak kívülről kezdeményezett (Remote) kapcsolatunk van. Ez nem feltétlenül probléma, de ha mindig sárga fejeink vannak, az azt jelentheti, hogy a tűzfalunk nem jól van beállítva. Ha a fej kék, akkor látjuk a többi usert, de a trackert nem. Ha szürke a fej, akkor egy usert sem látunk magunkon kívül.
Készforrások: Azt jelenti, hogy hány usernek van meg a teljes file. Az első szám azt jelenti, hogy mennyi ilyen userrel van kapcsolatunk, a zárójeles azt jelenti, hogy mennyi ilyen user van összesen.
Ügyfelek: Hány user tölti épp a fájlt. Az első szám azt jelenti, hogy hány userhez vagyunk kapcsolódva, a zárójeles pedig, hogy összesen hány user van a fájlhoz.

A kettéosztott ablak alsó felében majd azokat a fájlokat láthatjuk, amiket letöltöttünk, és tűlünk töltenek mások. ezeknél a fájloknál mi is készforrásként működünk közre a megosztásban. Ezeket a fájlokat lehetőleg minél több ideig hagyjuk meg a megosztásban, ne távolítsuk el őket, hogy mások tudjanak rólunk letölteni.

Egyebek

Ha a torrentjeim ablakban az egyik torent fájlon kettőt kattintunk, megnyílik az ahhoz tartozó ablak, ahol bővebb információkat kapunk a fájlról.

Ezen belül az Általános fülnél láthatjuk vizuálisan is, hogy áll a letöltésünk. Az elérhetőség csíknál láthatjuk, hogy látható, elérhető-e a teljes fájl, vagy esetleg vannak olyan szeletek, amik senkinek sincsenek meg a userek közül. Ekkor nem tudjuk letölteni a fájlt.
Láthatunk még itt egyéb statisztikákat is, talán a legfontosabb a Tracker státusza. Ha valami hiba történt, és nem látszik, vagy nem működik a tracker, azt itt láthatjuk.

A Részletek fülnél azt láthatjuk, hogy épp kik azok a számítógépek, akikkel kapcsolatunk van, és láthatjuk az adataikat. Az L és R betűk mutatják, hogy a kapcsolatot ki kezdeményezte: L, ha mi, és r, ha a távoli gép. Ha nincsen L a kapcsolataink között, lehet hogy rosszul van konfigurálva a tűzfalunk. ekkor a torrent állapota mellett is sárga fejet látunk, nem zöldet.

A szelet fülnél láthatjuk az éppen letöltés alatt álló fájlszeleteket és állapotukat. A sötétkék részt már letöltöttük, a világoskékeket pedig lekértük a távoli gépekről. A kész oszlop mutatja, hogy az adott szeletből hány kis részlet érkezett már a gépünkre, az elérhetőség pedig azt mutatja, hány usernél található meg az adott szelet.

Az utolsó fül, a "Fájlok" megmutatja nekünk, hogy az adott torrent fájlban mi található. Ez nagyon fontos opció, így belenézhetünk a torrent csomagba, sőt, beállíthatjuk azt is, hogy a benne levő fájlok közül melyiket nem szeretnénk letölteni, vagy hogy melyiket milyen prioritással szeretnénk tölteni.
Láthatjuk az egyes fájlok állapotát, és ami teljesen le van töltve, abba már akár bele is nézhetünk.

Egyéb Bittorrent kliensprogramok

Ha az Azureus nem nyerte el tetszésedet, próbáld ki őket:

uTorrent
BitComet


Torrent beszerző helyek

A letöltéshez elengedhetetlen, hogy megtaláljuk azokat a torrenteket, amivel le tudjuk tölteni a kívánt állományokat. Mivel a bittorrent hálózaton nem lehet keresni, a torrent fájlokat különböző webhelyekről lehet beszerezni. Néhány torrent-lelőhely:

Torrentreactor - Általános torrent keresőhely

BoxTorrents - Anime és manga torrentlelőhely, regisztrálni kell, de egészen ritka dolgok is vannak itt

Animesuki - Az egyik legnépszerűbb anime torrent site, ahol nagyon sok fansub csapat teszi közzé mindig a legújabb fájljait

Tokyo Toshokan - Egy másik népszerű anime torrent site, ahol nagyon sok fansub csapat teszi közzé mindig a legújabb fájljait

http://a.scarywater.net - Szintén anime torrent site, rengeteg fansub csapat fájljai vannak itt

http://downloadanime.org - Anime, manga, OST torrent kereső hely

Felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy a fenti helyeken meglehetősen sok illegális tartalom fordulhat elő, melyek letöltéséből adódó problémákért az AoiAnime oldal nem vállal felelősséget.

Források

A részleg megírásában nagy segítségemre volt a PC World 2004. októberi száma.