×

Regisztráció

Kodek segítség

Ebben a részben leírjuk, hogy mely programok és kodekek telepítését ajánljuk, melyekkel szinte minden fájlformátumot le tudsz játszani gond nélkül a gépeden.
Az itt felsorolt tutorial elsősorban Windows rendszerekre készült, frissen telepített operációs rendszerre ajánljuk, vagy pedig előtte uninstalláld a gépedről az összes már fenn lévő kodeket, mielőtt ezeket feltelepítenéd.
Ahhoz, hogy a gépeden le tudj játszani videókat, két dolog szükséges: Egy megbízható videólejátszó program, és a megfelelő kodekek.

1. K-Lite Mega Codec Pack


Az interneten rengeteg különféle kodek csomagot (codec pack) találhatsz, vagy akár külön-külön leszedheted a különféle fájlok kodekjeit. A kodek csomagoktól általában félnek az emberek, mert nem tudják, hogyan kell beállítani, és emiatt rosszul működnek, továbbra sem megy a lejátszás, fagy a lejátszó, stb. A különálló kodekek egyenkénti telepítgetése, beszerzése pedig időigényes, bonyolult. Mi ezen az oldalon a K-Lite Mega Codec Pack-et ajánljuk, amelyet mi is használunk, és elégedettek vagyunk vele.

Az általunk ajánlott K-Lite Mega Codec Pack-et a következő helyről töltsd le: http://www.codecguide.com (Mega Codec Pack / Download)

Értelemszeruen a letöltött fájlt megnyitjuk, és következnek az installálási beállítások. Többféle eloregyártott telepítési mód közül választhatunk. Az 5 fajta közül 4-et ajánlunk, attól függoen, hogy mire használod a gépet. Ezek:

Default - Mindent felrak, amire szükséged lehet, tehát a benne lévő 2 lejátszót, az encodereket és a decodereket is. Ez bárkinek megfelelhet.
Minimal - A lejátszók közül csak a Media Player Classic-et telepíti, és a fontosabb hang- és videó formátumoknak csak a dekódereit, tehát csak a lejátszáshoz szükséges dolgokat, a kódoláshoz nem. Ezt annak ajánljuk, aki bizosan csak lejátszani fog, házilag kódolni nem.
Playback only - Ez annyival több, mint a minimal, hogy a másik lejátszó is benne van, és kicsivel több dekóder.
Custom - A profiknak ajánljuk, akik tudják, hogy mire van szükségük a csomagból.

Fontos megjegyzések:

A telepítő elindulása után, mielott mindenre next-et nyomunk, azért figyeljük meg, hogy az egyik ablak minden egyes kodekhez leírást tartalmaz, tehát így még a nem profik is megtudhatják, mire lehet szükségük.

Ha valaki a lejátszáshoz nem a Media Player Classic-et, vagy a BSPlayert használja, akkor mindenképpen telepítse fel a listából a fentieken kívül még a Direct VobSub feliratozó filtert, és az Ogg splitter nevű dolgot, mert a kodekcsomag alapesetben ezeket nem kínálja fel, arra számítva, hogy a beépített lejátszókat fogjuk használni, amikben ezekhez saját filterek vannak. Egyszerűbb, és érdemes a felkínált lejátszók egyikét használni.

Mivel a kodekcsomag tartalmazza a RealMedia és QuickTime formátumok dekódereit, ezért ha ezeket feltelepíted, nem lesz szükséged arra, hogy letöltsed a nagy méretű és reklámokkal teli Realplayer és QuickTime lejátszókat, hanem saját lejátszóddal tudod megnézni ezek formátumait.

Ha késobb rájössz, hogy a kodek csomagból nem telepítettél valamit, amire szükséged lett volna, újra kell telepíteni a csomagot az új beállításokkal, de újratelepítés előtt uninstalláld a gépedről azt, ne telepítsd felül a meglévő kodekeket!

2. Lejátszó programok


Két médialejátszót szeretnénk itt bemutatni. Bár több ezer lejátszó közül válogathat ma az ember, mi ezeket szeretnénk ajánlani, ha valaki könnyen kezelhető, megbízható, sokfajta beállítással rendelkező, és nem utolsósorban ingyenes médialejátszó programot szeretne.

Media Player Classic


Röviden MPC. A Windows Media Player 6.4-es verziójának továbbfejlesztett, kibovített, használhatóbbá tett, nyílt forráskódú változata. Az általunk említett K-Lite Mega Codec Pack-ben pl. megtalálható ez a kis méretu lejátszó. Elonyei: kicsi, mindössze egyetlen exe fájl, rengeteg beállítási lehetosége van, és egyszeru jobbklikkel az összes épp használatban levo filter látható, és módosítható. DVD-t is képes lejátszani, jobbklikkel egyszeruen válthatunk hangsávot és feliratot. Saját decoderei is vannak, melyek igény szerint ki-és bekapcsolhatók.

A Media Player Classic a Guliverkli project része. A legújabb verziót itt töltsd le: http://sourceforge.net/projects/guliverkli/
(Aki a fenti K-Lite Mega Codec Pack installációt végigcsinálta, az már telepítette is a legújabb verziót)

MPlayer


Szintén nyílt forráskódú lejátszó, több operációs rendszeren futtatható, foleg azoknak ajánljuk, akiknek gyengébb gépük van, és emiatt egyes filmek lejátszása problémás más lejátszókon. Eredendoen karakteres felületu, de létezik hozzá grafikus felület (Linux, és Windows alá is). Kipróbálása elott mindenképp olvassuk el a dokumentációját, mert kezelése kicsit elüt a szokványos Windows programokétol, de használata megéri, mert gyengébb gépeken csodákat muvel, és képminosége tökéletes. Sajnos a grafikus felületére a fejlesztok nem fordítanak túl nagy figyelmet, ezért használatát karakteresen ajánljuk, mert így sokkal több opció érheto el. Ugyanakkor épp a karakteres használat miatt a tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk.

Az MPlayer hivatalos oldala, ahonnan letöltheted a legújabb verziót: http://mplayerhq.hu/

3. Alapvető fogalmak


 • Kodek - A(z) (en)Coder-Decoder szavak rövidítése.
 • Encoder - A kodeknek az a része, amellyel digitális videófolyamot hozhatunk létre analóg vagy digitális forrásból. Ez a digitalizálás.
 • Decoder - A digitális videófolyamot játssza le, ember számára élvezhető formában. (Ha szerencsénk van...)
 • avi - Audio Video Interleave. Egy tárolóformátum, amit a Microsoft fejlesztett ki. Két komponensből állhat: hang-, és videófolyamból. Ezeket tárolja egymás mellett egy fájlban. A kettőt az avi splitter szinkronizálja.
 • ogm - Ogg media. Konténer- v. tárolófájl, ami képes kompaktan tárolni egy fájlban a videófolyamot, hangsávokat, és feliratsávokat. Ennélfogva a benne levő feliratokhoz felirat filter szükséges. Eredetileg mpeg4-es videó, és ogg vorbis hangformátum tárolását jelentette, de ma már szinte bármilyen formátumú videó és hang lehet bene.
 • ogg - Ogg vorbis hang, nyílt forráskódú ingyenes hangkodek, jelenleg az egyik legjobb digitális hangformátum. Nagyon hatékony tömörítésű, jó minőség érhető el vele.
 • mkv - Matroska video. Ugyanolyan konténer fájl, mint az ogm, a különbség annyi, hogy az mkv feliratozása Unicode karakterkészletű nyelveken írt feliratokat is meg tud jeleníteni (pl. japán).
 • DivX - MPEG-4 szabványú kodek, első változatai az MS MPEG-4 v3 feltört és optimalizált változatából keletkeztek. Ma az egyik legfontosabb digitális formátum. Alapváltozata ingyenes, a pro nem.
 • XviD - Nyílt forráskódú, ingyenes MPEG-4 alapú kodek. A DivX legnagyobb ellenlábasa, nagyon hasonló minőségeket lehet vele elérni, a másik legfontosabb kodek manapság.
 • AC3 - A DVD-k szabványos hangkodekje. Támogatja a több csatornát, magas átviteli sebességen nagyon jó minőségű.
 • mp3 - MPEG 1 Layer 3 hangkodek.
 • ogg - Ogg vorbis hang, nyílt forráskódú ingyenes hangkodek, jelenleg az egyik legjobb digitális hangformátum. Nagyon hatékony tömörítésű, jó minőség érhető el vele.
 • Softsub - Olyan felirat a videóhoz, ami nincs "beleégetve" a videófolyamba, hanem egy filter segítségével lesz ráhelyezve a filmre. Előnye értelemszerűen, hogy a felirat kikapcsolható, nem csúfítja el a képet. A softsub lehet különálló felirat fájl, példásul .srt, .sub kiterjesztésű állomány, de .ogm és .mkv tárolóformátumokban a videófolyam mellett azzal egyben kompaktan tárolható.
 • Hardsub - Olyan felirat, amely "bele van égetve" a videófolyamba, tehát maga a kép tartalmazza a feliratokat, nem külön szöveges állomány. Hátránya, hogy nem kikapcsolható, előnye annyi, hogy nincs külön feliratfájl, és nem kell hozzá feliratozó filter sem.

4. Linkek


http://www.codec-download.com - A legújabb, legfrisebb kodekek és kodekcsomagok linkjeit találhatjuk itt, és le is tölthetjük őket.

http://www.codecguide.com - A K-Lite Mega Codec Pack oldala

http://sourceforge.net/projects/guliverkli/ - A Media Player Classic legújabb verzióját itt mindig megtalálod.

http://mplayerhq.hu/ - Az MPlayer hivatalos oldala

http://www.aoianime.hu/forum/viewtopic.php?t=80 - Kodek és lejátszási problémákkal kapcsolatos segítségnyújtó fórumtémánk.