×

Regisztráció

Emule segítség

Alapok, a program letöltése

Az Emule egy p2p, vagyis Peer to Peer fájlmegosztó hálózat kliensprogramja. A hálózat neve Edonkey2000. A P2P rendszer elve a következő: kliensek, vagyis felhasználók nagy szerverekre csatlakoznak, amiken át egymással megosztják a fájljaikat, vagyis kölcsönösen egymás számítógépéről tölthetnek le, biztonságos kapcsolaton keresztül.

A hálózat használatához elengedhetetlen egy kliens program. Erre a legmefelelőbb az Emule. (Az Edonkey nevű program hasonló mint az Emule, tehát ha ezt hallod, ugyanerre kell gondolni.)

Az Emule hivatalos oldala a következő: http://emule-project.net/

Innen tölthető a program. A downloads részlegben az "Installer" megnevezésű fájlt töltsd le a gépedre, majd instaláld a programot.

Beállítás

Ennél a résznél merül fel a legtöbb kérdés. Pedig a konfiguráció igen egyszerű. Nyisd meg a programot, amely magyar nyelven is telepíthető, tehát még a megértésével sem lesz gondod! Majd a Beállítások menüt nyisd meg. Itt sorban minden egyes kis ablaknál állítsd be a neked megfelelő dolgokat, pl. a nevedet, az ideiglenesen tárolt fájljaid és letöltéseid mappájának helyét, az általad megosztott fájlokat, a kapcsolatod paramétereit, tehát a feltöltés és letöltés sebességét.
Ezeknél a sebességeknél korlátot is szabhatsz, tehát a feltöltés sebességét leveheted akár 1-re is, így rólad mások csak csigalassúsággal tudnak letölteni, és te örlühetsz hogy nem lopják a sávszélességed, azt vedd figyelembe viszont, hogy ha leveszed a feltöltés határát 10 alá, a letöltésed határa is szépen lecsökken, méghozzá a feltöltési határnak a 4-szeresére. Tehát ha feltöltési határnak 1-et állítasz be, te is csak max. 4 kb/s-el tölthetsz le! Tehát nincs mit tenni, állítsd csak 10-re a feltöltést, és akkor te is maximális sebességgel tuidsz majd letölteni. Ez a fájlmegosztó rendszerek szabálya. Aki nem ad, az nem is kap!

Kapcsolódás a szerverekre

Ha mindent beállítottál, akkor klikkelj a Kiszolgálók gombra. Itt látod a szerverek listáját, ahová kapcsolódni tudsz. Ugye milyen kevés? Nem igazán tudsz válogatni, pedig minél népszerűbb és nagyobb egy szerver, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megtalálod és letöltheted, amit keresel. Tehát ide hozzá kell adnod szervereket, hogy jól működjön a rendszer. De hogyan?
Nos, ezeket a szerver címekeket a program egy külső fájlban tárolja, aminek neve server.met. Ezt a fájlt az Emule program config nevű mappájában találod, ahová telepítetted a programot. Ezt a fájlt kell frissítened, vagy kicserélned egy olyanra, amiben sok, népszerű szerver címe van. Ilyen szerver fájlokat a neten sokfelé találsz, az emule fentebb említett hivatalos oldalán a FAQ részlegben is találsz ilyen címeket. Tehát keress rá a google vagy altavista keresőben, kérj a barátodtól szerverlistát, és a reménytelenül lustáknak itt van egy link, ahol általában a legfrissebb szervereket találod meg: http://www.server-met.de

Ez magától frissíti a szervetlistát. Ha valahonnan külön server.met fájlt töltesz le, úgy tudod installálni, hogy egyszerűen zárd be az Emule-t, és írd felül a server.met nevű fájlt.
Ezután indítsd újra a programot, és a Kiszolgálók ablakban most már sok-sok szervert fogsz látni. Ideje csatlakozni az egyikhez, dupla klikkel. Célszerű a felhasználók száma szerint csökkenő sorrendbe rendezni a szervereket, és a legnépesebbekre megpróbálni kapcsolódni. Természetesen előfordul hogy a szerverek nem működnek vagy tele vannak, és nem tudsz csatlakozni. Ekkor próbálj másikat, vagy a beállításoknál állítsd be, hogy magától csatlakozzon a program, és akkor magától keres neked egy szervert amire kapcsolódni tud.

Fájlok keresése

A letöltés működik közvetlen linkkel is, ekkor a neten talált emule hivatkozásokra klikkelve a letöltési listádhoz adódik a fájl. Leggyakrabban viszont meg kell keresned a fájlt, amit le szeretnél tölteni. Ekkor használd a Keresés opciót. Ide beírod a kulcsszavakat, esetleg kiválaszthatod hogy milyen fájltípust, zenét, videót, vagy mást kersel, és azt is, hogy hol. Legcélravezetőbb a globális keresést kiválasztani a helynek. Ezután elindítod a keresést, és ha minden jól megy, kijön sok-sok talált fájlt. Itt az keresés eredényénél azt is látod, hogy hány forrásból, azaz hány embertől elérhető az adott fájl. Minél több forrás, annál gyorsabban fogod majd tudni letölteni a fájlt. Tehát amelyik fájl 1-2 forrásból van meg, arra nem sok esélyed van, de próbálkozni lehet! Ha megtaláltad a neked szimpatikus fájlokat, dupla klikkel rögtön hozzáadódnak a letöltési listához.

Letöltés

A letöltési listádat a Forgalom menünél látod. Itt látszanak a fájlok, amiket te töltesz, és azok is, amiket rólad töltenek le mások. Minél kékebb egy letöltés színe, annál inkább elérhető, annál gyorsabban tudod majd letölteni.

Tippek

Mivel az Emule egy fájlmegosztó rendszer, ahol sok sok ember tölt le egymástól, sorban kell állni egy-egy letöltésnél. Ezért ne számíts arra, hogy egyből maximális sebességgel fogsz tudni letölteni. A sort ki kell várni, és mindenkitől csak akkora sebességgel tölthetsz le, amekkora sávszélességgel az illető rendelkezik. Ezért népszerű, sokak által töltött fájlokat hamarabb, más fájlokat lassabban tudsz majd letölteni.

A sorállás ezen kívül bonyolult pontrendszer alapján a működik, ennek az egyetlen lényege, hogy minél több fájlt osztasz meg másokkal, annál gyorsabban tusz majd letölteni. Tehát ne keresedj el, ha először csak 8-10-el tudsz tölteni, a titok a türelem. Ha Emule-lal töltesz le, célszerű akár egész nap járatni a programot, minimalizálható a tálcára, és észre sem veszed hogy működik.

Fontos tipp: Egyszerre ne egy fájlra várakozz! Tegyél a listába 10-20 fájlt, így elérheted, hogy állandóan magas letöltési sebességed legyen. Mert amíg egyik fájlra vársz, addig jön a másik. Türelem!

Minél több fájlt kínálsz letöltésre, annál több pontod lesz, tehát nem úszhatod meg a fájlok megosztását. Viszont azok a fájlok, amiket te töltesz éppen, szintén megosztásnak számítanak, és közben rólad is tölthetik le azokat a fájlszeleteket, amik neked már megvannak. így nem kell feltétlenül több tíz gigányi mappát megosztani, ha elég sok dolgot töltesz le egyszerre. Ha mégis meg szeretnél osztani ezeken kívül fájlokat, a beállítások menüben a mappáknál jelöld ki a megosztani kívánt fájlokat tartalmazó mappát.

Hibák

Az Emule használata során is kaphatsz különféle hibaüzeneteket. Ezeknek oka majdnem minden esetben a rossz konfiguráció. Ha hibát észlelsz, olvasd végig a rövid, de nagyon tanulságos FAQ-t az emule hivatalos oldalán: http://emule-project.net/ ! Itt szinte minden hibára megoldást találsz, elolvahatod a pontozás és letöltés elveit, szerverlistákat kereshetsz, stb. Érdemes legalább egyszer átfuni, ha kezdő vagy!

Az Emule programhoz kapcsolódó fórumunkban tehetsz fel kérdéseket, ha ezek után sem menne valami. Megpróbálunk segíteni.
http://www.aoianime.hu/forum/viewtopic.php?t=94