×

Regisztráció

IRC segítség

IRC alapok

Az IRC, vagyis Internet Relay Chat egy csevegő és fájlmegosztó protokoll. Lényege, hogy az emberek egy kliensprogram segítségével csatlakoznak szerverekre, ahol chat-szerűen létrehozhatnak szobákat, és itt beszélgethetnek, és fájlokat cserélhetnek egymással.

mIRC

Ahhoz, hogy tudd használni az IRC protokollt, szükséged van egy kliens programra. Mi a legnépszerűbb programot, a mIRC-et mutatjuk be. A program legfrissebb verzióját innen tudod letölteni: http://www.mirc.com/. Letöltés után installáld a programot, majd indítsd el.

Beállítás

A Tools/options menüben érhetők el a program beállításai. A kezdők egyelőre hagyják a beállításokat alapértelmezetten, de mindenképpen be kell állítani a nicket, email címet, másodlagos nicket (ha egyik foglalt).

Mindenképpen állítsd még be a DCC pontnál a Folders menünél, hogy a kis lenyitható ablakban disable legyen.

Csatlakozás a szerverre, belépés egy csatornára

Abban az esetben, ha kaptunk néhány tippet, hogy hol tudunk letölteni dolgokat, akkor valószínűleg ilyen formában kapjuk a címeket: pl. #aoianime@irc.atw.hu. Hogy ez mit jelent? Hát ennyit: Az irc.atw.hu szerveren az aoianime "szoba".

Amikor megnyitjuk a programot, és beállítottuk amit szükséges, egy üres ablakot fogunk látni. Ez a státusz ablak, ami mutatja nekünk, mi történik a szerveren. Egyelőre semmi, hiszen nem kapcsolódtunk sehová. Tehát akkor kapcsolódjunk. A szerverre kapcsoldódás parancsa:

/server szervernév (pl. /server irc.atw.hu)

Miután sikeresen csatlakoztunk a szerverre, láthatjuk a szerver üdvözlő szövegét. Most lépjünk be egy szobába, vagy ahogy az IRC-en nevezik, csatornára. A csatornába lépés parancsa:

/join #csatornanév (pl. /join #aoianime)

Ha minden jól megy, belépünk a csatornára, és láthatjuk a jelenlevő felhasználók listáját, és a beszélgetőablakot. Amit ide írunk, azt mindenki láthatja. Ha valakivel privát beszélgetést akarunk folytatni, klikkeljünk duplán a nevére, hogy DCC chat ablakot nyithassunk, amiben aztán privát beszélgetést folytathatunk az illetővel.

Érdemes a csatornára lépve elolvasni a csatorna üdvözlő szövegét, ugyanis ebben láthatjuk, hogy milyen parancsok, vagyis IRC nyelven milyen triggerek használhatók az adott csatornán, és melyekért kaphatunk esetleg letiltást.

Fájlok letöltése

Az IRC jótékony tulajdonsága, hogy fájlokat lehet cserélni rajta. A fájlokat a userek fájlszerverrel teszik közzé a többiek számára a saját gépükről. De előszöris meg kell találnunk ezeket a fájlokat, illetve azokat a parancsokat, melyekkel le tudjuk ezeket tölteni. azaz a triggereket.

!list

A legegyszerűbb módja a trigger keresésnek a !list parancs. ezt beírva a főablakba, a csatornán található összes fájlszerver kiírja nekünk a triggerét, és némi információt arról, hogy mit tudunk tőle letölteni. A trigger mindig /ctcp kezdetű, és szögletes zárójelben található. Ha beírjuk egy fájlszerver triggerét, chat ablak nyílik a fájlt megosztó userrel. Erre később térünk ki.

@find

A keresés másik formája a célravezetőbb @find parancs. Használatához írjuk be a főablakba: @find keresőszó. Így azok a fájlszerverek fognak megjelenni, amelyeken a keresett kifejezés megtalálható valahol egy fájlnévben.

Ezen kívül, ha eredményes a keresés, plusz ablakaink nyílnak meg. ezekben az ablakokban jelzik a fájlszerverek, hogy náluk található a keresésnek megfelelő fájl, és ezek közül néhányak meg is jelenítenek nekünk. Ha minket érdeklő dologra leltünk közöttük, használjuk a triggert, amit felajánlanak nekünk az ablakban, hogy chat ablakot nyithassunk a megosztó userrel.

DCC chat

Akár list, akár find paranccsal találtunk megfelelő triggert, azt beírva DCC chat ablakot tudunk nyitni a fájl megosztó userrel, így bővebben belenézhetünk a megosztott fájljaiba, és így tölthetünk le tőle fájlokat.

Ez a chat ablak nem elsősorban csevegésre való. A megosztó usert hagyjuk békén, és használjuk a chat ablakban az általa felkínált parancsokat. Ez nagyon egyszerű, ha valaki használt már életében DOS parancssort. Ugyanis a dir, cd <mappanév> parancsokkal listázhatjuk ki a mappáit, és léphetünk be azokba. Ha megtaláltuk a megfelelő fájlt, a

get filenév

paranccsal tudjuk letölteni tőle a fájlt. A letöltés általában nem megy azonnal, sorba kell állni a fájlokért (slot), és ha mi következünk a sorban, elindul a letöltés. A chat ablakba beírva a sends parancsot, láthatjuk, hogy épp mit küld a user, és kinek. A queues paranccsal pedig láthatjuk, kik vannak előttünk a várólistában.

Fontos: DCC ablak esetében a user gépét természetesen terheljük a jelenlétünkkel, ezért a DCC kapcsolatok általában pár perc után lezárulnak! (Ha ez megtörténik, pirossal a "DCC session closed" feliratot láthatjuk majd az ablakban) Tehát legyünk gyorsak a parancsokkal! Ha pedig nem találtunk ínyünkre való fájlt, akkor az exit parancs begépelésével zárjuk le a kapcsolatot, hogy ne terheljük feleslegesen a kiszolgálót.