×

Regisztráció

Share segítség

Előfordult már, hogy szerettél volna megnézni valamilyen régi anime klasszikust és nem találtad sehol? Vagy éppen nem foghatók nálad a japán televízióadók de te mégis szeretnéd megnézni a kedvenc Edo korban játszódó szamurájos TV drámád 1755. részét? Esetleg nem tudtál elmenni a legutóbbi Comiketre, hogy megvedd kedvenc doujinshi művészed legutóbbi szaftos munkáját? Nos ezekben az esetekben elképzelhető, hogy a Share segíthet.

Mi is az a Share? - A Share egy japán fejlesztésű p2p rendszer, amit elsősorban természetesen japánok használnak, meg néhány olyan elvetemült külföldi akit érdekelnek a japán stuffok.

A Share telepítése

1. Látogass el a http://www.uguu.org/share oldalra, ahol találhatsz linkeket a program beszerzéséhez. Amikor ezeket a sorokat írom a Share10_a82.zip a legfrissebb TCp verzió (az UDp verzióval nem foglalkozom ebben a leírásban). Továbbá az előbb említett oldalról töltsd le a TCp verzióhoz való angol nyelvű locale.txt és hint.txt fájlt. (Ez utóbbi lépést kihagyhatod, ha japán nyelvű menükkel szeretnéd használni a programot. :)

2. Tömörítsd ki egy könyvtárba a zip fájlt és cseréld le benne a két txt-t az angol nyelvűekre!

3. Indítsd el a programot és nyisd ki az Options/General Settings... menüt. Egyrészt a profile fül alatt beállíthatsz magadnak valami ID-t, de a Network rész a lényeges. Válassz ki magadnak egy random portot (javaslom, hogy 10000 és 50000 közé essen) és állítsd be a sebességlimiteket. 50 kb/s alá nem lehet vinni az upstreamet! (Láthatóan japán sávszélességekre tervezték a cuccot. :)

4. Állítsd be a cluster kulcsszavaidat Options/Clusters... menü. Ezek alapján a kulcsszavak alapján fog node-okar keresni majd a Share ill. téged, mint node-ot is ezek alapján keresnek majd mások. 5 kulcsszót adhatsz meg amivel lefeded az érdeklődési körödet.

Javasolt kulcsszavak: アニメ (anime), 漫画 vagy コミック (manga), ドラマCD (dráma CD), stb.

5. A fenntebb említett oldalon találhatóak linkek node listákhoz is. Nodes fül, Add nodes gomb segítségével adj hozzá néhány node-ot a listádhoz. A node az a hosszú betűhalmaz sor a node lista linkeken. Látszólag semmi nem történik az Add gomb megnyomására, de ha átlépsz egy másik fülre és vissza a Nodes-ra akkor látnod kell a hozzáadottakat már ott.

6. A következő lépés a könyvtárak hozzáadása (Folders lap/Add folders gomb). Jelölj ki egy-egy könyvtárat az általad megosztandó fájloknak (upload) a letöltöttek helyének (download) és a cachenek. A cache könyvtár minimum méretének 5 Gb-nak kell lennie, de 10 Gb-nál nagyobb méretet felesleges megadni neki.

7. Lépj ki és indítsd újra a Share-t. (Esetleg, ha van valami fájlod amit szeretnél szétküldeni a világba akkor azt a Share indítás előtt helyezd el a kijelölt upload könyvtárba. Nem kötelező bármit is tenni oda, mert megosztani úgyis fogsz valamit, legtöbbször azt se fogod tudni, hogy mit. Ld. még a Share működési elvéről röviden részt a leírás végén.) Ha mindent jól csináltál akkor a Nodes nézetben beindul menet és rövid idő alatt feltölti magát 10000 node-dal a rendszer.

A Share használata

1. Nodes nézet

Érdemes kikapcsolni az alvó node-ok mutatását, hogy csak a lényeg látszódjon vagyis az élő kapcsolatok.
Diffuse Up: olyan feltöltési kapcsolat, amellyel az upload könyvtárba rakott fájlok darabjait szórja szét a Share.
Share Up: a cache könyvtárban található fájldarabok közül tölt fel valakinek a Share.
Search Up: valaki távoli felhasználó keres nálad valamit.
Diffuse Down: valaki éppen megoszt egy fájlt és a te cache-edbe is szór a darabjaiból.
Share Down: ez a tényleges letöltési kapcsolat, amikor a neked kellő fájldarabokat tölti a Share mások cache-éből.
Search Down: olyan kapcsolat amikor te keresel másoknál.
A Test és a Check kapcsolatok a kapcsolatfelépítési fázisban vannak.

2. Keresés a Share-rel (Queries és Triggers)

Keresőszót a Share ablak felső részén lehet megadni ez mindig látható. Ha begépelünk oda valamit és megnyomjuk a Search gombot, akkor a Queries nézetben megnézhetjük a keresés eredményét. A Share a következő helyeken keres: a helyi adatbázisban (Db), az éppen Search Down kapcsolatban lévő gépeken (Remote), a helyi cache-ben (Local ill. Complete), és az upload könyvtárban is (azon egoisták kedvéért akik szeretnek arra keresni amit megosztanak) (link). Ha kiadunk egy keresést a Share létrehoz neki egy keresőgombot, amit nyomogatva tudjuk lefuttatni a keresést ahányszor akarjuk. Ugyanis a keresés azonnal lefut és az adott időpillanatnak megfelelő állapotban megjeleníti az eredményt és úgymarad. A kereső ablak magától nem frissül! Talán jól látható az eddigiekből, hogyha nem építünk helyi adatbázist, akkor nagyon kevés (ez az első keresésről készült kép egy ilyen kevés találatos eredményt mutat) vagy semmi találatot fogunk kapni, mert a Share nagyon kevés géppel van egyszerre Search Down kapcsolatban. Ezért van szükség a triggerekre amivel frankó adatbázist tudunk kiépíteni.

A Triggers nézetben az Add trigger gombbal tudunk új triggert létrehozni, itt mindenféle szűkítést megadhatunk a keresési eseményekre. A legfontosabb természetesen a keyword rész ahol a keresési kulcsszót lehet megadni. (A Share itt felajánlja a legördülőből a korábban kiadott query kulcsszavainkat is.) A másik fontos rész az Options, ezen a képen az általam használt opciók láthatóak. Ha az Enable nincs bekapcsolva akkor a trigger ugyan létre lesz hozva, csak nem fog működő állapotban lenni. Ha az "Add to Db only" nincs bekapcsolva akkor a találatokat a letöltési listába fogja pakolni a Share egyből. Ez utóbbi esemény valamikor jó lehet, de egy túl általános keresőszó csak megtöltené a letöltési listát. :)

A következő kép egy trigger által már jól megtöltött adatbázis után kiadott query eredményét mutatja:

3. A Download nézet

Itt látható a letöltési lista. A Size oszlopban a már eddig letöltött bájtmennyiség és a fájl teljes mérete látható. A priority oszlopban a fájlok prioritása látható. Akkor van rá szükség ha valakinál több neked kellő fájlhoz is tartozó darab található. Ilyenkor a magasabb prioritásút fogja elkérni. Az Order oszlop mutatja, hogy hányadik helyen állsz a sorban azért a fájlért/fájldarabért. A Status oszlop mutatja a fájldarabok állapotát. A szürke részek jelentik azokat a darabokat amiket még nem talált meg senkinél a Share, a szürkéskék darabok azok amelyeket már megtalált valaki másnál és bállt értük a letöltési sorba. A kék darabok pedig már letöltődtek a helyi cachebe. Igen, a Share a cachebe tölti le a darabokat, így azokat természetesen meg is osztja egyből. A fájl csak akkor kerül át a download könyvtárba, ha minden darabja lejött már. A Status csíkon levő számok jelentése a következő: ha X/Y látszik akkor az X jelenti a Share által látott darabokat és az Y a teljes darabszámot, ha XX.X% látszik akkor éppen tölt egy darabot belőle a Share ilyenkor a csík folyamatjelzőként működik.

4. Az Upload nézet

Itt csak akkor lesz esemény, ha elhelyeztél valamit az upload könyvtárba. Csak az upload könyvtárba elhelyezett fájlok Diffuse Up feltöltési állapotáról tájékoztat a Share, a Share Up feltöltések részleteit nem köti az orrodra a program. A share 1 megabájtos darabokat használ, az itteni folyamatjelzőn az látszik, hogy a fájlnak hány darabja van és abból mennyi került feltöltésre.

5. Tasks nézet

Ha folyik éppen valami letöltés akkor itt lehet megnézni róla néhány plusz részletet, mint például a sebesség és a hátralévő számított idő. A sötétkék rész jelenti azt a darabot amit éppen tölt a Share, a lila amit eddig letöltött a darabból, a világoskék pedig a már meglevő darabokat. Ha a share nem tud letölteni egy egész darabot, akkor a félig lejött adatokat eldobja! Ezért is fontos, hogy a Share használatához megbízható szélessávú netkapcsolat álljon rendelkezésre.

Néhány tanács és megjegyzés

1. Valószínűleg szükséged lesz japán támogatásra a gépeden, ha be szeretnéd gépelni a keresőszavakat, mert senki nem fogja romanjival elnevezni a fájljait a kedvedért. :) Szerencsére a Share maga Unicode, a működésével nem lesz probléma legyen bármilyen nyelvű WinXp amin futtatod, a japán fájlneveket is jól fogja kezelni nem lesz belőle krikszkraksz a download könyvtárban sem.

2. Ha nem egy 40Mbit szinkron DSL mögött ülsz, mint az átlagjapánok akkor hasznát veheted egy netlimiter programnak is, mert a Share-t magát nem lehet 50kb/s alá beállítani.

3. Mikor jó a Share és mikor nem? Azok a dolgok fognak gyorsan letöltődni Share-rel amik népszerűek, mivel azokból vannak meg darabok sokaknál. A ritka csak keveseknek kellő fájlok beszerzése viszont akár az örökkévalóságig is eltarthat. Ha egy fájlnak soknapnyi futás után sem találja meg az összes darabját a program akkor azzal nem érdemes foglalkozni.

4. Ha szeretnéd törölni a cache könyvtárad tartalmát, akkor azt lehetőleg a Share-n belülről az erre célra szolgáló opcióval tedd meg.

A Share működési elvéről röviden

A Share kifejlesztőjét a titkosság motiválta. Ezért egyrészt az adatok kódolva utaznak mindig a hálózaton, másrészt soha nem attól töltöd le a fájlt aki eredetileg megoszotta, így biztosítja az eredeti fájlmegosztók anonimitását. Az eredeti fájlmegosztóról csak az ID-jét lehet tudni, ez azért hasznos mert tudsz keresni ID-re is, ha például mindig a kedvenc raw encodered cuccait szeretnéd beszerezni. Amikor elhelyezel valamit megosztásra akkor azt a Share feldarabolja egymegabájtos kódolt darabokra és szétszórja mások cache könyvtárába. Ha később esetleg kellene valakinek az a fájl akkor nem tőled fogja letölteni, hanem azoktól akinek elosztottad a darabokat. Ugyanígy te se tudod, hogy mi van a cache könyvtáradban azon kívül amit te magad töltöttél le direkt. A Share Diffuse Up és Diffuse Down tevékenységét csak minimális módon a Filterekkel lehet szabályozni. A szűrők használatára nem térnék ki, mert szerintem lényegtelen. A cache könyvtár tartalmáról kívülről úgyse tudja megállapítani senki, hogy mi az valójában. Aki mégis szeretné azzal nyugtatni a lelkiismeretét, hogy tőle senki ne töltse a hidrogénbomba gyártás tervrajzainak még egy darabját se az nyugodtan ássa bele magát a szűrőkbe.

Impresszum

Ezen leírás nagyban támaszkodik serika http://www.uguu.org/share/ oldalon olvasható angol nyelvű leírására, aminek a szövege a GNU Free Documentation license hatálya alá esik így ezt itt is muszáj megemlíteni.

© 2005 paTKany