×

Regisztráció

Anime: Spriggan

Spriggan © Takashige Hiroshi • Studio 4°C / Shogakukan / Bandai Visual / TBS / TOHO

Spriggan (movie, 1998)

スプリガン

Hossz: 90 perc
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Kawasaki Hirotsugu
Eredeti mű: Takashige Hiroshi
Írta: Kawasaki Hirotsugu
Karakter dizájn: Eguchi hisashi
Zene: Haishima Kuniaki
Stúdió: Studio 4°C, Shogakukan, Bandai Visual, TBS, TOHO

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (35 szavazat, átlag: 7.06) részletek

Spriggan © Takashige Hiroshi / Studio 4°C / Shogakukan / Bandai Visual / TBS / TOHO
Törökország kietlen vidékén Ararát hófödte hegye évezredek óta rejtegeti a kíváncsiskodó szemek elől a legnagyobb ereklyét a földön, Noé bárkáját. Mostanáig. Ez a lelet megdönthetetlen bizonyíték lehet egy felsőbbrendű lény, Isten létére. Vagy az erős elektromágnáses mező, melyet felfedezésekor létrehozott csak egy olyan tárgy erődemonstrációja, mely az egész emberiséget eltörölheti a föld színéről? Mi lehet Noé bárkájának igazi rendeltetése? A Biblia és Isten létének igazolása? Vagy ez csak egy hatalmas erejű fegyver? Az ereklyét vizsgáló ARCAM szervezet erre a kérdésre keresi a választ, és nem is sejtik, hogy egy másik titkos szervezet, a Machine Corp's már jóval közelebb jár a titok nyitjához, mint ők.
Főhősünk Yu Ominae erről persze semmit sem tud. Látszólag a hétköznapi diákok megszokott életét éli, akinek egyetlen gondja a jó tanulmányi előmenetel. De Yu valójában a Spriggan névre keresztelt szuperkatonák egyike. Ezek a speciális képességű emberek az átlagnál jóval nagyobb fizikai erővel, reflexekkel és gyorsasággal vannak megáldva. Állóképességük nem mérhető egyetlen hagyományos földi katonáéhoz sem. Épp ezért, amikor hősünk egyik osztálytársa átad egy furcsa üzenetet, majd felrobbantja magát Yu úgy dönt újra fegyvert fog, és maga jár utána a történteknek. "A Bárkánál leled halálod" szólt az üzenet, úgyhogy hősünk elindul, hogy megkeresse ezt a titokzatos bárkát, és választ kapjon a kérdéseire.

Ezzel elkezdődik egy fantasztikus kaland, melyben megismerhetjük a Machine Corp's ördögi tervét és cyborg harcosait, feltárul a Spriggan-ok eredete és lehull a lepel Noé bárkájának titkáról is.

A film jól kimunkált jellemeket mutat be, ami figyelemreméltó egy akció-anime esetében. A fiatal és heves Yu jelleme remekül kidolgozott, akárcsak a később feltűnő másik Spriggané, a hősünknél valamivel higgadtabb Jean Jacques Mondoé. De ugyanúgy megemlíthetnék a Machine Corp's kétlábon járó gyilkológépét Fattmant, és társát, a Sprigganoktól betegesen rettegő Little Boyt, vagy főnöküket Colonal MacDougallt is.
A grafikáról és az animációról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az akciórészek valami fantasztikusra sikerültek. Még ha valaki nem is rajong túlzottan az akciófilmekért, a Spriggannal akkor is érdemes tennie egy próbát. Ilyen pergős akciót a Terminátor és az Alien filmek óta nem sokat láthatunk, ugyanakkor a cyborgos elemmel sikerült egy kis mélységet vinni az animeba. A helyszínek ábrázolása szintén remekül sikerült része a grafikának, és ha ehhez hozzávesszük a karakterek ábrázolását is, akkor elmondhatjuk, hogy a készítők igazán kitettek magukért látvány tekintetében. Zenei téren a film átlagosnak nevezhető, de jól passzol az animehoz, és ilyen remek grafika és animáció mellet úgysem a zenére fogunk figyelni.

A Spriggan tehát egy igazán remek akció-anime kissé átlagos történettel, ötletes karakterekkel, és nagyon szép és gyors grafikával. Minden akciókedvelőnek kötelező darab, és még azoknak is nyugodtan ajánlható, akik már egy kicsit ráuntak jelen korunk egyre inkább ellaposodó akciófilmjeire, a Spriggant ugyanis a régi, legendás akciófilmek legújabb követőjeként is számon tarthatjuk.

Írta: Hawk
Hawk értékelése: 8 (nagyon jó)
2002.12.11.
26687 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Spriggan © Takashige Hiroshi • Studio 4°C / Shogakukan / Bandai Visual / TBS / TOHO

Hozzászólások:
Egy méltánytalanul alulértékelt film! Vannak akik az Indiana Jones vagy éppen a Tomb Raider filmekhez hasonlítják, bár ettől az én szememben nem lett jobb vagy rosszabb...
Én egyszerűen kiváló animének tartom a maga igényes és nagyon látványos akciójeleneteivel és nem utolsó sorban érdekes történetével! Sokáig etalonnak tartottam, nagyon magasra tette a lécet! Nagyszerű alkotást tettek le az asztalra az alkotók, bele sem merek gondolni, milyen stresszes lehetett ez megcsinálni! Összességében: tartom hatalmas szerencsémnek, hogy összefutottam ezzel a gyöngyszemmel!
#2 | 2010.12.02. | írta: Dunpeal
Anno ez volt az első olyan egész estés anime, ami igazán nagyot szólt! Nagyon ötletes, érdekes és pörgős történet! Erre jöttek a pörgős és látványos akciójelenetek, remek szinkron és szöveg! Nekem több se kellett, hogy a szívembe lopja magát :)
#1 | 2009.12.11. | írta: dunpeal1
Hozzászólás írásához jelentkezz be.