×

Regisztráció

Anime: Sakigake!! Cromartie Koukou

Sakigake!! Cromartie Koukou © Nonaka Eiji • Production I.G

Sakigake!! Cromartie Koukou (TV, 2003)

魁!! クロマティ高校

Cromartie High School


Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, shounen

Rendezte: Sakurai Hiroaki
Eredeti mű: Nonaka Eiji
Karakter dizájn: Onchi Masayuki, Takeuchi Atsushi
Zene: Suma Kunio
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (33 szavazat, átlag: 7.88) részletek

Sakigake!! Cromartie Koukou © Nonaka Eiji / Production I.G
Kamiyama Takashi (16) egész eddigi életében egyenesen és erkölcsösen élt, de egy apró botlása miatt mégis a Cromartie középiskolában kötött ki. A Cromartie High pedig az összes hírhedt középiskola közül a leghírhedtebb, ahova csak kigyúrt, rosszarcú fiatalkorú bűnőzők járnak. Vajon Kamiyama-kun képes megőrizni egyenességét a sok rosszfiú között? Egyáltalán túléli-e az első napot az udvarias beszédével, és azzal a korábbi becenevével, hogy "kifutófiú" abban a közegben, ahol az udvarias megszólítás az "omae" (a kevésbé udvarias meg az "ooi"), ahol a "-san" megszólítás csak a bukott évismétlőknek jár, és ahol az embereknek olyan becenevei vannak mint például "kórházi beutaló"?

Nos a válasz igen, Kamiyamát befogadják az osztálytársai, így megkezdeheti a "tanulmányait" ott, ahol az abnormális a normális. Mint említettem már, ebbe az iskolába csak kemény külsejű "b****arcúak" járnak, de még közülük is van néhány különlegesen kiemelkedő kemény legény: az első közülük az 1-3-as osztály menője, akit Freddie Mercury személyesít meg. Freddie egy hatalmas fekete lovon közlekedik és soha sem szólal meg, viszont nagyon keményen tud nézni és macsón pózolni, ezért mindenki veszélyesnek tartja és senki nem mer belékötni. A második fontos megemlítendő személy Gorilla, aki egy gorilla. Ugyan ki merne odamenni egy gorillához azzal, hogy "Hé mit keresel itt, talán nyitva volt a ketrec ajtaja?" ezért mindenki kész tényként kezeli, hogy Gorilla az iskola tanulója. A harmadik külöleges diák pedig az 1-5-ös osztály menője, Mechazawa Shinichi aki kb. úgy néz ki, mintha Mikrobi alfa verziója lenne gyk. egy olajoshordó két pálcika lábbal és két tusolócső karral. Természetesen Mechazawával sem mer senki kötözködni, mert mély elrettentő hangja és kemény teste van. Mindezeken felül Mechazawának zseniális érzékei vannak az emberi kapcsolatokhoz és az ügyek elsikálásához, ezért mindenki úgy tekint rá, hogy ő az egyik legtökösebb 16 éves csávó.

Talán ennyi bevezetőből már látszik, hogy a Cromartie High egy "súlyos" vígjáték. Azok számára akik bele mernek vágni, garantált a könnyfakasztó folyamatos röhögés. Bár a történet szereplői úgy néznek ki és úgy is viselkednek, mintha 10 év fegyház lenne a hátuk mögött, de ez igazából csak álca. Minden kemény arc mögött ott van egy belső gondolatvilág, egy gyenge pont amit az anime igyekszik teljes mértékben kihasználni a komikum érdekében. Az epizódok egy része paródia, ami a keménycsávó kliséket figurázza ki, egy másik részük teljesen önálló nevetésre ingerlő agyszülemény (vagy csak még én nem láttam hozzájuk hasonlót).

Elsőre ugyan hihetetlenül hangzik, de a Cromartie High az alternatív gondolkodásról vagy éppen az alternatív nemgondolkodásról szól. Ez az érzés akkor kezd csak kikristályosodni a nézőben amikor már a sokadik furcsa gondolatmenetet olvassa a feliratban, meg amikor sokadjára születik valami nevetséges helyzet abból, hogy átlag izomagyat logikusnak ható érveléssel meg lehet győzni a legátlátszóbb hazuságról is.

Végezetül annyit, hogy a Cromartie High School-t nagyon ajánlom mindenkinek a figyelmébe, mert nem sok hozzá hasonló anime van az ég alatt, mondhatni teljesen egyedi. Már csak azért érdemes megnézni, mert ez az az anime amiben szerepel Freddie Mercury!
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2005.10.29.
32822 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sakigake!! Cromartie Koukou © Nonaka Eiji • Production I.G

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.