×

Regisztráció

Anime: Speed Grapher

Speed Grapher © GONZO / TAP / TV Asahi

Speed Grapher (TV, 2005)

スピードグラファー

Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi

Rendezte: Sugishima Kunihisa, Ishihama Masashi
Írta: Yoshida Shin
Karakter dizájn: Ishihama Masashi, Kozaki yuusuke
Zene: Mitsumune Shinkichi
Stúdió: GONZO, TAP, TV Asahi

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (26 szavazat, átlag: 8.15) részletek

Speed Grapher © GONZO / TAP / TV Asahi
Tíz év telt el a Bubble War óta. A gazdaság átalakult, a társadalom egyes rétegei közt éles határok húzódnak. A gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények pedig nyomorba kényszerültek. Tokió e két réteg ütközőpontja, ahol csak egy dolog fontos: a pénz. Ha van pénzed, van hatalmad, bármit megtehetsz. Itt nem érvényesek a mai szabályok, mindenki megvásárolható, mindennek van ára. Az emberi élet jelentéktelen és pótolható, a pénz nélküliek esélytelenek. A prostitúció, korrupció és erőszak mindennapos fogalmak Tokió életében. Az emberek mindent félretesznek pénzért - legyen az büszkeség, család vagy erkölcs. A gazdagok pedig azt és annyit tesznek, amennyit nem szégyellnek - vagyis bármit.
Tokió gazdasági életét egy társaság, a Tennouzu Group uralja, élén Tennouzu Shinsennel, egy középkorú hölggyel. A yenmilliárdokkal rendelkező vállalat a politika és a gazdaság minden területén jelen van, sőt, legtöbbjüket irányítja is. Ugyanis Suitengu Chouji, Shinsen jobbkeze üzemelteti a Roppongi Clubot, egy titkos és illegális szórakozóhelyet, ahol az elit kiélheti legsötétebb vágyait, ahol minden kívánság életre kel. Politikusok, rendőrök és a média emberei vagyonokat áldoznak fizikai és lelki szükségleteik fedezésére, miközben a klub rabjaivá válnak. A VIP tagság pedig részt vehet az Istennő ceremóniáján, amiben magától az Istennőtől kaphatnak csókot.

Saiga Tatsumi egykor háborús fotóriporter volt, hatalmas hírnevet szerzett képeivel, amelyeken a harcmezők borzalmait és életképeit örökítette meg, sokszor az életét is kockára téve. Mindene a fotózás, csak ennek él, a háború után is ezzel keresi a napi betevőjét. Jelenlegi munkája során egy gyilkoság nyomai Suitengu klubjához vezetnek. Miután sikeresen bejut a tagok közé és félbeszakítja a ceremóniát, az Istennő meglepő módon megcsókolja. És innentől Saiga élete gyökeresen megváltozik.
Ugyanis az Istennő csókja aktivál egy vírust a fertőzött szervezetben. A beálló változás gyors regenerálódást eredményez, még a súlyosabb, esetenként életveszélyes sebeknél is. Ők az Euphoriák, akik leghőbb vágyuk megvalósulását - valamilyen emberfeletti képességet - nyernek. Viszont sokan közülük egyszerűen megőrülnek, elveszítik a határt élet és vágy között. Saiga is Euphoria lesz, a gépével robbanásokat tud előidézni, de gyűlöli ezt, és elég komoly harcot vív saját magával.

Menekülőre fogva a dolgot Saiga sikeresen meglép az ájult Istennővel, aki nem más, mint a 15 éves Kagura, Tennouzu Shinsen lánya, akit folyamatos rémálmok gyötörnek. Miután rájön, mire használták fel a tudtán kívül, mindenáron szökni próbál anyjától és a Tennouzu Grouptól. Az ártatlan és naiv lány egy dolgot akar - szabadságot.
A magánakvaló és komor Saiga találkozása a nyílt Kagurával a sorozat alapmomentuma. Az ember azt hinné, Kagurát mindenki szereti. Pedig az anyja éhezteti, sokszor bántalmazza, támogatást pedig nem remélhet senkitől, az iskolában sincsenek jó véleménnyel róla. Ezért az életében Saiga lesz a fordulópont, a fényképész öntörvényűsége és az általa készített fotók nagy hatással lesznek a fiatal és üde lányra. Saiga megígéri Kagurának, hogy megmutatja neki a szabadságot. Azonban a lány agyában tumort észlelnek, mindössze hat hónapja van hátra, Saigát pedig a vakság veszélye fenyegeti, ha nem teszi le azonnal a gépét.
Közben Suitengu is beleszól az eseményekbe, Kagurát hajszolja, valamint igyekszik véghezvinni nagyszabású tervét. Az ő karaktere a legtöbb szemszögből bemutatott, kellően gátlástalan vagy meglepően szentimentális az adott helyzetnek megfelelően. A háttérben mozgó szálak, Suitengu titka, a Kagura körüli felhajtás, Saiga múltja, mind-mind később futnak össze. A sorozat Saiga és Kagura menekülését és kapcsolatát mutatja be, miközben Suitengu alakja is formálódik, valamint a világról is egyre több dolog derül ki.

Az anime legnagyobb pozitívumának és mondanivalójának a szereplők drámáját lehet tekinteni. A világ, ahol az emberek többsége csak a pénznek él, és azok, akiknek fontosabbak az álmaik, a szabadságuk. Az olyan kérdések, mint Mennyit ér a pénz?, Mi az igazán fontos az életben?, Hová tart az emberiség? sorozatosan megfogalmazódhatnak a kívülállóban, és mindenki maga dönti el, mit tart elítélendőnek és mit nem. A sorozat megmutatja a gazdag felszín alatti embereket, azok érzéseit, gondolatvilágát és személyes vágyait, többször nyílt véleményalkotásra ösztönzi a nézőt. Egy nagyon komplex univerzum, nagyon ismerős problémákkal és szituációkkal, érdekes jellemekkel egy alternatív világban.

A grafika nagyon egyszerű, de illik a történethez, a mozgás animációja azonban helyenként elnagyolt lett, az összhatás viszont megnyerő. A zenék közül csak az openinget említeném, a Duran Duran Girls on Film című számát, kiváló választás volt, ahogy a két ending is. Az anime meglehetősen bizarr, sok véres, erőszakos, sokszor brutális jelenetet tartalmaz, emellett több szexuális töltetű képsort mutat be. A realitás alapvető tényezője az eseményeknek, és csak néha vált át valótlan helyzetekbe, mindezt a külső reakciók kiváltása érdekében.

Emberi dráma emberekről, sorsokról. Minden érdeklődőnek.
Írta: Midoo
2006.01.08.
26781 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Speed Grapher © GONZO / TAP / TV Asahi

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.