×

Regisztráció

Anime: Lost Universe

Lost Universe © TV Tokyo

Lost Universe (TV, 1998)

ロスト・ユニバース

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, vígjáték, sci-fi, kaland

Rendezte: Watanabe Takashi
Írta: Hajime Kanzaka
Karakter dizájn: Miyata Naomi
Zene: Tezuka Osamu
Stúdió: TV Tokyo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Slayers (TV, 1995)

Értékelések: (19 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Lost Universe © TV Tokyo
"Jé, hisz ez a Slayers!" Akiknek ez az első reakciója, nem is tévednek nagyot, hiszen a stúdió, a szerző, a grafika, a zene és a rendező is egyezik. Mégis: ez most más hely, és más univerzum.

A Slayers sorozat futólag megemlíti, hogy a fő-fő-főisten összesen négy univerzumot alkotott, amelyből Lináéké az ún. "Vörös" világ. Nos, a Lost Universe az ún. "Fekete" világban játszódik. A képregények és TV-sorozat alapjául szolgáló regények szerzője, Hajime Kanzaka ezzel a Slayers
sorozattal egyenrangú sci-fi világot kívánt létrehozni (bár sok minden kissé fantasy ízű, gondoljunk a Csillagok Háborújára). A Slayers sorozattal ezenkívül egy átfedés van csak (ha a szereplők közti hasonlóságokat nem számítjuk): a különféle istenek (mint Nezard vagy Shabranigdo) neveit itt különleges űrhajók viselik. Ezeket az ún. "Lost" hajókat egy ismeretlen faj hagyta hátra, és különleges képességeikkel kulcsszerepet játszanak a történet során - például a főhős, Kain birtokol is egyet.

A Swordbreaker hajó legénysége kezdetben két fő (Kain és Canal), de Millie rögtön az első rész után csatlakozik hozzájuk. Az ő "problémamegoldó" küldetéseikről és a szereplők együttéléséből adódó bonyodalmakról szól az epizódok többsége. Később (Rail közbelépése után) ez megváltozik, fény derül a Lost hajók titkára is, és lesz világmegmentés, bosszúállás és jó és gonosz harca is, ahogy azt kell. Az alap három szereplőhöz jön még a Rail-Nina páros, összesen tehát öt főszereplőnk van:
Kain Blueriver: intergalaktikus problémamegoldó, szabadlelkű kalandor és a Swordbreaker űrhajó büszke kapitánya. Egy pszicho-pengét (olyan "fénykard",
amit szellemi erő irányít) forgat, és imád köpenyt hordani (annak ellenére, hogy az összes szereplő szerint idiótának néz ki benne). A hajót a nagyanyja hagyta rá, aki maga is titokzatos módon halt meg...
Canal Volfield: a Swordbreaker hajó testet öltött mesterséges intelligenciája, Kain állandó partnere és érzelmi érdekeltsége.
Millie Farrier: amatőr detektív azzal az ambícióval, hogy a világ legjobbja legyen (hogy miben, az nem számít), aki Kainékhoz csapódik mint "asszisztens" miután rájött, hogy a hajó egy "Lost" hajó. Főzni nem szabad hagyni, de kiválóan céloz.
Rail Claymore: a Csillagközi Rendőrség Xellosra hajazó nyomozója, a kötelező rejtélyes karakter.
Nina Mercury, Rail titkárnője és imádója.

Furcsa módon a humor az, amit a legtöbben fognak hiányolni a sorozatból. Annál is meglepőbb ez, hiszen eredetileg ezt a sorozatot is komédiának szánták, és a szereplők is vannak olyan lököttek, mint fantasy elődeik. A gyakran drámai hangvételnek és a kissé unalmas szereplők ezt sajnos elrontják, és mondhatni ez a sorozat legnagyobb hibája: a Slayers-rajongók jó eséllyel unalmasnak látják, a sci-fi kedvelők számára viszont ennél jobb sorozat is fognak találni. Nagy kár, hisz ezzel a sorozat legnagyobb erőssége veszett el. Cserébe kapunk viszont egy jóval komolyabb történetet, amelynek a politikai-technológiai-történelmi háttere is szépen kidolgozott. Az ending ugyan csak félig happy, részben tragikus - valószínűleg folytatni is akarták volna a sorozatot, de végül csak 26 rész készült el, az is nagy nehézségek árán (a tervezett filmet végül is egy Slayers-mozi váltotta fel).

A Lost Universe a Slayers leendő egyenrangú testvérsorozatként indult, de végül afféle Slayers-extra lett belőle. Kétségtelen, hogy melyik sikerült jobban a két sorozat közül, ugyanakkor van benne annyi befektetett munka és érdekesség, hogy kedvelhetővé legyen tőle, ha tehát a hibákkal már meg tudtunk barátkozni, egy esélyt így is megérdemel a Lost Universe.
Írta: Vree
Vree értékelése: 7 (jó)
2006.02.12.
34855 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Lost Universe © TV Tokyo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.