×

Regisztráció

Anime: Tenkuu no Shiro Laputa

Tenkuu no Shiro Laputa © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Tenkuu no Shiro Laputa (movie, 1986)

天空の城ラピュタ

Laputa: Castle in the Sky

Laputa - Az égi palota

Hossz: 120 perc
Műfaj: fantasy, kaland

Rendezte: Miyazaki Hayao
Eredeti mű: Miyazaki Hayao
Írta: Miyazaki Hayao
Zene: Hisaishi Joe
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (80 szavazat, átlag: 8.88, #85) részletek

Tenkuu no Shiro Laputa © Miyazaki Hayao / Studio Ghibli
A Laputa: Castle in the Sky Miyazaki Hayao második önálló filmje léghajókkal, varázslatos kövekkel és egy repülő kastéllyal.
Az események középpontjában egy titokzatos erejű kő áll, amely talán elvezethet Laputa repülő kastélyához. A történet kezdetén Sheetát, a kő birtokosát egy luxusléghajón tartják fogva, útban egy katonai bázis felé. A nyugodtnak tűnő utazást légi kalózok támadása zavarja meg, akik szintén a követ keresik. A zűrzavart kihasználva Sheeta megkísérli a szökést, de végül kizuhan a léghajóból. Zuhanás közben a kő hirtelen kék fénnyel kezd el világítani, majd a zuhanás lelassul, míg az ájult lány végül lassan lebeg a föld felé.
Ugyanekkor a lent a földön egy fiatal fiú, Pazu épp a bányászok ételével siet vissza a bányába, mikor észreveszi a fentről aláereszkedő kékes fényt. Odarohanva megtalálja az ájult lányt, akit hazavisz, nem is sejtve micsoda kalandokba keveredik ez által.
Kalandokban pedig nem lesz hiány. Visszatérnek a kalózok, megjelenik a hadsereg és feltűnnek a léghajón látott ügynökök is. Kezdetét veszi egy hatalmas hajsza, melynek során hőseink bejárják a bányák mélyét, vonaton menekülnek üldözőik elől, vagy épp a felhőket szelik egy léghajón. A néző pedig hol a hasát fogja a nevetéstől, hol pedig a körmét rágja az izgalomtól.

A Laputa kétségívül egy mestermű az animék között. A hangulata az első képkockától odaszögezi a nézőt a képernyőhöz, aki nem is tud szabadulni onnan egészen a film végéig. A karakterek egyszerűen zseniálisak. Mindegyik karakter más és más, miközben nélkülöznek minden klisét. Pazu például igazi kölyök, segít a bányában, ételt hord, reggelente ébresztőt fúj a galambjaival, és közben lázasan dolgozik egy saját léghajón, amivel bebizonyíthatja az apja igazát, az egyetlen emberét, aki látta Laputát. Sheeta egy kedves, jószívű, de kissé hallgatag lány. Nem érti, miért üldözik ennyire elszántan, de tudja, hogy a kő miatt bajba keverhet másokat is, és ez félelemmel tölti el. Fokozatosan szűnnek meg a titkok körülötte, így a film végére jól megismerhetjük. A mama és a fiai, azaz a kalózok az anime legmókásabb karakterei, igen eredetiek és könnyen megszerethetők. Talán csak a hőseinket megszállottan üldöző Muska az, aki elsőre nem tűnik túl eredetinek, de a film végére kiderül, jóval több ő annál, mint aminek láttatja magát.

A grafikát nem érheti panasz, a karakterek és a környezet jól megrajzoltak, az animáció tökéletes. A zenéről legalább ennyi jót lehet mondani. A film csodálatos dallamokkal rendelkezik, melyek hozzájárulnak a fantasztikus hangulat megteremtéséhez.

Összességében elmondható tehát, hogy a Laputa egy kihagyhatatlan darab, olyan film, melyet mindenkinek érdemes megnéznie, aki csak egy kicsit is érdeklődik az animék iránt.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 10 (mestermű)
2002.11.30.
33010 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tenkuu no Shiro Laputa © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.