×

Regisztráció

Anime: Houhokekyo Tonari no Yamada-kun

Houhokekyo Tonari no Yamada-kun © Studio Ghibli

Houhokekyo Tonari no Yamada-kun (movie, 1999)

ホーホケキョとなりの山田くん

My Neighbors the Yamadas

A Yamada-család kalandjai

Hossz: 104 perc
Műfaj: vígjáték, hétköznapi

Rendezte: Takahata Isao
Írta: Ishii Hisaichi
Zene: Yano Akiko
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (14 szavazat, átlag: 9.07, #40) részletek

Houhokekyo Tonari no Yamada-kun © Studio Ghibli
A My Neighbors the Yamadas Isao Takahata, és a Ghibli Studio egy kevéssé ismert filmje. Egyedi stílusával kilóg a megszokott Ghibli-filmek közül, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármivel is kevesebb lenne azoknál.

A főszereplők egy tipikus japán család: Takashi, a pénzkereső családapa, elfoglalt üzletember, Matsuko, az udvarias, ám kicsit feledékeny feleség és szerető családanya, Shige, a segítőkész és kedélyes nagymama, Noboru és Nonoko, a két iskolás gyerek, iskolás gyerekekhez illő problémákkal, és Pochi, a család kutyája. Egy teljesen hétköznapi család, akik néha veszekednek, majd újra egymásra találnak, így evickélve az életen át. Első hallásra unalmasnak hangzik? Nos, egyáltalán nem az!

A film Ishii Hisaichi négykockás képregény-sorozata alapján készült, és a mangához hasonlóan a film is rövidke történetekből, mozzanatokból áll, melyek egy átlagos család életéről szólnak. Bevásárlás, elfelejtett esernyő, vagy a tanulás nehézségei: mind-mind teljesen hétköznapi dolog, mégis lehet nagyon vicces mindez! És a viccek között elrejtve kisebb-nagyobb életbölcsességek rejtőznek, híres Haiku-költők idézeteivel, melyek a japán életszemléletet ragyogóan adják vissza. Néha a felvetett problémák súlya igen nagy, ám a derűs szemléletmód ezeket is képes megoldani.
Tény, hogy az anime komédia-értéke, és az, hogy valaki mennyire tudja beleélni magát, nagyban függ az néző saját családi körülményeitől. Emiatt valószínűleg nem mindenki élvezi azonos mértékben a filmet. Aki hasonló, kicsit ütődött, de összetartó családdal rendelkezik, teljesen magáénak fogja érezni az anime légkörét, és több helyen a hasát fogja majd a nevetéstől.

Ami elsőre leginkább szembetűnő, az mindenképpen az animáció stílusa. Emiatt sokan gyerekesnek nézik a filmet, ezzel esélyt sem adva neki. Az igazság az, hogy Takahata az animációt szerette volna vízfesték-képekhez hasonlatos formában visszaadni, a hagyományos animációforma helyett. És ahhoz, hogy ez megvalósítható lehessen, az egész filmet számítógépes animációval készítették el! Ez volt a Ghibli Stúdió első filmje, mely teljes egészében számítógépen készült el. És ahogy a történet előrehalad, az ember rájön, hogy a sztorihoz tökéletesen illik ez a stílus, sőt, semmilyen más animáció nem tudta volna így visszaadni a történetet.

A My Neighbors the Yamadas nagyon kedves, és ugyanakkor nagyon alábecsült film, pedig kitűnő szórakozás, akár az egész családnak.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2003.08.26.
56441 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Houhokekyo Tonari no Yamada-kun © Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hibátlan. Végtelenül természetes, és közérthető módon foglalja humorba az élet "szürke" hétköznapjait. Tipikusan olyan, "áh, igen, ez tényleg ilyen" film, amit mikor nézel rájössz, hogy amit hétköznap gondként értékelsz, az valójában az életed, és nem szégyelleni való, hanem kedves, és szép, és végtelenül emberi. Japánban éppúgy, mint a világ túl-felén. Mindenkinek ajánlható, 30 felett pedig kötelező!
#1 | 2012.02.21. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.