×

Regisztráció

Anime: Kyoushoku Soukou Guyver

Kyoushoku Soukou Guyver © Takaya Yoshiki • Oriental Light and Magic

Kyoushoku Soukou Guyver (TV, 2005)

強殖装甲ガイバー

Guyver: The Bioboosted Armor


Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, sci-fi, shounen

Rendezte: Akiyama Katsuhito
Eredeti mű: Takaya Yoshiki
Írta: Takegami Junki, Ueda Koji, Takahashi Natsuko, Kobayashi Yasuko, Hosono Yuuji
Karakter dizájn: Umakoshi Yoshihiko
Zene: Matsuo Hayato
Stúdió: Oriental Light and Magic

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (5 szavazat, átlag: 7.00) részletek

Kyoushoku Soukou Guyver © Takaya Yoshiki / Oriental Light and Magic
Sho Fukamachi átlagos középiskolás, nem sportol, nincs hobbija, unalmas diáktanácsi gyűlésekre jár, ahová legjobb barátjának, Tetsuro Segawának a húga rángatja el. Egy nap az erdőben sétálva Tetsuroval egy távoli robbanásra lesznek figyelmesek, majd egy fura készülék gurul eléjük. Amikor Sho véletlenül megnyom rajta egy gombot, a fura tárgyból egy hatalmas hústömeg nyúlik ki, körbefolyja a fiút, aki a meglepetéstől és a félelemtől hátrálva beleesik egy tóba. A holtra vált Tetsurót ebben a pillanatban katonák veszik körül, akik egy hatalmas zöld szörnyeteget kísérnek és az iménti fura tárgyat, a Guyvert keresik rajta. Mikor aztán le akarják lőni, a tóból egy új szörny emelkedik elő. Ember formájú, vörösen villogó szemekkel, kék páncélban, egy antennával a fején. Rögtön rátámad a zöld lényre, aki Tetsurót fenyegeti és percek alatt széttépi. A katonák szertefutnak, a kék páncélból pedig Sho hangja szólal meg. A fiúk számára innentől nincs megállás, a Chronos szervezet katonái és szörnyetegei rájuk támadnak az iskolában, a városban és otthonukban, nincsen biztonságban a családjuk és barátaik sem, ellenségeik láthatóan nem törődnek a civil vesztességekkel, bármit hajlandóak megtenni a Guyver megszerzéséért.

A Guyver: The Bio-booster Armor egy több, mint húsz éves manga alapján készült, és nem is az első adaptációja, és ez a sorozat egyik nagy problémája, ugyanis az egykori célközönséget ma már nem találja meg az anime. Pár évtizeddel ezelőtt eredeti és új ötlet volt egy efféle szörnyhentelős és bio-páncélos műsor, de manapság ez a Power Rangers vonal már inkább csak gyerekeket érdekel, akiknek viszont a kegyetlen és véres jelenetekben jócskán bővelkedő anime aligha ajánlott. Azonban a Guyver jócskán bővelkedik meglepetésekben is. Ha valaki úgy ül le elé, hogy nem vár többet egy jó verekedős-véres sorozatnál, ugyancsak nagyot fog csalódni – pozitív irányban. A karakterekben sokkal több van, mint amit első benyomás alapján az ember gondolna, sablonnak néznek ki ugyan, de csak a felületes szemlélő számára. A történet szintén jócskán kiemelkedik a „hét szörnye” és a „hét fegyvere” vonalból, amivel indult, pár epizód után teljesen más mederbe terelődik, érdekes kérdésekkel és válaszokkal rukkol elő, sok ponton pedig olyan fordulatokat tartalmaz, amit senki nem várna el egy ilyen kevésbé mélyen szántó animétől. A grafika is változik a sorozat előrehaladta során, sajnos kevésbé pozitív irányba, az első pár epizód, ha nem is elképesztő, de igényes grafikája átlagos szintre esik vissza. Más problémák is akadnak sajnos, az egyik, hogy az anime képtelen lazítani, a nyomott hangulat az első perctől végigkíséri a nézőt és nem enged fel végig. A szereplők folyamatos nyomás alatt vannak, és ez ugyan nemcsak reális, de a szereplők reakciója is természetes a helyzetre (és ilyen értelemben ez éppen erénye a Guyvernek), de azt a veszélyt is magéban hordozza, hogy bizony ugyancsak ritkán látunk bárkit is mosolyogni ebben az animében (mármint jókedvében, nem őrült kacaj miatt). A másik, és sokkal súlyosabb hiányosság, hogy az anime nincs lezárva. Ugyan egyelőre nincs hír folytatásról, de egy kis bizakodásra ad azért okot a sorozat alcíme: Guyver: Genesis Begins.

Az animét a fiatalabbaknak nem ajánlom, az idősebbek közül pedig csak azoknak, akik túl tudják tenni magukat azon, hogy egy magát véresen komolyan vevő animében egy kék bio-páncél szörnyeket aprít. Akik viszont mégis megnézik a Guyvert, egy izgalmas történettel lesznek gazdagabbak, és megismerhetnek jónéhány sablonosnak egyáltalán nem mondható karaktert is.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 7 (jó)
2006.11.23.
34979 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kyoushoku Soukou Guyver © Takaya Yoshiki • Oriental Light and Magic

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.