×

Regisztráció

Anime: Mushishi

Mushishi © Urushibara Yuki • Artland

Mushishi (TV, 2005)

蟲師

Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, természetfeletti

Rendezte: Nagahama Hiroshi
Eredeti mű: Urushibara Yuki
Írta: Itami Aki, Yamada Yuka, Kuwabata Kinuko
Karakter dizájn: Umakoshi Yoshihiko
Zene: Masuda Toshio
Stúdió: Artland

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (39 szavazat, átlag: 9.13, #30) részletek

Mushishi © Urushibara Yuki / Artland
Az anime állítása szerint léteznek különös ősi élőlények az élő és élettelen határán, amiket csak kevesen képesek érzékelni, ezek a mushik. Nem tartoznak az élőlények egyik nagy csoportjához sem, nem állatok, növények, gombák, baktériumok, hanem mushik. Amilyen különösek és megfoghatatlanok, annyira sokfélék is, a részek alatt rengeteg félét láthatunk, amik egyenként jól kitaláltak és jellegzetes tulajdonságokkal rendelkeznek. Alapjában véve a legtöbb ártalmatlan, vagyis ugyanúgy élik életüket mint minden más körülöttünk, de néha valami különleges hatás miatt, vagy mert parazita jellegűek, az emberi életre is hatással lehetnek, így okozva szinte természetfeletti jelenségeket vagy sosem látott betegségeket.

Ha van probléma, szükség van a megoldására is. A mushik által okozott bajok orvoslása a mushishik dolga, akik kicsit orvosok, kutatók és kalandorok is egyben. Az egyik ilyen mushi-vadász, bizonyos Ginko által megélt esetek részesévé válhatunk, miközben nyomon követjük őt a feudális japánban tett céltalan vándorlása közben. Vándorlásának oka, hogy magához vonzza a mushikat, így jobb ha nem marad egy helyen, emellett külseje is furcsa, fiatal kora ellenére ősz és szinte világítóan zöld szeme van.

Az anime részei különálló történetek, semmi öszefüggő nincs bennük, egyetlen laza szál fogja össze őket, Ginko személye. Mivel ő maga semmiféle konkrét céllal nem rendelkezik, így mozgása is úgy alakul, amerre a sorsa vagy a megtalált esetek vetik, így mögöttes történet sincs. Időnként még Ginko barátja tűnik fel, egy természetfeletti tulajdonságokkal rendelkező tárgyakat gyűjtő orvos, de már ő is csak ritkán szerepel. Talán ez a Mushishi legnagyobb negatívuma, a részenkénti széttagoltság. A kis sztorik viszont élvezetesek: drámaiak, tanulságosak, szomorkásak, az emberek és a mushik létének különböző oldalai tárulnak fel. Ezen kívül az egyes esetek és a megoldásuk is a mushik saját törvényeit követik, vagyis annak ellenére hogy természetfeletti vagy legalábbis a köznapitól nagyon elütő dologokról van szó, minden alkalommal megmarad a belső logikája a történetnek. Valamilyen okból az idényszereplők leginkább fiatalok vagy gyerekek.

A megvalósítás egészen különleges. Az opening lebilincselő, noha a részek során nem jellemző a zene. Minden részben gyönyörű tájképek szerepelnek, a természet ábrázolása szinte festett képnek látszik, mindig a leggondosabb részletességgel kidolgozott. A szereplők sem mondhatóak rondának, bár a hátterekhez képest sokkal egyszerűbben ábrázoltak és a szájuk gyakran mintha túl mélyen lenne. A Mushishi csodálatos megvalósításba csomagolt, átgondoltan felépített elgondolkoztató történetek sora.
Írta: Althego
Althego értékelése: 9 (kitűnő)
2007.03.08.
35491 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mushishi © Urushibara Yuki • Artland

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.