×

Regisztráció

Anime: Code Geass: Hangyaku no Lelouch

Code Geass: Hangyaku no Lelouch © Taniguchi Goro / Okouchi Ichiro • Sunrise

Code Geass: Hangyaku no Lelouch (TV, 2006)

コードギアス 反逆のルルーシュ

Code Geass: Lelouch of the Rebellion


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Taniguchi Goro
Eredeti mű: Taniguchi Goro, Okouchi Ichiro
Írta: Yoshino Hiroyuki, Okouchi Ichiro, Nomura Yuuichi
Karakter dizájn: CLAMP, Kimura Takahiro
Zene: Kuroishi Hitomi, Nakagawa Kotaro
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Code Geass: Hangyaku no Lelouch R2 (TV, 2008)

Értékelések: (53 szavazat, átlag: 8.77) részletek

Code Geass: Hangyaku no Lelouch © Taniguchi Goro / Okouchi Ichiro / Sunrise
2010. Az Angol Birodalom megtámadja a Japánt, és alig egy hónap alatt meghódítja, köszönhetően a Knightmare nevű fegyvereknek. Japán elveszíti függetlenségét, népe elveszti nevét, és 11-nek nevezik őket, utalva arra, hogy az ország a 11-es körzet nevet kapta. Ám a szikra nem hal ki olyan könnyen, az elejétől fogva az ellenállás él, és harcol minden eszközzel a Birodalom ellen. Lelouch, aki maga vér szerinti Britanniai és Suzaku, aki az invázió idején a Japán miniszterelnök fia, személyesen élik meg a háborút. Ám Lelouch vak és mozgássérült testvérével számkivetett, amióta anyja gyilkosság áldozata lett, és apja, a Birodalom királya kitagadta. 7 évvel Japán megszállása után Lelouch akaratán kívül a felkelők egyik akciójába keveredik. Egy szigorúan titkos fegyvert próbálnak ellopni, melyről maguk sem tudják, mire képes. Suzaku a Birodalmi hadsereg tagjaként szintén az akció közepében találja magát, és a két fél találkozik. Lelouch-t azonban a titkos rakomány közelében egy hang szólítja meg: „Megtaláltalak!”. A rakomány nem más, mint egy lány, aki egy különleges képességet ad át neki. A Geass olyan hatalommal ruházza fel Lelouch-t, mellyel bárkit közvetlen szemkapcsolattal manipulálni tud, egyszeri alkalommal. A lányt katonák lövik le, Lelouch pedig öngyilkosságra készteti ellenfeleit. Megérezvén a Geass erejét, Lelouch elhatározza, hogy felszabadítja Japánt a Birodalom elnyomása alól, és egyben eltörli Angliát a föld színéről.

A Code Geass meglepően nagy sikerrel futott Japánban, és igen népszerű lett világszerte is. Talán ennek köszönhető, hogy a nyár elején leadott 23. epizód után csak most júliusban adták le a 24. és 25. epizódot. A sztori nagyon jól meg van írva, jómagam nagyon szerettem, középpontba helyezi az olyan gondolatokat, mint hogy a terrorizmus elfogadható eszköz-e a demokrácia nevében, mikor lesz valakiből terrorista és mikor felszabadító forradalmár, illetve mi tekinthető elnyomásnak? Bár nem taglalja a sorozat, nem is tűnik ki belőle, hogy Japán teljes elnyomás alatt van, ahogy azt sem mutatja be, hogy jól élnének. Lelouch sem a Japán nép miatt szál harcba, öncélok vezérlik a Birodalom elleni harcra. Témája talán a jelenlegi világpolitikával is mutat hasonlóságokat, de amit a sorozat bemutat, nyugodtan vonatkoztatható a történelem bármelyik elnyomott országára.

A karakterek nagyon szépen megrajzoltak, nagyon szépen mutatja ez a sorozat, miért szeretik sokan az animét. A CLAMP által rajzolt karakterek gyönyörűek (gondolok itt persze a női karakterekre), kidolgozottak, szerethetőek, élnek a képernyőn, és a sorozat végére teljesen kiforrottak lesznek. A színek élénkek, a látvány jó, és itt-ott az alkotók betettek egy kis csavart is a sztoriba. A japán hangok zseniálisak, mindegyikőjük a szinkronizálás felső határait súrolja.

Ami zavaró: A történet igen lassan, komótosan halad előre, nem árulok el sok titkot, de a végén rengeteg kaput hagynak nyitva az alkotók, igaz, év elején közölték is a nézőkkel, hogy egy második szezon készítés alatt van. Ettől eltekintve könnyen kijelenthető, hogy a sorozat megjelenés szempontjából a tavalyi év egyik legjobbja. A kis hibák ellenére is maximum pontszámot adok neki, és ez nagyban köszönhető a CLAMP közreműködésének. Ám vigyázzunk: meztelenség és vér is folyik, ha nem is teljes erővel, valamint sok halál is van benne. Csak 14 év felett ajánlom.
Írta: Ridley44Lev
Ridley44Lev értékelése: 10 (mestermű)
2007.08.01.
29909 olvasás

Ismertető értékelése:
4.75 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Code Geass: Hangyaku no Lelouch © Taniguchi Goro / Okouchi Ichiro • Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.