×

Regisztráció

Anime: Tokyo Magnitude 8.0

Tokyo Magnitude 8.0 © BONES / Kinema Citrus

Tokyo Magnitude 8.0 (TV, 2009)

東京マグニチュード8.0

Hossz: 11 rész
Műfaj: dráma

Rendezte: Tachibana Masaki
Írta: Takahashi Natsuko
Karakter dizájn: Nozaki Atsuko
Zene: Ootani Kou
Stúdió: BONES, Kinema Citrus

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (12 szavazat, átlag: 7.58) részletek

Tokyo Magnitude 8.0 © BONES / Kinema Citrus
Mint bármelyik átlagos 13 éves lány, Onosawa Mirai is folyton elégedetlen az életével az elfoglalt szülei, kisöccse Yuuki, és úgy általában minden miatt. Ráadásul alighogy elkezdődött a nyári szünet, a közelgő robotkiállításra is neki kell elkísérnie öccsét. Így aztán Mirai és Yuuki ketten utaznak el a kiállításra Odaibára, Tokió modern mesterséges szigetére. Mirai számára persze a kiállítás halálosan unalmas, az emberek pedig bosszantóak. Azt kívánja, bár tűnne el ez a lehetetlen világ... és ebben a pillanatban hatalmas erejű földrengés rázza meg a várost. A Tokióra lesújtó 8.0 erejű földrengés romba dönti az épületeket, emberéleteket követel, káoszt és pusztítást hagy maga után. Mirai és Yuuki szerencsére sértetlenül túlélik a földrengést, és egy segítőkész fiatal nő, Kusakabe Mari a segítségükre siet a bajban. Megígéri a gyerekeknek, hogy segít nekik hazajutni a szüleikhez. A 11 epizód bemutatja hazajutásuk megpróbáltatásokkal teli történetét.

A Tokyo Magnitude 8.0 alapötletét az adta, hogy Tokióban az előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben 70% eséllyel fog megtörténni egy, a Richter-skálán mért legalább 7.0 erejű földrengés. Az anime egy 8-as erejű rengést és annak következményeit mutatja be, az alkotók bevallása szerint a lehető legreálisabban.
És érezhetően tényleg a lehető leghihetőbben tárja elénk, mi történne egy ilyen esetben, legyen szó az emberek reakcióiról vagy a mentési munkálatokról. Jól láthatjuk, hogy még egy olyan jól felkészült városban, mint Tokió is mekkora káoszt okozhat egy ilyen erejű természeti csapás.
Az első néhány epizód gondosan bemutatja a mentési intézkedéseket, a földrengés pusztítását, a menekülő emberek gorombaságát és közönyét vagy épp segítőkészségét, a hazaút kellemetlenségeit, és hogy mennyire kiszolgáltatott az ember ilyen helyzetben az embertömegnek vagy akár az időjárásnak. És ott vannak még az életben maradtak személyes tragédiái is, hiszen egy ilyen esetben bizony sokan elvesztik hozzátartozóikat, vagy keresik őket abban reménykedve, hogy biztonságban találnak rájuk.
Az út során a főszereplők gyorsan a szívünkhöz nőnek, és a sorozat második fele a kezdeti mozgalmasság, a megrázkódtatás lecsillapodása után egy kicsit csendesebb hangulatú, sokkal inkább a főszereplőket, Mirai és Yuuki kapcsolatát helyezi a középpontba, jellemüket szépen kibontja, és Mirai gondoskodó énje is a felszínre kerül. A szép, drámai befejezés pedig egy egészen új dimenziót ad a sorozathoz.
A sorozat látványvilága is nagyon szép, a háttereken rengeteg az apró részlet, a mozgó emberek, tömegek pedig számítógépes animációval lettek megjelenítve, ami elsőre talán furcsán hat, de mégis sokkal jobban visszaadja a jelenetek dinamikáját, ami a katasztrófa-témánál szükségszerű. A fények, színek is szépek, a katasztrófa következményei, törések, sérülések az épületeken, utakon, az omlások is reálisak, érezhetően itt is figyeltek a valósághűségre. A háttér részletességébe szépen illeszkednek az egyszerűen megrajzolt, reális vonásokkal és mozgással rendelkező karakterek.

A Tokyo Magnitude 8.0 emberi, megható, összeszedett sorozat, ami jól kombinálja az érdekes és izgalmas történetet az emberi drámával. Külön jó pontot érdemel, amiért az egyéni tragédiákat felesleges hatásvadászat és vér nélkül, de mégis megindítóan és átérezhetően mutatja be. Ajánlható mindazoknak, akik egy reális, több helyen szívszorító emberi drámát szeretnének látni.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2010.02.05.
24803 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tokyo Magnitude 8.0 © BONES / Kinema Citrus

Hozzászólások:
11. Elírtam :)
#2 | 2010.02.27. | írta: Hikari
Most akkor 11 rész vagy 13 rész?
#1 | 2010.02.27. | írta: Malreni
Hozzászólás írásához jelentkezz be.