×

Regisztráció

Anime hírek

Gyerek kimonók

2019.02.27. | írta: iskariotes | 507 olvasás | 0 hozzászólás
Pécsen nyílik kiállítás antik gyerek kimonókból.
A szervezők ajánlása:

Nakano Kazuko asszony 1935-ben született Jamagatában. Szenvedélye a gyermekkimonó, a ruhákat, melyekhez szorosan kötődik, gyermekeinek tekinti. Hosszú évek során közel ezer ruhadarabot gyűjtött össze, melyek között Edo-kori (1603–1868) és mai kimonókat egyaránt találunk.

Gyűjteménye egy részét Japánon kívül Európában (Ausztria, Franciaország, Hollandia, Svájc) is bemutatták már 2010 és 2012 között. A kiállítássorozat a gyermekkimonókra, a divatra fókuszál.

Ezúttal Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja a gyűjtemény egy másik részét. A kiállítássorozat első állomása Pécs, ahol a gyermekkimonó motívumokat és a Zsolnay Manufaktúra japonizmus hatása által készült, japán motívumokkal díszített porcelánjait együtt tekinthetik meg az érdeklődők.

A japán gyermekruhák esetében kiemelkedő szerepük volt a motívumoknak, melyek „amulett”-funkciót is elláttak, és a szülők reményeit, gyermekükkel kapcsolatos vágyait, és jókívánságait fejezték ki. A kiállítássorozat első kiállítása ezen motívumokra helyezi a hangsúlyt, hiszen a látogatók nem csak megcsodálhatják e miniatűr műalkotásokat, de a rajtuk elhelyezett díszítések non-verbális üzenetével is megismerkedhetnek. A japánok természetközelisége révén nagyon sok növényi motívum hordoz többlettartalmat, de különféle tárgyak is utalhatnak a hosszú életre vagy akár a boldog házasságra. A kiállításon megtekinthető tárgyakon túl szeptemberben a gyűjtemény egy másik részét is bemutatja a budapesti Nemzetek Háza, ahol a különféle textíliák és díszítési technikák kapnak hangsúlyos szerepet.

A kiállítássorozatot kísérő Selyemre festett jókívánság című könyvből további részleteket tudhatunk meg Nakano asszony gyűjteményéről.

Míg az Edo-korszakban a fiú- és lányviselet közel állt egymáshoz – hiszen az évszakhoz, gyermekhalálozás elkerüléséhez, az egészséges növekedéshez, illetve a szerencséhez kapcsolódó motívumok domináltak mindkét nemnél –, később a „divatos” elemek már elkülönítették a fiúk és lányok viseletét. Bizonyos amuletthímzések, mint például a „hát védelem” a babonás hiedelmek révén kerültek a gyermekruhákra, de egy részük mai napig megtalálható a kis kimonókon.

A hétköznapi ruházat és az alkalmi viselet különbsége is jól látható a kiállításon, hiszen az említett elemek az alkalmi viseleten kapnak igazán hangsúlyt.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyűjtemény a különböző textíliák bemutatását is lehetővé teszi, hiszen Nakano asszony a vékony nyári ruházattól a bélelt téli kimonókig, a selyem különböző változatai (csirimen, rinzu, cumugi stb.) mellett kender, pamut és gyapjú kimonókkal is rendelkezik, melyek külön színt visznek a kiállításba.


Mi? Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok

Mikor? 2019. február 28. csütörtök, - 2019. április 15.

Hol? Művészetek és Irodalom Háza, Pécs (Pécs Széchenyi tér 7-8.,)

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Oldboy a mozikban

A legendás koreai film újra a mozik műsorán szerepe, most 4k-ban. ...

Batarita és a butoh tánc

A Japán Alapítvány újabb előadása ...

Cyberpunk 2077 anime

A nagyon nagy elvárásokat támasztó játékból anime is készül. ...

Új Ghibli movie

Az első 3D-s Ghibli film készül. ...

Megjelent a Mondo júniusi száma

Újra kinyomtatásra került az anime magazin. ...