×

Regisztráció

Anime hírek

Gyerek kimonók

2019.02.27. | írta: iskariotes | 145 olvasás | 0 hozzászólás
Pécsen nyílik kiállítás antik gyerek kimonókból.
A szervezők ajánlása:

Nakano Kazuko asszony 1935-ben született Jamagatában. Szenvedélye a gyermekkimonó, a ruhákat, melyekhez szorosan kötődik, gyermekeinek tekinti. Hosszú évek során közel ezer ruhadarabot gyűjtött össze, melyek között Edo-kori (1603–1868) és mai kimonókat egyaránt találunk.

Gyűjteménye egy részét Japánon kívül Európában (Ausztria, Franciaország, Hollandia, Svájc) is bemutatták már 2010 és 2012 között. A kiállítássorozat a gyermekkimonókra, a divatra fókuszál.

Ezúttal Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja a gyűjtemény egy másik részét. A kiállítássorozat első állomása Pécs, ahol a gyermekkimonó motívumokat és a Zsolnay Manufaktúra japonizmus hatása által készült, japán motívumokkal díszített porcelánjait együtt tekinthetik meg az érdeklődők.

A japán gyermekruhák esetében kiemelkedő szerepük volt a motívumoknak, melyek „amulett”-funkciót is elláttak, és a szülők reményeit, gyermekükkel kapcsolatos vágyait, és jókívánságait fejezték ki. A kiállítássorozat első kiállítása ezen motívumokra helyezi a hangsúlyt, hiszen a látogatók nem csak megcsodálhatják e miniatűr műalkotásokat, de a rajtuk elhelyezett díszítések non-verbális üzenetével is megismerkedhetnek. A japánok természetközelisége révén nagyon sok növényi motívum hordoz többlettartalmat, de különféle tárgyak is utalhatnak a hosszú életre vagy akár a boldog házasságra. A kiállításon megtekinthető tárgyakon túl szeptemberben a gyűjtemény egy másik részét is bemutatja a budapesti Nemzetek Háza, ahol a különféle textíliák és díszítési technikák kapnak hangsúlyos szerepet.

A kiállítássorozatot kísérő Selyemre festett jókívánság című könyvből további részleteket tudhatunk meg Nakano asszony gyűjteményéről.

Míg az Edo-korszakban a fiú- és lányviselet közel állt egymáshoz – hiszen az évszakhoz, gyermekhalálozás elkerüléséhez, az egészséges növekedéshez, illetve a szerencséhez kapcsolódó motívumok domináltak mindkét nemnél –, később a „divatos” elemek már elkülönítették a fiúk és lányok viseletét. Bizonyos amuletthímzések, mint például a „hát védelem” a babonás hiedelmek révén kerültek a gyermekruhákra, de egy részük mai napig megtalálható a kis kimonókon.

A hétköznapi ruházat és az alkalmi viselet különbsége is jól látható a kiállításon, hiszen az említett elemek az alkalmi viseleten kapnak igazán hangsúlyt.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyűjtemény a különböző textíliák bemutatását is lehetővé teszi, hiszen Nakano asszony a vékony nyári ruházattól a bélelt téli kimonókig, a selyem különböző változatai (csirimen, rinzu, cumugi stb.) mellett kender, pamut és gyapjú kimonókkal is rendelkezik, melyek külön színt visznek a kiállításba.


Mi? Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok

Mikor? 2019. február 28. csütörtök, - 2019. április 15.

Hol? Művészetek és Irodalom Háza, Pécs (Pécs Széchenyi tér 7-8.,)

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2019 őszi anime szezon

Lesz Hős Akadémia, Azur Lane sorozat és még Lupin film is érkezik. ...

További hírek

Magyarország és Japán kapcsolatai

Nagyszabású konferenciát rendeznek a magyar-japán kapcsolatokról. ...

Új Páncélba zárt szellem manga

A kultikus univerzum most tovább bövül. ...

Anime Rajzklub

Lábatlanban várják a nyár utolsó hetében a fanart alkotokat. ...

Animetanfolyam gyerekeknek

A nyár végére is jutt animés program. ...