×

Regisztráció

Anime hírek

Rókjoku és samiszen

2020.10.09. | írta: iskariotes | 625 olvasás | 0 hozzászólás
Újabb előadás a Japán Alapítvány jóvoltából.
Szervezők írása:

"Második élő webináriumunk a rókjoku világába kalauzolja el vendégeinket. A tradicionális japán előadóművészet számos művének jellegzetes motívuma a fusinak nevezett ének, amely a történet hátterét, illetve a szereplők érzéseit ismerteti meg a nézővel. Az ilyen darabokat gyakran kísérik pengetős hangszeren, pl. samiszenen, ami egy, a Selyemúton át Japánba került hangszer mintájára készült, s az Edo-kortól az előadóművészet egyik legrelevánsabb zenei eszközévé vált. A rókjokuban a samiszen nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a műfaj az elbeszélő énekes rókjokusi és a zenész kjokusi közös játékára épül.
Youtube csatornánkon nemrég közzétettük a hazájában is nagy népszerűségnek örvendő Tamagava Nanafuku művésznő videóját, melyben Hamupipőke történetének egyéni feldolgozását adja elő. Ez alkalommal a mester élőben beszél majd a rókjoku műfajról, illetve a samiszenről. A művésznő kjokusiként kezdte pályáját, így maga is szakavatott a hangszer megszólaltatásában. Később mestere tanácsára lett rókjokusi, és az elmúlt években számos elismeréssel díjazták a műfaj virágzásáért tett erőfeszítéseit. 2018-ban kulturális nagykövetként – a világ 7 országa közt – Magyarországra is ellátogatott; s azóta hazánkban is egyre többen rajonganak előadásaiért. Az általa tartott webinárium moderátora Hidasi Judit professzorasszony lesz; az előadás pedig japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik majd."


Mi? Rókjoku és samiszen

Mikor? 2020.10.10. 12:00

Hol és hogyan?

Az előadás online, Zoom webinar formában japánul, magyar tolmácsolással lesz megtekinthető, melyre regisztrálni az alábbi linken lehet.
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_751DI7kYS72syIazx_GGIA

A webinarról felvétel készül, melyet később 1 hónapos határidővel közzéteszünk oldalainkon, hogy azok is megtekinthessék a programot, akik esetleg lemaradtak róla.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2020/2021 téli anime szezon

Jön a tél és hozza magával a Titán befejezést, de érkezik egy új Ghibli alkotás is. ...

További hírek

Elhúnyt Vass Gábor szinkronszínész

A népszerű színész több animében is megszólalt. ...

80 éves Miyazaki Hayao

Az Oscar díjas anime rendező újabb mérföldhöz érkezett el. ...

Megjelent a Mondo decemberi száma

Már az újságosnál van a legújabb szám! ...

Japán mese felolvasás

Satoe Tone meséjét olvassa fel Gryllus Dorka. ...