×

Regisztráció

Anime hírek

Büvös kocka Japánban

2020.11.24. | írta: iskariotes | 455 olvasás | 0 hozzászólás
Az idén negyvenéves Rubik kocka a japán művészek fantáziáját is megmozgatta.
Japán művészek – mások mellett a tokiói olimpiai stadiont tervező Kuma Kengo – készítettek a Rubik-kocka által inspirált alkotásokat a tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére; a kiállítás Takamado hercegnő, a császári család tagja jelenlétében nyílt meg kedden a tokiói Magyar Kulturális Intézetben. A projektet a tokiói magyar nagykövetség indította el szeptemberben arra emlékezve, hogy a Rubik-kocka negyven évvel ezelőtt debütált Japánban – közölte az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága.

Kuma Kengo, a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort készített a kiállításra.

A Youtube-csatornáján csaknem kétmillió feliratkozó által követett origamiművész, Nakasima Dzsó pedig különleges, mágneses origami Rubik-kockát hozott létre. A videóban lépésről lépésre mutatja be a létrehozást.

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló kerámiaművész, Óhi Tosio a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott. A művésznek pont idén februárban volt kiállítása Pécsen.

Kato Karin a japán kortárstánc képviseletében pedig a Rubik-kocka ihlette táncot mutatott be.

A nagykövetség projektjében fehércsoki-kockával vett részt Japán leghíresebb cukrásza Koyama Susumu, mesterművét itt lehet megnézni.


Kockadarabokból kirakott előétellel pedig Makoro Irie tokiói étterem ismert séfje tisztelgett a Rubik Ernő logikai fejtörője előtt.

Ázsia legjobb bárjai között számon tartott, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa Kayama Hiroyasu Unicum-alapú koktélt készített.

A hagyományos japán művészeti ágak képviseletében egy híres kalligráfus Sisyu mondta el gondolatait a bűvös kockáról.

Valamint a tradicionális japán nó színház neves előadója Ōkura Shōnosuke is csatlakozott az alkotók köréhez egy kis darabbal.

A Tokiói magyar nagykövettel az Index készített interjút ezt itt lehet elolvasni.

A különleges tárgyak 2021 februárjáig tekinthetők meg a Tokió belvárosában tavaly megnyílt Magyar Kulturális Intézetben. A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. A művészek alkotási folyamatáról és hitvallásáról egy beszélgetésekből összeállított hosszabb dokumentumfilm is készül, amely hamarosan felkerül a nagykövetség online felületeire.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2020/2021 téli anime szezon

Jön a tél és hozza magával a Titán befejezést, de érkezik egy új Ghibli alkotás is. ...

További hírek

Elhúnyt Vass Gábor szinkronszínész

A népszerű színész több animében is megszólalt. ...

80 éves Miyazaki Hayao

Az Oscar díjas anime rendező újabb mérföldhöz érkezett el. ...

Megjelent a Mondo decemberi száma

Már az újságosnál van a legújabb szám! ...

Japán mese felolvasás

Satoe Tone meséjét olvassa fel Gryllus Dorka. ...