×

Regisztráció

Anime hírek

Ismerjük meg a kotot!

2021.04.15. | írta: iskariotes | 1104 olvasás | 0 hozzászólás
A Japán Alapítvány következő programja a kotoról fog szólni.
A szervezők írása:

Újabb epizóddal gazdagodik „Magyar specialisták és a japán kultúra” c. sorozatunk. Ez alkalommal egy tradicionális japán fúvós hangszert, illetve annak kiemelkedő hazai művelőjét ismerhetitek meg jobban. Dr. Kenéz László filozófiából doktorált, épp akkoriban, amikor először hallott sakuhacsi zenét.

A hangzásvilág annyira lenyűgözte, hogy elhatározta, megpróbál magának készíteni egy ilyen hangszert. Így lépett rá arra az útra, melyen ma is jár; s már nem csak tanulja, de tanítja is a sakuhacsi játékot. Japán kultúrája iránti érdeklődése azonban nem merül ki a hangszerben; komoly tanulmányozója a zen buddhizmusnak, ezen belül is kiemelt figyelmet szentel a zen buddhizmus sakuhacsira íródott zenéjének (honkjoku) és a fúvós meditációnak (szuizen).

2016 óta docensként zen buddhizmust és zen művészeteket tanít a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. Beszámolójából megtudhatjuk, hogyan kezdett el autodidakta módon sakuhacsin tanulni, majd ennek korlátait felismerve hogyan lelt később mesterre, illetve milyen benyomások érték, amikor 2019-ben lehetősége nyílt Japán egyik híres buddhista templomában tanulni. Beszédét átszövi az a filozofikus gondolkodásmód, mely nem csak a bambuszfuvola zenéjében, de a japán kultúra és művészet más elemeiben is tükröződik. Története nem csupán ez zenei utazás, hanem művészet és filozófia találkozása. Tartson velünk pénteken, hogy megtudja, mi a sakuhacsi üzenete Kenéz László szerint!


Mi? Lépjen be a koto világába! – webinárium

Mikor? 2021.04.16. 19:00

Hol? Facebook videópremier linkje: https://www.facebook.com/japanalapitvany/posts/1687717394748527

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2021 nyári anime szezon

Kevés animével jön a nyár, de Hosoda új filmmel jelentkezik. ...

További hírek

Szamuráj a konyhában

A Budapest Kertmozi kínálatában egy japán film is bekerült. ...

Blackpink: The Movie a mozikban

A híres koreai együttesről most dokumentumfilm készült ...

Egri Natsu Matsuri

A hevesi megyeszékhelyen is kezd éledezni a helyi animés közösség. ...

AniMagazin 62.

Megjelent az online fanzine legújabb száma! ...