japán meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki négy prefektúrára Honsú szigetén." /> japán meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki négy prefektúrára Honsú szigetén." /> japán meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki négy prefektúrára Honsú szigetén." />
×

Regisztráció

Anime hírek

Pusztitó tájfun Japánban

2018.07.15. | írta: iskariotes | 136 olvasás | 0 hozzászólás
Hetvenkilencen meghaltak, mintegy ötvenen eltűntek a Japán középső és nyugati részét sújtó heves Prapirun tájfun miatt, ami már a hetedik Csendes-óceánon képződött tájfun idén. Mintegy 1,6 millió embert menekítettek ki otthonából - számolt be szombaton az NHK állami televízió. A japán meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki négy prefektúrára Honsú szigetén.
Ezzel egy időben Fukuoka prefektúrában mintegy százezer, Oszaka prefektúrában ötvenezer embernek tanácsolták, hogy a várható árvizek és földcsuszamlások miatt sürgősen hagyják el otthonaikat és menjenek az állami intézményekben kijelölt menhelyekre.

Figyelmeztették a lakosságot, hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet. Vasárnapig további esőzések várhatók, miközben a térség fölé meleg levegő áramlik.

48 ezer rendőr és tűzoltó segít
Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok közben. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Máshol a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.
Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára beszámolt arról, hogy 54 ezer rendőr, tűzoltó és a japán nemzetvédelmi erők tagja vesz részt a munkálatokban, amelyek keretében egyebek között több mint száz helyen a földcsuszamlások és más természeti károk következményeinek elhárításával vannak elfoglalva.

583 milliméternyi csapadék egy nap alatt
A várható földcsuszamlások és árvizek miatt a japán polgári védelmi hatóságok több mint 5,9 millió embert utasítottak, hogy hagyja el otthonát és menjen biztonságos helyre, további 3,1 millió embernek tanácsolták ugyanezt.

Sikoku szigetén 24 óra alatt 583 milliméternyi csapadék hullott Motojama városában, 600 kilométerre Tokiótól, hétfő reggelig további 300 mm eső várnak. De van ahol 1100 milliméter is eshet. A rendkívüli időjárás miatt a déli Kjúsú szigetén akadozott a közlekedés. Leállások voltak az Oszaka és Okajama, valamint a Hirosima és Fukuoka közötti szuperexpresszek vonalán az ország nyugati részén.
Okajama prefektúrában több mint ezer ember rekedt házak tetején, ahogy az ár elöntötte utcáikat, amikor a közeli Oda folyó három gátja is átszakadt.

"Sokak tűntek el, másoknak segítségre van szüksége, és az idő ellenünk dolgozik."
– mondta Abe Sindzó japán kormányfő. Japán nyugati részén a júliusban megszokott csapadék háromszorosa hullott le eddig.

"Sohasem tapasztaltunk ehhez fogható esőt." – mondta a japán meteorológiai szolgálat egyik tisztségviselője egy sajtótájékoztatón. “Ez a helyzet hihetetlen veszélyeket rejteget” – tette hozzá.

Bár Japán Ázsia legkorszerűbb országa, az esős időszak minden évben a vidék szenvedi meg leginkább sok áldozattal és komoly anyagi károkkal.

Videók:
Hír TV beszámolója.
TV2 anyaga.
Euronews no comment beszámolója.

Galériák
Index kép anyaga
Blikk képei 7
444 beszámolója

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

2019 tavaszi szezon

A 2019-es tavaszi szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek, OVA-k valamint ONA-k és speciálok. ...

További hírek

Zongorakoncert Miyazaki Hayao rajzfilmzenéiből

A februári koncert után itt a folytatás. ...

Gödöllői Anime Klub meet

A Gödöllői Anime Klub újabb találkozóra hívja az anime kedvelőket. ...

Kecskeméti Anime meet

A Bács-Kiskun megyei animés klub taliján a Mob psycho 100 kerül terítékre. ...

Szél támad a Cirkóban

A Japánspecialista Klub filmelemzéssel egybekötött mozizásra hívja az anime kedvelőket. ...