×

Regisztráció

Anime: Kaze no Na wa Amnesia

Kaze no Na wa Amnesia © Kikuchi Hideyuki • Madhouse Studios

Kaze no Na wa Amnesia (movie, 1990)

風の名はアムネジア

A Wind Named Amnesia


Hossz: 80 perc
Műfaj: akció, sci-fi, mecha

Rendezte: Yamazaki Kazuo
Eredeti mű: Kikuchi Hideyuki
Írta: Yamazaki Kazuo, Kurata Kenji, Kawajiri Yoshiaki
Karakter dizájn: Makamura Satoru
Zene: Takemoto Hidenobu, Toyama Kazz
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (22 szavazat, átlag: 6.55) részletek

Kaze no Na wa Amnesia © Kikuchi Hideyuki / Madhouse Studios
A helyszín az Egyesült Államok nyugati partja, az év 1999. Itt ismerünk meg egy fiatal japán fiút, aki a lepusztult San Fransiscoban értelmes emberi lények után kutat. A fiú egy pisztolylövéssel leterít egy mechát, találkozik Sophia-val egy fiatal lánnyal, és beszélgetésükből megismerhetjük a történet előzményeit. Egyszer egy napon, minden előrejelzés nélkül, egy ismeretlen szél fújt a Földön. Ennek hatására minden élő ember elvesztette a teljes memóriárát: elfelejtettek olvasni, beszélni, de még elfelejtették egymást is. A világ anarchiába süllyedt, mindenkit csak a fennmaradás ősi ösztöne vezérel. De a fiú egyszercsak ráébredt állati mivoltára, és szerencséje összehozta egy fiatal tolószékes fiúval, Johnnyval. Ő egy katonai kísérlet az emberi elme megnövelésére, így elméje megmenekült a széltől. Ő nevezte el a fiút Wataru-nak, ami japánul nagyjából annyit jelent: vándorolni. Ebben az utópisztikus világban játszódik a történet: megismerjük, mit keres Wataru, ki is valójában Sophia, és kikkel találkoznak útjuk során.

Maga a történet jó, bár néhol nem eléggé kidolgozott, a végére az ember kicsit úgy érzi, ebből többet is ki lehetett volna hozni. Az akciódús jelenetek elosztása nem egyenletes, ezért a film közepe néhol unalmasnak tűnhet. Eléggé sötét hangulatú, jól érzékelteti a totális káosz és a letűnt civilizáció kontrasztját.
Az animáció minősége még átlagosnak mondható, de egy mozifilmtől azért többet várna az ember. Valahogy semmire sem tudom azt mondani, hogy igen, ez szépen ki lett dolgozva. A zene többnyire fokozza a hangulatot, de ne számítsunk túl sokra, ha nem ezt figyeli az ember, igazából csak időnként tűnik fel. Elég nagy mennyiségben tartalmaz véres jeleneteket, és helyenként meztelenséget is, de véleményem szerint míg utóbbi jól illik a történetbe, az előbbiből talán kicsit több sikeredett ebbe az animébe, mint amire szükség lett volna. Emiatt 16 éven aluliaknak nem ajánlanám.

Összességében ez egy közepes anime, úgyhogy nem ajánlom senkinek, aki még nem látott egy animét sem. De mindenki másnak, aki szereti az utópisztikus történeteket, vagy csak az egyedi történetek vonzzák, azt tanácsolom, nézze meg. Ha nem is egy felejthetetlen alkotás, de utána talán elgondolkodik az ember a látottakon.
Írta: silver
silver értékelése: 6 (megfelelő)
2005.02.22.
28655 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kaze no Na wa Amnesia © Kikuchi Hideyuki • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.