×

Regisztráció

Anime: Figure 17 Tsubasa & Hikaru

Figure 17 Tsubasa & Hikaru © Oriental Light and Magic / Figure 17 Committee / GENCO

Figure 17 Tsubasa & Hikaru (TV, 2001)

フィギュア17(セブンティーン)つばさ&ヒカル

Figure 17


Hossz: 13 rész
Műfaj: akció, dráma, hétköznapi, iskolai élet, sci-fi

Rendezte: Takahashi Naohito
Írta: Yonemura Shoji
Karakter dizájn: Chiba Yuriko
Zene: Takamizawa Toshihiko
Stúdió: Oriental Light and Magic, Figure 17 Committee, GENCO

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.88, #83) részletek

Figure 17 Tsubasa & Hikaru © Oriental Light and Magic / Figure 17 Committee / GENCO
Shiina Tsubasa 10 éves, általános iskolás kislány. Tokióból a csendes Hokkaidóba költözött az apukájával, miután édesanyja meghalt, és apja egy kis pékségben kapott munkát. Tsubasának nehéz az alkalmazkodás, mert szomorú, zárkózott, gátlásos, az új iskolában nem jön ki az osztálytársaival. Sokat van egyedül otthon, mivel az apjának szinte mindig dolgoznia kell a pékségben. Egyik este Tsubasa észreveszi, hogy egy UFO csapódik be a házuk mögötti erdőbe. A kislány a kutyája után a helyszínre szalad, ahol egy nagy űrhajót talál, és egy sebesült földönkívüli férfit. Tsubasa legnagyobb rémületére hamarosan megjelenik egy nagy szörny is. A földönkívüli magához tér, egy ismeretlen tárgy segítségével átalakul, és láthatóan így sokkal erősebb is lesz. Szembeszáll a szörnnyel, de veszít. Tsubasa rémületében bemenekül az űrhajó belsejébe. Kis híján a szörny áldozata lesz, de a közelében van egy ugyanolyan tárgy, mint amivel a férfi átalakult. Ez valahogyan reagál Tsubasa testével, és Tsubasa is átalakul: egy láthatóan erős, női harcossá. Úgy tűnik, ebben a formában valaki van mellette a testében rajta kívül, aki tudja, mi folyik itt, és utasításokat ad neki, hogy mit tegyen. Végül sikerül a hang vezetésével legyőznie a szörnyet. Tsubasa teste a harc után visszaalakul, csakhogy Tsubasa-ból valahogy kettő lett!
Mint kiderül, a tárgy, amivel átalakult, "Riberus" névre hallgat, és egy intelligenciával rendelkező harci öltözék, mely a használóját nagy erővel ruházza fel, és védelmet biztosít. Ennek a harci formának a neve "Figure". A harc után vissza kellene alakulnia eredeti formájába, de a Tsubasa által használt Riberus felveszi Tsubasa emberi alakját, és egy ugyanolyan kislány lesz belőle, aki rendelkezik Tsubasa összes emlékével is. Csakhogy míg Tsubasa félénk, csendes, addig újdonsült ikertestvére, - aki a Hikaru nevet választja - élénk, vidám, bátor kislány.
A földönkívüliről - aki a D.D. nevet kapja - kiderül, hogy veszélyes létformákat, ún. "Maguar"-tojásokat szállított, melyek közül egy kikelt a fedélzeten. A hajó lezuhant, a Maguar pedig az a szörny volt, amit Tsubasa legyőzött. Ám a többi tojás szétszóródott Hokkaido-szerte, és bármikor kikelhetnek. A helyzet komoly, és mivel D.D. nem tud egyedül szembeszállni a szörnyekkel, szüksége lesz Tsubasa segítségére, aki Hikaruval képes a Figure formába alakulni, és harcolni. Tsubasa számára a félelmetes harcok újra és újra nagy megpróbáltatást jelentenek. De Hikaru mindig mellette áll, és segítségével a zárkózott Tsubasa lassan kezd megnyílni, kezdi elfogadni önmagát. Az egyre komolyabbra forduló harcok mellett Tsubasa, és mindig mellette álló Hikaru együtt ismerik meg a vidámságot, barátságot, és ugyanakkor a szomorúságot, veszteséget is.

A Figure 17 érdekes keverék, mely teljesen ellentétes műfajokat kombinál egyetlen animében. Egyik részről egy sci-fi elemeket tartalmazó, akció jellegű anime, másik részről pedig egy reális, kedves, egyszer vidám, máskor szomorú hétköznapi történet egy kislányról, Tsubasa-ról. Mindkét téma megkapja a megfelelő figyelmet, egyik sem szenved csorbát a másik mellett.
A sorozat formátuma nem szokványos, 13 egyenként 40 perces részből áll. Ez egyáltalán nem "könnyű" formátum, hiszen 40 perc figyelmet követel meg a nézőtől, és összesen majdnem egy 24-26 részes sorozat terjedelmének felel meg. Azonban a történet és a karakterfejlődés szempontjából előnyösek ezek a hosszú részek, elég idő van a történet részletes kifejtésére, és lezárására, és a szereplők alapos megismerésére, a hétköznapi jelenetekre is: Tsubasa otthoni és iskolai napjai, osztálytársai, közös kirándulás, a születő barátságok bemutatása teszik reálissá a történetet, és méllyé, megismerhetővé, szerethetővé a karaktereket.
Tsubasa viselkedése, jelleme nagyon jól megformált, és a sorozat egyik legfontosabb eleme az ő jellemfejlődése Hikaru mellett. Ez a fejlődés nem varázsütés-szerű, hanem lassú, fokozatos formálódás, mely nem mindig egyszerű.

Az animáció és grafika nagyon jó minőségű, az akciójelenetek is jól kidolgozottak. A karakterdizájn tetszetős, a két kislány igen aranyos. A készítők még az apró részletekre is nagy hangsúlyt fektettek: a hátterek, a lényegtelen részletek is szépen kidolgozottak, kosz, foltok, egyéb kis apró figyelmességek teszik részletessé a háttereket. A gyerekek ruhái is mindig másak. A helyszínként választott Hokkaido lehetőséget adott arra, hogy a készítők igazán valósághű természeti képeket rajzoljanak, melyek nagyon széppé teszik a látványvilágot.
A háttérzenék jól illenek az animéhez, alátámasztják a nyugodt, hétköznapi jeleneteket, és az akciót is, bár elég sokszor ismétlődnek. Az opening és ending kiemelkedő.

A Figure 17 ötletes anime, melynek erőssége mindenképpen a karakterek, és azok jellemfejlődése. Emellett azonban egy jól kidolgozott, akciódús történet is helyet kap, ami mozgalmassá teszi a sorozatot. Bár két műfajt kombinál, az akciókedvelők valószínűleg a hétköznapi és drámai részeket vontatottnak, unalmasnak fogják találni. Az akciójelenetek tényleg csak szükséges esetben vannak jelen, amit nem is bántam. Sokkal fontosabbak a szereplők hétköznapjai, sorsuk, fejlődésük. Ezért a Figure 17 valószínűleg a hétköznapi, karakterorientált történetek kedvelőinek szívéhez áll közelebb.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2005.08.05.
27802 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Figure 17 Tsubasa & Hikaru © Oriental Light and Magic / Figure 17 Committee / GENCO

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.