×

Regisztráció

Anime: Tenjo Tenge

Tenjo Tenge © Oogure Ito • Madhouse Studios

Tenjo Tenge (TV, 2004)

天上天下

Tenjho Tenge


Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, dráma, harcművészet, ecchi, shounen

Rendezte: Kawase Toshifumi
Eredeti mű: Oogure Ito
Írta: Inoue Toshiki
Karakter dizájn: Umehara Takahiro
Zene: Iwasaki Yasunori
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (50 szavazat, átlag: 7.08) részletek

Tenjo Tenge © Oogure Ito / Madhouse Studios
Iskolába járni nem túl kellemes dolog. Folyton tanulni kell, készülni a vizsgákra, és mindig vannak olyanok, akik egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel.
A történet kezdetén két ilyen bajkeverő érkezik a Toudou Akadémiához (ahol harcművészetet oktatnak), hogy tiszteletüket tegyék. Mivel ez lett volna a 100. iskola, ahová benéztek, így lendületesen be is mutatkoznak. Csakhogy egyvalamivel nem számoltak: a Jyuken Klubbal, és annak tagjaival. Miután sikeresen leamortizáltak jó pár termet az ott lévőkkel együtt, a klub vezetője megelégelte a dolgot, és kivágta az egyiküket az ablakon, egyenesen a házuk zuhanyozójába... befejezésképpen pedig, később még kapott egy kiadós verést is. Hogy a dolgok még szebbek legyenek, összetűzésbe keveredtek egy másik csoporttal, az Enforcment Group-al, ami szintén csúnyán végződött számukra. Hogy revánsot tudjanak venni, a Jyuken Klub vezetője megengedte nekik, hogy csatlakozzanak, elindítva ezzel egy olyan eseménysorozatot, amely még évekkel korábban kezdődött, és amely most is mély sebeket okozhat mindannyiuk számára.

Meglepően sokan fognak beszállni ezekbe az "apró" nézeteltérésekbe. Ilyen például Natsume Maya, ő vezeti a Jyuken Klubot, és egyben ő vágta ki az ablakon az egyik bajkeverőt a suliból. Amíg nincs baj, egyszerű kislánynak álcázza magát, ha viszont veszély közeleg, felfedi igazi valóját, ami mindig kellemetlen meglepetéseket okoz az ellenfelének. Erejével csak nagyon kevesen bírnak, bár egy-két figurával az Enforcement Groupnál. A vonzó külső, és felelősségtudat mögött pedig sötét titok, és megannyi fájdalmas emlék rejtőzködik...
De itt van a húga, Natsume Aya is. Ő az, akit a nővére épp az iskolai rendbontás előtt vett be a klubba. Kedves, és szép lány, aki első pillantásra beleszeret abba a váratlan látogatóba, akit mintha Isten küldött volna számára... :-), Őszinte sajnálatára viszont az illető ezt valahogy nem igazán akarja elfogadni(a hülyéje...). De a nővéréhez hasonlóan neki is van egy titka, ami annál rosszabb, hogy még csak nem is tud róla. És ez a titok valahogy kapcsolódik egy katanához, a Chokutou Reiki-hez...
Nem lenne teljes a csapat Takanayagi Masataka nélkül: ő a harmadik tagja a Jyuken Klubnak, egyúttal ő az, aki elsőként veri laposra az illetőt, akire Aya szemet vetett. Reménytelenül szerelmes Ayába, amit még jobban megkeserít számára, hogy ő csak barátként gondol rá... Megbízható, barátságos srác, aki legnagyobb bánatára mindig kimarad a jó dolgokból, és aki kapcsolatban áll az Enforcement Group vezetőjével.
Nagi Souichiro az egyik tiszteletbeli vendég, aki átrendezte kicsit az iskolát, és akihez Aya olyan szívesen hozzámenne feleségül. Ő azonban(számomra érthetetlen oknál fogva...) retteg a dologtól, és mindig menekülni próbál, ha szóba kerül a téma. Az elején csak egy lázadó, aki más kárára tud csak szórakozni, idővel azonban egészen megváltozik.
az ötösfogat utolsó tagja Bob Makihara, aki Nagi legjobb(és, ami azt illeti egyetlen) barátja. Ők ketten az iskolai incidensekig nem sok alkotó jellegű tevékenységben vettek részt. Miután viszont csatlakoztak a Jyuken Klubhoz, ő is sokat változott, bár a barátnője nehezményezi ezt a lépést, tekintve, hogy nem sok jó történt velük azóta...
A főgonosz szerepét pedig Takanayagi Mitsuomi alakítja. Ő Masataka bátyja, és az Enforcement Group vezetője. Rejtélyes okoknál fogva rögtön felfigyel Nagi-ra, ami elég szokatlan, és egyúttal kellemetlen is számukra, tekintettel arra, hogy első találkozásuk után rájuk férne némi arcpakolás... A motivációira, és még sok másra is csak a sorozat későbbi szakaszában derül fény.

A sorozat későbbi szakaszában visszaemlékezések formájában tudjuk meg, milyen események vezettek a jelen történéseihez. Mivel nem pár másodperces bejátszásokról van szó, hanem elég hosszú levezetésekről, amelyek jó pár epizódot kitöltenek, ezért a korábbi főszereplők többsége egy időre eltűnik, és mások veszik át a helyüket. Csak kevesen vannak jelen elejétől a végéig.
Az itt megjelenő főszereplők egyike Natsume Shin, Maya bátyja, a Jyuken Klub alapítója, aki a Toudou legerősebb tagjának számított. Ereje azonban nem tudta megakadályozni abban, hogy tragédiába sodorja önmagát, és másokat is, utat nyitva ezzel egy fájdalommal teli jövő felé...
Itt válik fontossá Tawasa Bunsichi, Shin egyik barátja, és egyben a villámhárító a zűrös helyzetekben. Már korábban feltűnik a sorozatban, de csak később válik meghatározó szereplővé. Meglepően rendes tag, bár elég... érdekes humorérzéke van.
Kuzunoha Mana pedig az iskola egyik orvosnője, aki szintén közel állt Shin-hez(nagyon közel..). Bár nagyon szerette Shin-t, ez az érzelem viszonzatlan maradt, amit Maya számlájára írt, és akit épp ezért meg is próbált félreállítani. Bár a Shin iránti érzelmei nem teljesültek be, végül mégis mellette maradt, amiért viszont nagy árat kellett fizetnie.

Szerkezeti szempontból a történet két részre bontható: az egyik fele a jelenben játszódik, és azt mutatja be, mi történik Nagi-ék érkezését követően. A másikban a múltat idézik fel, így derül ki, milyen események történtek mostanáig, hogyan is kezdődött az egész. Ez utóbbi legalább akkora súlyt(időt) tölt ki a sorozatban, mint a jelen történései, ami segít megérteni, hogy az események, és szereplők hogyan kapcsolódnak egymáshoz.
A látványt tekintve nincs ok a panaszra, nagyon szépen megrajzolták a sorozatot. A zenéje is kitűnő, illik a szituációkhoz, különösen az opening lett nagyon hangulatos, zene, és animáció szempontjából egyaránt. Szereplőkből sincs hiány, annyira, hogy nem is sikerült mindegyiküket teljesen kibontani, ami elég nagy kár...
Bár ez egy alapvetően a harcművészetekkel foglalkozó sorozat, nem pusztán arról szól, hogy a szereplők egymást próbálják padlóra(vagy az alá) küldeni. Van benne egy kevés romantika, nem kevés dráma, sőt, még egy kis humort is sikerült becsempészni, ami a legváratlanabb helyzetekben, és módon valósul meg. Ezekből nincs sok, viszont épp ezért jobban oldják a feszültséget. Nyugodt részek is vannak azért bőven, tehát nem fullad végeláthatatlan harcokba. Ami az összecsapásokat illeti, számítani kell arra, hogy sokszor olyan technikákat mutatnak be, illetve olyan sérüléseket vészelnek át, amiktől egy harckocsi szétesne... :-) A realitást, tehát ezen a ponton el lehet felejteni, bár ez egyáltalán nem válik a sorozat hátrányára, ha a néző képes túllépni ezen. A harcok némelyike pedig olyan történéshez vezethet, amely drámai hatással van a szereplőkre, olyan hatással, ami végigkíséri őket az egész animén. Voltaképpen ezek az események adják a történet egyik kiindulópontját.

Negatívumok: na igen, az mindenhol van, a Tenjou Tenge sem mentes tőlük. A legnagyobb hiányosságnak a történet időbeni felosztását, és a befejezést lehetne említeni. A Nagi érkezése előtt történtek meglepően hosszan vannak taglalva, ami azért baj, mert így az, ami utána történik, egy idő után sajnos háttérbe szorul. Kár, mivel nagyon sokat ki lehetett volna még hozni mindabból, amit az első visszaemlékezés előtt lehet látni, ennek hiányában pedig már csak kevés idő maradt arra, hogy a jelen eseményeit jobban kibontsák. Ebből adódóan a befejezés is elég elkapkodott, és bár így se rossz, ha hozzátettek volna még két részt, hogy a befejezés tényleg lezárja a történetet, sokkal jobb is lehetett volna.
Ezenkívül azt is meg kell említeni, hogy néha elég véres, és kegyetlen jelenetek is vannak. A vérrel többnyire csak a sérülések komolyságát hangsúlyozzák, mivel ritka, hogy ténylegesen meghal valaki(ezért nem tekintem negatívumnak a vért), a durvább összecsapások pedig mindig nagy hatással vannak a későbbiekre, ebből adódóan nem lehet átugrani őket anélkül, hogy ki ne maradjon egy-egy fontos részlet. Aki tehát nem bírja az ilyet, hozzá se kezdjen.
Összegezve tehát: ez egy nagyon jól sikerült anime, amelyben jól keveredik az akció, dráma, és egy kis romantika, valamint humor, bár a történet kivitelezése, esetleg maga a történet nem mondható tökéletesnek. Éppen ezért azoknak ajánlom ezt az animét, akik szeretik az olyan sorozatokat, amelyekben megvannak az említett műfajok, és nem jelentenek gondot az itt taglalt hiányosságok. Nekik viszont jó szórakozást kívánok!
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 9 (kitűnő)
2006.09.15.
25490 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tenjo Tenge © Oogure Ito • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.