×

Regisztráció

Anime: Ima, Soko ni Iru Boku

Ima, Soko ni Iru Boku © Daichi Akitaro • AIC / PIONEER LDC

Ima, Soko ni Iru Boku (TV, 1999)

今、そこにいる僕

Now and Then, Here and There


Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, kaland, sci-fi

Rendezte: Daichi Akitaro
Eredeti mű: Daichi Akitaro
Írta: Kurata Hideyuki
Karakter dizájn: Ohizumi Atsushi, Nishino Rie
Zene: Iwasaki Taku
Stúdió: AIC, PIONEER LDC

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (18 szavazat, átlag: 8.61) részletek

Ima, Soko ni Iru Boku © Daichi Akitaro / AIC / PIONEER LDC
Shu egy ambíciókkal és optimizmussal teli fiú, aki kendozni tanul szabadidejében. A sorozat elején épp egy vereséggel végződő küzdelmét nézhetjük végig. Óriási hangja és lendülete ellenére nem tudja legyőzni higgadt ellenfelét. De Shu nem csügged. Alig várja már a következő alkalmat a visszavágóra.
Hazafelé a város óriási gyárkéményeire néz fel, és észrevesz az egyiken egy alakot. Felmászik egy másik kéményre, és onnan figyeli a különös idegent, aki egy szótlan, fiatal lány. Shu-nak foglama sincs, hogy a lány hogy került oda, és amikor faggatni kezdi, a lány csak a naplementére mutat. Még néhány kérdés után kiderül, hogy a lány neve Lala-Ru. Csakhogy több beszélgetésre nincs idejük, ugyanis a semmiből hirtelen hatalmas kígyószerű robotok tűnnek fel, és egy ellenszenves fiatal nő vezérlésével néhány katona megtámadja a lányt. A lobbanékony természettel megáldott Shu nem hagyhatja annyiban, hogy egy lánnyal így bánjanak: Felveszi a harcot a hatalmas robotokkal, elég kevés eredménnyel. Majd hirtelen egy óriási robbanás kíséretében Shu, Lala-Ru, a fémkígyók, és a nő is eltűnnek a városból, mintha ott sem lettek volna. Csak a rombadőlt kémények maradnak utánuk.
És mindannyian egy teljesen más világban landolnak, egy labirintusszerű fém építmény belsejében. Lala-Ru-t tovább üldözik, Shuu pedig segít neki a szökésben. Végül mégis eredménytelen lesz a futás, mert Lala-Ru-t elkapják a katonák, ám a lány nyakéke - egy kék vízcsepp alakú kő - Shu kezében marad, majd a fiú leesik egy szakadékba, és onnan kizuhan a szabadba, de szerencsésen fennakad botja segítségével. Amikor körülnéz, nem tudja felfogni hová kerülhetett: Egy óriási erőd falán lóg, alatta szédítő mélység, és körülötte, amerre csak lát, mindenhol sivatag...

Később kiderül, hogy Shuu egy kietlen sivatag-világba került, melynek királya Hamdo-sama, egy hatalommániás idegbeteg, és terve, hogy az egész világ uralkodója lehessen. A hadserege javarészt gyerekekből áll, akik kegyetlen gyilkosokká vannak kiképezve. És Hamdo elsődleges célja elfogni Lala-Ru-t, és megszerezni a kék nyakéket, mert különleges ereje van, ami közelebb juttathatja a világuralomhoz.
Shu pedig belekerült ebbe a számára érthetetlen világba, ahol mindenki "furcsán" viselkedik. Ahol üldözik, megkínozzák, rabszolgaságra és gyilkolásra kényszerítik, ahol a gyerekek nem gyerekek, hanem katonák, és ahol egy őrült tartja rettegésben a világot.
És ami a legfigyelemreméltóbb: Shuu optimizmusa megingathatatlan. Minden erejével megpróbálja megvédeni Lala-Ru-t, és megakadályozni az értelmetlen pusztítást. Akár egymaga is, mindenki más ellen.

A sorozat erőssége egyértelműen a realisztikus ábrázolásmód, és a komplex karakterek. Nincs olyan szereplő, akinek személyiségét elsőre ki lehetne ismerni. A 13 részt tökéletesen kihasználták a készítők, még ha az utolsó meglehetősen leegyszerűsítettnek tűnik is.
A központi kérdés pedig vitathatatlanul a háború, és az ártatlan áldozatok tömegei. A sorozat ezzel kapcsolatban nagyon sok morális kérdést vet fel, melyek "itt", és "most", a valós életben is aktuálisak.
Az animáció és a zene is nagyon kellemes, a történet mellett még ezek is pozitívumként említhetők. A sorozat helyenként durva, brutális jeleneteket mutat be realisztikus formában, tehát nem a gyerek nézőközönségnek ajánlott.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2003.07.15.
29201 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ima, Soko ni Iru Boku © Daichi Akitaro • AIC / PIONEER LDC

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.