×

Regisztráció

Anime: Zettai Shonen

Zettai Shonen © Asia-Do / Bandai Visual / GENCO

Zettai Shonen (TV, 2005)

絶対少年

Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, hétköznapi, sci-fi, természetfeletti

Rendezte: Mochizuki Tomomi
Írta: Ito Kazunori, Kawasaki Miwa, Hamazaki Tatsuya
Karakter dizájn: Sekine Masayuki
Zene: Nanase Hikaru
Stúdió: Asia-Do, Bandai Visual, GENCO

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 9.05, #42) részletek

Zettai Shonen © Asia-Do / Bandai Visual / GENCO
Aizawa Ayumu szülei elváltak néhány éve. Édesanyja kérésére a kamasz fiú apjánál tölt egy kis időt a nyári szünetben, aki állatorvosként dolgozik Tana vidéki kisvárosban. Ayumu gyerekkorában már járt a környéken a szüleivel, de mivel kisgyerek volt, nem emlékszik a látogatásra. Néhány unalmas nap után Ayumu nincs lenyűgözve a kisvárostól, de biciklije megérkeztével úgy dönt, marad még egy ideig. És a napok múltával egyre több furcsa dolog veszi kezdetét a környéken, melynek részesévé válik a többi helyi fiatal is, akikkel Ayumu megismerkedik: Az Ayumuval egyidős kedves lány, Miki, kishúga Miku, egy paranormális képességekkel rendelkező kislány, és Sakakura, a kissé nyers de őszinte srác, aki a környék öreg macskáját próbálja elkapni mindhiába.
Mint kiderül, a kisváros már korábban felkeltette a figyelmet a lakók által érzékelt szokatlan fényjelenségek, meghibásodó elektromos készülékek, és rejtélyes szóbeszédek révén, és időközben egy ambiciózus helyi újságírónő, Sukawara Akira is bekapcsolódik a történetbe. És lassanként Ayumu maga is szembesül a megmagyarázhatatlannal, melynek mintha köze volna a feledés homályába veszett gyerekkori látogatáshoz is.
A következő év telén Yokohamában négy fiatal szintén különös események részesévé válik, és megpróbálnak választ keresni a megmagyarázhatatlan jelenségekre, miközben saját problémáikkal is szembe kell nézniük.

A Zettai Shonen egy két fejezetből álló sorozat. Az első 12 epizódot magába foglaló, rejtélyesebb hangulatú, könnyedebb nyári fejezet, és az utána következő idősebb szereplőkkel és felnőttebb problémákkal rendelkező téli fejezet eseményeit másfél év választja el egymástól.
De az anime nem csak felépítésénél fogva rendhagyó, hanem egész elbeszélésmódja és légköre teljesen egyedi. Ennek fő oka, hogy a történet kibontakoztatása során fokozott hangsúllyal, sőt, szinte kizárólag csak a szereplők párbeszédeire támaszkodik. A szereplők a legtöbb esetben csupán beszélgetnek a velük történő eseményekről, és nem közvetlenül részesei azoknak, így sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a párbeszédek, és az, ahogy megélik a szokatlan jelenségeket, mint maguk a természetfeletti események. Így a történet rettenetesen lassan bontakozik ki, és senkire nem lehet neheztelni, aki ezt negatívumként könyveli el, esetleg nem is tudja végignézni a sorozatot.
De pont ez a lassúság kedvez a szereplők megismerésének. Interakcióik, a köztük kialakuló feszültségek adják a fő szálat képező rejtély mellett a másik vonalat, mely így a sorozat végéről visszatekintve talán végig hangsúlyosabb, mint maga a rejtély megoldása. Mind a főszereplők saját konfliktusai, mind pedig a történet központi szála a beszélgetések során bontakozik ki, és a feloldásuk is ebben a formában történik. Ennélfogva a sorozatban minden egyes párbeszéd fontos, és jelentőséggel bír a történet egésze szempontjából. Ahogy később kiderül, szinte minden szereplő kapcsolódik valamilyen módon a többihez. Ez az összekötöttség, információ-áramlás érdekes momentum végig a sorozatban, melyet a szereplők rengeteg esetben előforduló telefonhasználata is megerősít.
Pozitívum, hogy a sorozat nem mindenre próbál erőltetett választ adni, de felhívja a figyelmet arra, hogy a világ sokkal bonyolultabb, gazdagabb, és rejtélyesebb, mint ahogy a legtöbben gondolnánk, és néha, nagyon ritkán bepillanthatunk ezekbe a rejtélyekbe, melyek valódi természetéről csak találgatni lehet.

A sorozat kiemelkedő pontja az egyedi, misztikus légkör, mely fenn tudja tartani az érdeklődést úgy is, hogy borzalmasan lassan halad a történet. Ebben persze segítenek a szereplők is, akik szimpatikusak, és viselkedésük, viszonyaik végig valóságosak. Szintén a különleges atmoszférát támasztják alá a sok helyen alkalmazott furcsa, ötletes kamerabeállítások, és a sorozat külső megjelenésében a sárgás-barnás árnyalatok túlsúlya.

A Zettai Shonen semmiképpen nem való mindenkinek. Aki nem kedveli a lassú történetvezetést, a sok párbeszédet, a hétköznapi események bemutatását, annak az érdekes sci-fi fűszerezés ellenére sem fogja elnyerni a tetszését. De aki fogékony az ilyesmire, annak maradandó élményt adhat ez a nem mindennapi anime.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2007.02.27.
56698 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Zettai Shonen © Asia-Do / Bandai Visual / GENCO

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.