×

Regisztráció

Anime: R.O.D -The TV-

R.O.D -The TV- © Kamagata Eiichi / Kurata Hideyuki • J.C. Staff / Studio DEEN

R.O.D -The TV- (TV, 2003)

リード・オア・ダイ

Read or Die: the TV

Read or Die - Betűk bűvöletében

Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, kaland, krimi, sci-fi, shounen

Rendezte: Masunari Koji
Eredeti mű: Kamagata Eiichi, Kurata Hideyuki
Írta: Kurata Hideyuki
Karakter dizájn: Ishihama Masashi
Zene: Iwasaki Taku
Stúdió: J.C. Staff, Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
R.O.D. (OVA, 2001)

Értékelések: (97 szavazat, átlag: 8.37) részletek

R.O.D -The TV- © Kamagata Eiichi / Kurata Hideyuki / J.C. Staff / Studio DEEN
Történetünk főhősei (pontosabban főhősnői) három, Hong Kong-ban detektívirodát működtető leánytestvér, Maggie (20), Michell (25) és Anita (13), valamint a kezdetben őrizetükre bízott írónő, Sumiregawa Nenene (26). A három testvér nem mindennapi képességgel rendelkezik: képesek kedvük szerint irányítani a papírt. Kezük alatt az egyik pillanatban hétköznapi írólap beretvaéles pengévé, íjjá vagy éppen súlyokat emelgető kreatúrákká változik, mindezt a papírhasználó kénye-kedve szerint. Robbanástól védő hatalmas fal, golyófogó pajzs ugyanúgy szerepel a lányok trükkjei közt, mint hétköznapi leveseskanál vagy harciöltözék. Mindezt papírból.
De vissza a történethez. A városba érkezik Sumiregawa Nenene, egy híres japán írónő. Négy évvel ezelőtt írt best selleréből filmet készülnek fogratni, és az előkészületekhez szükség lenne az ő véleményére is. Így egy üzleti úttal egybekötött autogramosztást is terveznek, amire elmegy az írónőt előzőleg a szállodájába kalauzoló papírhasználó csapat is, mint Sumiregawa aggódó rajongói. Az aggódásra nem kevés okuk is van, hisz csak a késés mentette meg az írónőt a lakosztályával együtt való felrobbanástól. Egy fanatikus kínai amatőr író ugyanis vérszemet kapott, hogy "a külföldi szajha" (ahogy ő mondta) könyvéből filmet csinálnak, míg az övét el sem olvasta a kiadó. Így hát a dedikáláson újabb bombamerénylet történne Nenene ellen, amit a három testvér sikeresen meghiúsít. A hazafele úton azonban a repülőre feljutott a begőzőlt író testvére, a könyv társszerzője is. A testvérek papírból készült óriásmadarukon repülnek a gép után, hogy megállítsák a gyilkost tervének véghezvitelében. Ez sikerül is, majd egy elég egyedi landolást követően a gép uatasai a lánytestvérekkel egyetemben megérkezik Japánba. A testvéreket felbéreli a kiadó Nenene mellé, mint testőröket, hisz az épp újabb könyve megírására készül, amiből nagy bizonnyal ismét könyvsiker válna.
Így kerül a három testvér Sumiregawa lakásába, magánéletébe, s így halmozzák el a lakást könyvekkel, hisz a két idősebbik nővér nem más, mint két, minden idejüket olvasással töltő könyvmoly. Az ő életüket követhetjük nyomon, miközben szépen fokozatosan összeáll a kép arról, miféle játszma folyik a háttérben, kik, hogyan és milyen indokkal mozgatják a szálakat, melyeken főszereplőinket is rántgatják. És mint később kiderül, semmi sem történt véletlenül, minden egy alaposan megtervezett, halálos sakkjátszma részét képezte.

A sorozat jól komponált akciójelenetekkel teli első része után néhány epizód alapozóként szolgál, bemutatja az új környezetbe való beilleszkedést a három testvér, valamint a testőreit kénytelen-kelletlen megszokó írónő szempontjából. Ezután a testvérek egy misztikus munkaadójáról, és az azáltal kiadott feladatokról szól a könyv, a főszereplők ügyes-bajos dolgaival színesítve. A történet kellemesen hullámzik az akcióorientált, valamint a szereplők mindennapjait bemutató részek közt, ezáltal különböző hangulatot teremtő ciklusokat kialakítva.

Az animáció kellemes, nem túl aprólékos, de nem is elnagyolt. A karakterek jelleme s kinézete, valamint a szinkronszínészek kiválasztása profi munkára vall. Az akciójelenetek szerencsére nem lepik el egy az egyben a sorozatot, vannak ahova kellenek, s van hogy részeken keresztül semmi adrenalin-növelő nem történik. A párbeszédek realisztikusak, a mindennapi életben előfordulókhoz hasonlatos szerkezetűek, bár ez nem minden helyzetben igaz. A zene mindenhova tökéletesen illeszkedik, a harcijelenetek alatt jelentős mértékben emeli a hangulatot és az izgalmat.
Írta: Zelmor
Zelmor értékelése: 9 (kitűnő)
2004.07.24.
28558 olvasás

Ismertető értékelése:
4.33 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

R.O.D -The TV- © Kamagata Eiichi / Kurata Hideyuki • J.C. Staff / Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.