×

Regisztráció

Anime: Shoujo Kakumei Utena

Shoujo Kakumei Utena © Saito Chiho • J.C. Staff

Shoujo Kakumei Utena (TV, 1997)

少女革命ウテナ

Revolutionary Girl Utena


Hossz: 39 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, shoujo, yuri

Rendezte: Ikuhara Kunihiko
Eredeti mű: Saito Chiho
Írta: Enokido Yoji
Karakter dizájn: Hasegawa Shinya
Zene: J. A. Seazer, Mitsumune Shinkichi
Stúdió: J.C. Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku (movie, 1999)

Értékelések: (37 szavazat, átlag: 8.38) részletek

Shoujo Kakumei Utena © Saito Chiho / J.C. Staff
A történet kezdetén Tenjou Utena, egy fiatal diáklány új tanévet kezd az Ohtori Akadémián. Már a megjelenésén is látszik, hogy nem szokványos valakivel van dolgunk: A kötelező női egyenruha helyett Utena ugyanis fiúruhát visel, egyből felkeltve ezzel a többiek figyelmét, no meg kivívva az iskola vezetőinek ellenszenvét. Sportban szinte minden fiúnál kiemelkedőbb, s a lányok között is akad jópár csodálója, köztük legjobb barátnője Wakaba. Utena ezzel nem igazán foglalkozik, éli saját kis életét, azonban lelke mélyén egy titkot rejteget, melynek emlékét az a rózsamintás petcsétgyűrű hordozza, mit ujján visel. Az emlékek a hosszú évek során mintha már kezdenének feledésbe merülni, s a gyűrű sem jelent sokkal többet számára, mint egy egyszerű ékszer... Pedig pont ez a tárgy határozza meg sorsának további alakulását.

Minden lében kanál természetének köszönhetően hamarosan összetűzésbe kerül az egyik tanulóval, Saionji-val, aki mellesleg a diáktanács tagja is. A srác ugyanis eléggé kitolt Wakabával, amint a mi nemes lelkű Utenának nem hagyhat annyiban, s mivel Saionji a kendo csapat kapitánya, párbajra hívja. Arra azonban nem számított, hogy ezt a fiú másképp fogadja, aminek az oka Utena gyűrűje: Ő is rendelkezik eggyel, ami pedig duelista státuszát jelöli. Azaz most nem fakardokkal fognak hadonászni az edzőteremben, hanem Saionji az iskola mögötti rejtélyes építményhez invitálja a lányt, amely kapuinak kinyitásához szintén a rózsapecsét a kulcs. Utena persze elfogadja, s az éj leple alatt neki is vág a hosszú lépcsőknek, s végül megérkezik a küzdőtérre, ami magasan a felhők között helyezkedik el, fölötte pedig egy kastély áll tótágast. A párbajra Saionji egy másik lányt is magával hozott, aki Utenának már ismerős lehet, hisz szemtanúja volt egy összezördülésüknek az udvaron.( Értsd: Saionji kedvesen felpofozta a lányt) A párbaj rögtön el is kezdődik, miután Utena kiálmélkodta magát, s meglepő módon a lány győzelmével ér véget. Ezek után elégedetten távozik, azonban újabb meglepetés éri: a küzdőtérről kiérve a már emlegetett lány köszönti. Neve Anthy Himemiya, s ő a "Rózsa Menyasszony", ami annyit tesz, mindig az éppen aktuális párbaj győztesének birtokában van, s így most Utenához került. Előszőr kissé kényelmetlenül érzi magát Anthy társaságában, de hamar összeszoknak. S pesrze ezek után feltűnik a színen a többi duelista s egyben "férj-jelölt" is... Majd még később új arcok, új célokkal, vagyis változatosságban nem lesz hiány.

Mint látszik, a sorozat cselekménye elég pörgős, bár fordulatok ritkábban találhatóak benne (azzal gondolom nem árulok el túl sokat, hogy Utena igen ritkán veszt csatát), majd inkább a történet vége felé. A romantika is eléggé fontos szerepet kapott a sorozatban, elég sok a szerelmi szál, mégha ezek néha az átlagostól eltérőek is (Nagyon árnyaltan található egy kis BL beütés, de leginkább a yuri kap szerepet), illetve olykor-olykor feltűnik egy-két rész, mely leginkább csak a poénos helyzetekre van kihegyezve (mely poénok főszereplője s céltáblája legtöbbször Nanami... Szegény csaj agyon van szekálva a sorozatban:]).

Az anime külső megjelenése szerintem igazán megnyerő, bár akik a határozott, erős vonalakat részesítik előnyben, azok nem valószínű, hogy így fognak vélekedni. A figurák légiesen s finoman vannak megalkotva, míg a hátterek, noha színesek, eléggé homályosak s elmosottak. Ettől az összes helyszín roppant távolian s álomszerűen hat, mintha az az iskola, ahol bonyolódik a cselekmény, nem is létezne...
Külön megemlíteném még a zenét, ami nekem az animék közül személyes kedvencem: Főleg vonóshangszereket használnak az aláfestő muzsikákhoz, de ami igazán nagy ász, az a párbajok alatt szóló számok, amelyekből minden egyes összecsapáskor egy újabbat hallhatunk, más szöveggel, s zenével. Ezek már kissé modernebbek: gitár, dobok, kórusok...Fantaszikus hangulatot kölcsönöz az egésznek.

Mindent összegezve így a végére, az Utena egy igazán kiemelkedő alkotás. A történet, ha leegyszerűsítjük, egy vérbeli tündérmese sablonjait hordozza, amibe azért sikerült elég sok mindent belezsúfolni, s igazán jellemző az egész sorozatra, hogy semmi nem az, aminek elsőre látszik, s a szimbólumokat olykor igencsak nehéz megfejteni. Szerintem tartalmas szórakozást nyújt, ezért ajánlom mindenkinek, elsősorban az érzelmekkel telített shoujo műfaj kedvelőinek, de szerintem bárki nyugodtan tehet vele egy próbát, mert igazán megéri.
Írta: LeWish
LeWish értékelése: 10 (mestermű)
2004.10.14.
31926 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shoujo Kakumei Utena © Saito Chiho • J.C. Staff

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.